Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 20 de febrer del 2015

FIRA INTERNACIONAL DEL FORMATGE A BERGA.

El cap de setmana del 14 i 15 de febrer han succeït tres fets remarcables en la vida berguedana. El celebració del Carnestoltes, la Fira internacional del Formatge i la Batalla de la guerra de la farina.  


Curiosament a més l’entorn d’aquests dies ha coincidit també amb l’anomenat dia del Enamorats. Malgrat aquesta celebració no sigui purament catalana ha arrelat força bé. Però hem de recordar-nos sempre del nostre dia, més purament català, el de Sant Jordi. Deixant apart tot això: què pot haver més bonic que entregar una rosa a una dona. 

Vull, si la inspiració m’ha acompanya, parlar dels tres esdeveniments i com la M. Rosa m’ha proveït de forces fotos vull escriure-ho per separat. 

En el passeig de la Indústria s’ha col·locat una carpa per reunir els actes on era necessària una coberta per poder celebrar-los en millors condicions.  


Com per exemple la degustació i el maridatge dels formatges i la cervesa artesana. Els presentadors donaven tota classe d’explicacions com consumir i assaborir els productes aconseguint extreure’ls-hi els diversos sabors tant a l’un com a l’altre. No deixem a l’oblit que els olors, el gust, la presentació i al mateix temps la seva barreja ens donen la percepció per degustar-ho al màxim. Aleshores  es menjar es converteix en un plaer. 

En l’andana central del passeig fins diverses parades amb un tot un recull de formatges, cerveses i vins de procedents de les nostres contrades i d’altres força llunyanes.  

El pa i les coques també té la presencia de dues o tres parades. Fins i tot les patates ens oferien un lloc per comprar-ne cuites al forn. 


Exposició d’eines formatgeres i el concurs de munyir una cabra. Si veiéssiu ho com s’ha afanya l’element infantil per complir amb la àrdua tasca. Actualment un tipus de feina on les mans no són acostumades a fer.  

Finalment per acabar l’espai dues activitats per cobrir els somnis  de la quitxalla un, el castell inflable, l’altre l’anomenat “The Fabula Mobile” anunciat com carrussel ecològic. 

Aquest estri lúdic va cridar-me l’atenció. Es tracta simplement d’uns cavallets (tiovivo) de mida petita, amb decoració antiga. Allò més important és que; el mateix cobrador, quasi millor dir artista per la seva vestimenta; és el motor que fa girar l’atracció i fa sonar la música. Assegut en un seient; mig cadira, mig selló de bicicleta; transmet el moviment mitjançant uns pedals i amb l’altra mà dona voltes a la maneta d’un simple orguenet. Valla pena observar aquest divertit entreteniment. 


Així va acabar la nostra visita a la Fira Internacional del Formatge de Berga. Berga és una capital necessitada d’aquestes i moltes més aportacions per donar-li vida. No solament ha de ser la Patum o els bolets han d’haver més coses per fer adonar-se de l'existència de la nostre ciutat.  

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.