Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 17 d’octubre del 2017

CASA-BALMA DE LES ESPLUGUES. CASTELLCIR. MOIANÈS

Molts diumenges aprofitem l’ocasió per fer alguna visita cultural a un lloc del que ens hagin arribat notícies.


Aquesta vegada els nostres camins ens portaven a visitar la masia de les Esplugues a Castellcir. Per una pista de terra arribàvem al lloc de la casa- museu on hi ha un bon aparcament.
 


El topònim Esplugues està esmentat documentalment l’any 1192 amb el nom de mas de Bernat d’Esplugues. Aquest mas, en concret, des de l’any 1408.

Una espluga segons Diccionari Enciclopèdia de la Llengua Catalana, és: Una cavitat formada a les regions calcàries; cova. 

Esplugues és una masia construïda sota una balma que data de l'època troglodítica. L'edifici consta de planta baixa i dues plantes més.  

Les pedres de les llindes duen les dates del 1748 i 1755, que corresponen a una important remodelació que sofrí el mas en el segle XVIII. Una altra llinda d'aquest mateix segle es troba en els coberts que hi ha damunt de la masia, a nivell de la Quintana d'Esplugues. 

Va ser habitada fins a finals de l'any 2002.  

Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del segle XI.

Actualment, acull el radial de l'ecomuseu del Moianès a Castellcir, l'àmbit temàtic del qual se centra en l'aprofitament que n'ha fet l'home de tots els recursos naturals del bosc, com la fusta, el carbó, les plantes medicinals; i com es vivia en una casa de pagès del Moianès fins fa poc: l'autosuficiència de la casa, les seves dependències...
 
 
Ens va ser una visita força bé explicada per la guia. No deixeu de veureu els rats-penats. Sinó els molesteu no us diran res, ja que a les hores de visita acostumen a dormir, això si de cap avall.
 
 
I no deixem de visitar, molt a prop de Berga, la casa de la Balma en la pista que porta de Cercs a Casanova de les Garrigues.  


Bauma = balma, actualment també segons el diccionari.


La casa-balma de les Esplugues és un Bé Inventariat per la Generalitat de Catalunya. 

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau