Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 8 de maig del 2017

FONT I RELLOTGE DE SOL DE VILADA.

Quan va desaparèixer, a causa dels anys, el vell rellotge de sol de l’ajuntament va néixer la idea de fer-ne un altre. Aquest ha estat el resultat: un homenot, que porta amb l’ajuda d’un bastó recolzat en la seva espatlla, un gran rellotge.
 

Es tracta d'una estàtua de pedra d'un home que aguanta amb l'esquena una llosa on s'hi ha col·locat un tub, el gnòmon, que travessa la pedra. El gnòmon és un tub, orientat de forma que mirant-hi per la nit s'observa l'estrella polar. 

La llosa porta gravades vàries inscripcions. A la font i arran de l’aigua hi ha la sentència lapidària recollida del desaparegut rellotge vell. Que diu: “TOTES FEREIXEN, L’ÚLTIMA MATA”. 
 
I a la part lateral hi ha les inscripcions de “PASSAT, PRESENT, FUTUR”.
 
Tot està muntat sobre una font que deixa caure l’aigua en un resclosa també de pedra.  

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.