Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 9 d’octubre del 2013

DESPRÉS DELS PLORS...

L’enterrament s’ha acabat. Els enterramorts han finalitzat de posar la llosa i han entatxonat les corones de flors en el nínxol. 

Com és en un poble petit la majoria dels veïns acompanyen als familiars fins a la casa de la dona morta. 

Mentre els fills, els dos germans, parlen amb els amics i acomiaden a la resta dels parents a la plaça de davant la casa, la Cèlia amb l’excusa d’anar al servei puja les escales del primer pis. La Fina que ho veu i sospita de l’interès de la seva cunyada per resar tota sola, puja tot seguit, dient com disculpa que s’ha deixat un mocador a dalt i el que porta és molt moll de plorar. Una dona veïna, que els ha acompanyat en el sepeli i la comitiva fins el cementiri se’n estranya perquè no l’ha vist plorar gens. 

La Cèlia està tafanejant el joier de la pobra difunta quan s’obre la porta de bat a bat i entra la Fina, la dona del fill gran.
¾    Cèlia, què fas?
¾    Ah, Fina, no m’havia adonat...
¾    Clar, si tu per mirar i prendre el que puguis saps dissimular molt bé. Ja et tinc clissada.
¾    Si, home, si. I tu no et quedes endarrere.
¾    Per això sóc la dona de l’hereu.
¾    A sí, això vol dir que tens el dret de portar-t’ho tot i no donar res a la resta de la família. Al fi a la cap vosaltres només teniu nois i tampoc han vingut gaire a veure l’àvia. La meva filla, si que ha vingut a  visitar-la i també és mereix més que ningú un record de l’àvia.
¾    Prou que l’hi estirava de diners amb el conte de la pobra nena. Unes gates maules esteu fetes totes dues. Segur que l’enviaves tu a treure tot el que pugues. Com ara a veure que hi ha al joier. Pobre iaia! Si veies com us porteu...
¾    Com goses a dir això. Si quasi no t’han vist mai els veïns fins avui que feies la ploraire desconsolada. Però han els teus ulls ni una llàgrima només sospirs, i sospirs que no enganyaven a ningú. Ets una farsant!  

Desesperat els dos germans pugen avergonyits al pis a fer callar i quasi separar a les dues dones mentre el joier cau per terra escampant les pobres deixes de la difunta.  

Les dues dones encoratjades l’una contra l’altra no s’havien adonat que els de la funerària al marxar havíem deixat el balcó i la finestra oberta per airejar l’habitació i la discussió estava sent escoltada pels veïns des del carrer amb més d’una rialla i somriure dels més educats. 

Miquel Pujol Mur.