Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 10 de juny del 2015

CAMINANT PEL VALLESPIR.

LES GORGES DE FOU.


El diumenge 31 de maig van aprofitar per visitar les Gorges   de Fou.
 

Primer he anat al diccionari a cercar el significat que em feia dubtar: Gorja, Clot pregon en el llit d'un corrent d'aigua, on aquesta s'entolla o alenteix el seu curs. També: Pas estret entre cingleres. En català anomenen gorg a un toll d’aigua.
 

Poc abans d’arribar a Arles-sur-Tech, aproximadament 2 km., hi ha l’entrada al recinte on s’inicia la visita. Hi ha diferents aparcaments, més com nosaltres són matiners, a les 10 del matí ja hi estàvem, vam poder aparcar a la plaça principal. 

En aquesta plaça hi ha els serveis, una cafeteria amb lloc per menjar i una botiga de records. D’aspecte senzill, però net, i portat per gent agradable que entén o coneix bastant bé el nostre idioma. 

Fou és una antiga paraula catalana que vol dir pas estret i en aquesta ocasió està força ben utilitzada per que en alguns llocs  l’amplada no passa d’un metre. 

El camí està ben protegit per rets a la part superior. Tot el recorregut són uns 1500 m. dels 1739 m. totals i es fa per unes passarel·les metàl·liques i escales que fan de bon caminar. El seu desnivell és fàcilment superable i el temps és aproximadament d’una hora i mitja.
 
 
Sota nostre sentim i veiem les aigües que baixen amb el seu remor habitual, sense fer cas de la nostra presència com han fet durant segles. La seva cançó ens acompanya tot el recorregut.

La majoria de les plantes són indicades per mitjans de rètols, donant-nos els noms en diverses llengües. També s’ha de dir que la majoria són endèmiques del lloc, amagat del sol i humit on habiten. Em ve a la memòria una petita flor blavosa que sense mostrar ni tija ni fulles emergeix per mostrar la seva bellesa ben arrapada a la roca.  

En molts llocs el tall vertical treballat i erosionat per l’aigua és de 200 a 250 m. A uns mil metres hi ha la gruta coneguda com dels Trabucaires. Segurament en record dels saltejadors de diligències que fèiem servir la part baixa de la fou per amagar-se dels soldats. 

Crec que les meves paraules quedaran curtes per explicar la singular bellesa del lloc. I perquè no un hurra pel casc que després de pagar et lliuren per fer el trajecte.
 


Segons vam assabentar-nos aproximadament unes 100 persones fan el recorregut del lloc en dies festius i de vacances. Aprofiteu per fer-li una visita i crec no us penedireu. 

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.