Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dijous, 11 de gener del 2018

EL CALDERÓ I LA VIGÍLIA DE TOTS SANTS II

El Pere, malgrat sap que es deu a la obediència cap el seu pastor remuga, una estona. Marxa i finalment torna carregat de fusta. Com que el pastor encara no ha tornat, agafa una bona quantitat de fustam i atiant el foc la posa dins la brasa. Com l’Ismael encara ho ha tornat agafa l’ampolla de ratafia  i prova si cau una mica. Li sembla que no i, acaba espolsant-la damunt el calderó. Encara hi cau una gota mal aprofitada. Torna a arreglar el foc i posa més fustes velles. En una d’elles sembla que hi ha les restes d’uns ossos. Sense pensar-s’ho les aboca murmurant: mira faran més bona substància i tal vegada serà més alta.

L’Ismael  torna al cap d’una estona, tot cordant-se els pantalons. Mort de fred es posa al costat del foc. Escalfant-se les mans comenta:
¾  Bon foc! Valga’m Déu!- però immediatament mirant el foc, exclama sorprès: Sí, aquesta llenya són restes de taüts! D’on has tret aquest fustam?
¾     De les runes de l’ermita.

Agafant-se el cap entre les mans, L’Ismael mig ploriqueja:
¾     Són del cementiri vell!
¾     I què? Tots són morts d’anys. Mireu els ossos que hi havia entre les fustes els he llançat dins la perola.

Mentre, el calderó ronca en les flames. Només dir aquestes paraules de dins la poció sorgeix una mà negra, que fa una rodona en l’aire com tantejant l’ambient, i s’amaga ràpidament.

Seguidament una bromera grisa i espessa va envaint la borda, caient des del calderó, sense apagar el foc, i s’estén ràpidament. La substància ni líquida ni gasosa també rodeja els pastors. El seu color és gris com el del cervell. Entra per les seves narius, boques i orelles. Poc després, ja perdut el seu intel·lecte, els dos homes embogits comencen a copejar-se amb sanya. Cadascú fa per picar el més fort possible a l’altre. La sang raja  de les ferides i nafres infligides.

Només notar la sang la massa líquida adquireix un color vermell intens. Com si el color sanguini actués de colorant, la bromera vermella tenyeix les parets i els homes. Cansats de donar-se cops ara senten com si la substància vermellosa cridés a la seva sang. Després, noten com els seus cors són oprimits i massacrats abans de ser arrancats.

Ja morts vivents, sense cervell i sense cor, romanen inquiets i callats en un somni intranquil, quan dos o tres mans negres remouen el líquid vermell que va convertint-se en negra. Al mateix temps els cossos del dos homes morts-vius són sacsejats fins al seu desmembrament.

Quan tota la cabana és negra, el foc de la llar esclata en grosses guspires. La substància negra com si fos petroli, crema tota la borda, els cossos dels homes, els formatges i, fins i tot, els animals.

Quan l’amo, advertit pel foc que llueix en la nit puja a la muntanya, tot és negre. Només hi ha damunt de l’ensorrat sostre, una carabassa fumada i mal girbada on crema per dintre una mínima flama alimentada per la seva mateixa carn.

El Bon Joan, de la llanterna, aquesta nit no ha visitat la muntanya enforcada.

Miquel Pujol Mur