Sortint de la vora de l’Estany, la carretera, asfaltada discorre entremig de boscos. Circular per ella, no és gens fàcil. Retorçada i angosta. Els marges, com deu ser normal en aquesta comarca, causen respecte per la seva fondària. On no hi ha marges ni les baranes protectores de carretera la perspectiva, no és gaire més favorable. Un error, faria que els arbres, fossin la única salvaguarda a la caiguda. La circulació, és majoritàriament de ciclistes, emprenyadors busca racons - com nosaltres-, excursionistes i, els pocs veïns de la contrada. Això sí, tothom és prou prudent per deturar-se, en cas de trobar un vehicle en direcció contraria i, passar piano-piano.
Vam decidir anar-hi, impulsats per la nostra dèria de trobar mostres de la religiositat del nostre poble català. Petites esglésies de muntanya, que en temps llunyans acollien als fidels dels voltants. Molts d’aquests pobles, actualment són tan solitaris, com les esglésies. Moltes d’elles són mil·lenàries. Fins i tot, n’hi ha de més antigues, ja que són construïdes damunt les restes d’una anterior. La fe mou i ha mogut muntanyes.
En aquesta sortida buscaven Sant Patllarí. Mal record, amic Patllari. Qui era Sant Patllari, us preguntareu.
Sant Patllari o Pal·ladi o Batllori d'Embrun (mort l'any 541) era un bisbe francès, de qui s'expliquen diversos fets miraculosos. Segons dades llegides també va ser bisbe de Roda d’Isàvena. Aquest bisbat dominava terres d’Aragó i Catalunya. Després va dividir-se i van formar-se els bisbats de Lleida i Barbastro.
En morir fou considerat sant i enterrat a França, però uns monjos benedictins van robar el seu cos i el van traslladar carregat en un ase. L'ase va fer tres guitzes sobre el terra i van sorgir-ne tres deus d'aigua (que encara avui, poden veure's a la Font de Sant Patllari): els monjos, en veure-ho, van deixar lliure l'ase, que va començar a voltar pel poble i va passar pel davant de les esglésies del Carme i Santa Maria, fins que arribà al monestir de Sant Pere de Camprodon.
Curiositat segons he llegit amb la Biblioteca de les mil contradiccions: el monjo que va anar a recollir el cos a Roma, era del Berguedà. Una altra cosa curiosa, la muntanya o el cim de Sant Patllari està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.
Després de tanta informació la trista realitat no l'hem d’amagar. Vam entrar en una pista de terra, només per a un cotxe, Quan ens van convèncer que el nostre cotxe no era el més apropiat, vam desistir. Vam girar-lo, vigilant l’espai entre el precipici i el marge i el vam aparcar. Aleshores, el nostre esperiti de campions va ressorgir, si no en cotxe, a peu. Total, dos o tres quilometres, Uns pujada i un pla, una pujada més forta i un altre pla en costa i, una pujada i, prou. La respiració a certes edats, s’ofega i el cor el recorda els anys viscuts.
Doncs, a cercar-ne una altra, que n’hi ha moltes en aquesta terra beneïda.
La vida és com sortir a navegar en una barca que sabem amb tota certesa que naufragarà. Shunryu Suzuki, monjo i mestre zen (1904-1971)
Miquel Pujol Mur
Fotografia: