Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dissabte, 31 de març del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

LA VERGE I EL NEN



Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

En un pany de paret observaven l’escultura modernista en ferro de la Verge de Bellmunt, com ens indicava el quadre de darrere la imatge.

Que podíem fer sinó visitar el santuari situat dalt del cim.

Miquel Pujol Mur
Fotografia M. Rosa Planell Grau

dijous, 29 de març del 2018

UN OCEÀ II


No preguntar t'hauria fet recular; preguntar et duu un oceà endavant.
Franz Kafka, escriptor txec en llengua alemanya (1883-1924)

Continuació:

El pelegrí de bon matí marxa camí enllà cercant el seu somni. Molts dies després, en el seu peregrinar, troba una casa de pagès. Tots estan molt enfeinats perquè és l’època de recollir la sembra. En trucar a la porta, surt un home jove que se’l mira i sense escoltar res li etziba aquestes paraules:
¾     Mira, per molt peregrí que siguis si el que vols és feina te’n donarem. Si no, fot al camp i passa de llarg. Aquí no podem entretenir-nos en donar almoines a pidolaires.- Sense ni respirar continua la seva prèdica.- Hi ha massa treball en aquesta casa. Anem cansats i quan parem volem descansar. A la cuina, per darrere et donaran una mica de pa. Més avall trobaràs una font.

Sense entretenir-se el pelegrí continua la seva ruta fins arribar a una costa abrupta on piquen les ones d’un vast mar. Pel seu costat passa un noiet carregat amb un cistell de peixos. L’home li pregunta:
¾     És el mar?
¾     El mar, dieu? No, això és l’oceà. És molt més gran que el mar, i més brau. El mar és per a mariners d’aigua dolça. Voleu un peix? Esteu molt prim.
¾     Gràcies bon minyó, però cru no sé com menjar-me’l.
¾     A la platja trobareu una foguera perquè els pescadors des de l’aigua  sàpiguen on han d’amarrar les barques. El podeu coure a les brases.

L’home està content, ha arribat a la fi del seu caminar. Ja ha arribat al mar. I no a un mar petit sinó a un oceà.

Poc a poc, mirant no mullar-se els peus s’apropa a l’aigua. Fent un clot amb les mans agafa aigua i en veu. L’escup immediatament i crida:
¾     Puaf!! És salada! Quin fàstic! Per a això tanta aigua i tan cercar el mar.

A la nit, mentre dorm a la sorra de la platja, escolta les onades que baten a les roques, i recorda una verda vall on pasten les vaques i potser on pot trobar una casa i un llit amb una dona a qui estimar. Sabem en tot cas respectar la seva femineïtat.

Llavors, l’endemà al matí, emprèn el seu camí de tornada cap a terra endins en recerca d’un altre somni.

Quantes il·lusions al veure-les complides, ens mostren la seva vertadera cara. Aleshores és quan ens adonem que no són tan meravelloses com crèiem.

Miquel Pujol Mur

dimarts, 27 de març del 2018

UN OCEÀ I


No preguntar t'hauria fet recular; preguntar et duu un oceà endavant.
Franz Kafka, escriptor txec en llengua alemanya (1883-1924)

El pelegrí detura el seu pas i recolzant-se en una paret de la borda pregunta al pastor: on és el mar?

L’home el mira estranyat perquè ell mai ha vist el mar. La seva visió des de petit han estat les muntanyes, les valls i els cims. Alguna vegada mirant els núvols que cobreixen la vall, assegut damunt d’una pedra mentre pastura el ramat, li ha semblat que allò potser és el que alguns diuen el mar.
 
Mirant al flac pelegrí que tremola de fred, li dona un tros de pa i un bocí del formatge que porta per la seva col·lació. També li passa la bota perquè faci un traguet, no gaire llarg, per entrar en calor. Amb un gest indefinit i sense paraules, un pastor que viu sol no en necessita gaires, assenyala cap a l’horitzó on suposa que hi ha el mar.

El pelegrí continua per un senderó entre les muntanyes. En una vall propera truca a una casa isolada enmig dels prats. Obre la porta una dona jove i se’l mira amb desconfiança.
¾     Pare!- crida- Un altre necessitat.
¾     Veiem- respon una veu rogallosa des de dins.- Deixa’l passar, poca cosa hi ha per robar en aquesta casa.
¾     Però voldrà menjar! I ja sabeu?
¾     Millor donar que mendicar, filla. Posa-li un plat de sopes, si encara en queden.
¾     D’això rai pare, una mica més d’aigua i s’allarguen.
¾     Noia, no siguis tan nyicris. Potser un dia també en necessitarem, d’ajuda.

Mentre el pelegrí menja la sopa i un rosegó de pa, el pare i la filla continuen la seva conversació.
¾     Mentre jo tingui braços per treballar, no necessitarem cap ajuda.
¾     Filla, una mica de compassió per la gent.
¾     Sí a tots els que demanen almoina els n’hi donéssim, ja podríem criar vaques, ja.
¾     Gràcies a elles vivim filla.
¾     Gràcies a elles, i al nostre treball: Que ben d’hora al matí ja estem traginant amb els animals.
¾     Sí, filla és la nostra feina.- i dirigint-se al pelegrí li pregunta:
¾     Bé, bon home! Què busqueu per aquestes valls.
¾     Oh, bon padrí! Jo cerco el mar.
¾     Jo pensava que buscàveu un treball i una casa. Com veieu la noia no està gens malament i abans de marxar al forat la voldria casar. Ah! També us he de dir que és neta i treballadora com la que més, i malgrat ser un xic cridanera, finalment acaba obeint el que li manes. Vos, em sembleu un home experimentat, i ja sabeu allò de que a les vaques i a les dones una mica de mà ferma, no els hi va gens malament. Si no de vegades s’esgarrien.
¾     Però que dieu pare, -interromp la noia- també ens agraden les paraules dolces i les carícies. La mare us va acostumar molt malament. L’home amb qui en casi el triaré jo.
¾     Massa llibres et deixa el nou capellà per llegir. No sé com entens aquests gargots pintats en un full.
¾     Pare! Que en sou de capçot!
¾     Veureu, jo el que vull és veure el mar.- respon el pelegrí
¾     Doncs, de bon matí marxeu a cercar aquesta mar que busqueu, bon home. Jo no l’he vist mai i sóc ben feliç. I si quan el veieu us en penediu, ja sabeu que la meva oferta és en peu, mentre no n’hi hagi cap més que s’avanci.
¾     Això, pare, ja us he dit que ho decidiré jo. El jove no està malament, mes no sé si m’acabarà de fer el pes. A veure si ara em voleu donar presses per casar-me. Ja sabeu, pare, que no em podeu manar mai!

Continuarà ...

Miquel Pujol Mur

dilluns, 26 de març del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

EL NEN DE LA BALDUFA


Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

Des de temps immemorials, la baldufa ha estat una de les joguines més populars present als patis de moltes escoles. 

Fins i tot avui en dia encara podem veure a petits i grans jugant amb els diferents tipus de baldufes.

La fabricació d’aquesta joguina ha estat un dels puntals base de la torneria del nostre municipi i encara actualment en som un dels principals productors.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M: Rosa Planell Grau

dissabte, 24 de març del 2018

VISITANT SANT FELIU DE PALLEROLS

Passegàvem pel poble i a la riba del riu Brugent vam trobar aquest jove que pescava la lluna.


Al seu costat l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols ha posat una placa que diu:

S’explica que una nit de lluna plena, un santfeliuenc vorejava el riu Bruxent quan va veure reflectida la lluna en l’aigua de la riera. Tan embaladit en va quedar de  la bellesa de l’astre que molt brillava en la foscor de l’aigua que va decidir pescar-la amb un cove. Però no aconseguia ficar-la-hi. Algú va veure-ho i en to burleta li preguntà si volia pescar la lluna. Des d’alehores als de Sant Feliu de Pallerols ens diuen « PESCALLUNES » : gent amb il·lusions, somnis i molts projectes.

18 Desembre 2005

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dijous, 22 de març del 2018

BLEDES BULLIDES


Treball taller d’escriptura.
Ai! Em sento com una bleda bullida.

Però que dius noia. Tu de bleda no en tens res. Ets més dura que una pastanaga.

Pastanaga, jo? Tu no saps que el color vermell pastanaga en fa, fins i tot, al·lèrgia.

Doncs perdona és el color en que t’he vist sempre

Ja m’ho semblava que em miraves amb mals ulls. Observa, mira, les meves ulleres demacrades, del mateix color fosc de la bleda bullida. I les meves galtes, pansides com quan treus una bleda de l’olla.

Tu diràs el que vulguis però si ets bleda el teu tronc a de ser molt dur.

Però tu no saps el bones que són para la salut les mal anomenades bled...

Ja li preguntaré al teu home. Pobre Joan, l’altre dia l’escridassaves dreta, erecta, jo diria tesa com un rave.

No continuïs em faras plorar. No m’havia sentit mai tan avergonyida com amb aquestes desdenyoses paraules. Espiar-me quan parlo amb el meu marit.

Què? Ara si que et sents com una bleda. Elis, elis!!! 

Miquel Pujol Mur

dimarts, 20 de març del 2018

RETRETS DES DEL PASSAT

Et preguntaràs com he pogut saber el que fas ara, des de la llunyania de la meva perspectiva anterior.

No sé sí des del temps transcorregut des del meu punt de sortida i el teu actual, malgrat siguem la mateixa persona, has pogut llegir la teoria del forats negres o vides paral·leles que tant entusiasme provoca aquest any en el públic lector. Vull dir, allò de doblegar un paper i fent un forat travessar de l’ara al posterior futur.

Perdona, rectifico, perquè sí que ho has llegit, ja que jo ho estic fent ara. Però segurament durant els anys que ens separem ho haurem oblidat. Jo, com novetat ja llegida. Tu com cosa massa sabuda, tal vegada han sortit noves versions, que han trasbalsat la idea. Deixo per tant la teoria  i passaré a la realitat.

Quan jo vaig conèixer la Maria era una bona noia. Per això vaig casar-me. Però han passat els anys, i des de la meva visió enamorada he de dir-te que ho has fet molt malament. No molt malament, sinó pèssimament.

T’ha deixat, ho veig clarament en la meva transferència del futur. La Maria ens estima. Sí, la nostra esposa ens estima, més a mi que no pas a tu, vaig ser primer, però ens és lleial. Jo sóc un feliç record del passat i tu, un present un xic difícil, però al cap i fi som el mateix.

Et parlaré, més com un germà gran, malgrat sigui més jove. Si ens ha deixat, ha estat per culpa teva, per la teva gelosia. La teva passió per controlar-la en tot moment, de vigilar el seu telèfon, de voler saber a qui parla, ha ofegat el seu tarannà alegre. Me’n recordo de les seves cançons, les tinc gravades dins el pensament, no les podem haver oblidat. Fes anar enrere la teva memòria trastocada pels mals pensaments, pensa-ho i recupera-les.

No ens ha deixat d’estimar i menys abandonar-te amb el cel de la seva vida, la nostra filla, als braços. Corre, cerca-la i li promets pel teu amor, que abans i  més intens va ser el meu, que no es tornarà a repetir cap més vegada l’escena que vas fer. No aixecaràs mai més la mà en senyal amenaçadora. Mira que voler imposar-te al meu amor, mai t’ho permetre.

Digues-li que l’estimes des del moment que ens vam veure i vàrem escoltar la seva veu que ressonava com cant d’ocell enamorat. Vull que la facis feliç i tornis a aconseguir el que era i és, el meu i el teu amor, amb l’afegitó de la teva i al mateix temps meva filla. Vull sentir-les cantar i refilar a dues veus. No vull escoltar mai més la seva veu trencada, espantada i plorosa, ja que no és digna del nostre amor.

Des del fons de la consciència, aquest és el meu prec.


Miquel Pujol Mur

dilluns, 19 de març del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

LA XOCOLATERA


Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

L’escultura que podem veure fou feta per en Jordi Riera, mestre treballador del marbre i la pedra, per recordar un fet destacat en la història de Sant Pere de Torelló.

En Joan Vaqué i Casas, anomenat l’Esqueller a finals del segle XIX va rebre l’encàrrec de construir un canó (segons relata Josep Pla) que havia de ser de petites dimensions. Un cop fet recordava una xocolatera (estri d’aram per fondre la xocolata), nom que finalment li va quedar.

Segons  es coneix el canó va ser utilitzat en l’atac del Carlins a Ripoll el març de 1873, en el marc de la Tercera Guerra Carlina o Guerra dels quatre anys. Les versions són contraposades sobre la sort que acabà tenint aquest petit canó. Segons Marià Vayreda a “Records de la darrera Carlinada” dins de les seves “Obres Completes”, la Xocolatera va encertar de ple el campanar de Sant Eudald de Ripoll, tot i que va perdre les rodes en el primer intent i va rodolar marges avall, l’incident es va solucionar posant-li unes rodes d’un carretó, que tal com diu Vayreda, “segons parer general li anaven millor que les seves”.

La versió que trobem dins l’obra de Josep Pla relata que “El canó dispara tres vegades seguides i després explotà a trossets enmig d’una confusió i un desconcert inenarrables”.

Els fets històrics són difícils de valorar segons les fonts, però el que sí sabem és que l’esqueller va fer un petit canó.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dissabte, 17 de març del 2018

RELLOTGE DE SOL DE SANT ISCLE DE COLLTORT


Rellotger, rellotger
on t'has amagat
que les hores
s’han esfumat.

Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

dijous, 15 de març del 2018

L’OBRA D’ART

Treball del taller d’escriptura segons idea de la professora

L’exposició és rutilant de llum i de gent. Les obres són il·luminades buscant que les ombres embelleixin al màxim les peculiaritats de les obres ofertes als ulls entenedors d’un públic d’alta categoria.

Enmig de la sala i dalt d’un pedestal s’ofereix a la vista enlluernada del personal l’obra mestra, la pedra iniciàtica, al voltant de la que gira el tema. Res ni les obres  de Picasso, Miró o Rubens col·locades a les parets criden l’atenció del heterogeni públic i dels crítics més entesos.

S’escolten exclamacions d’admiració. Les càmeres fan multitud de fotografies. Els espectadors, xinesos i japonesos, amb els seus smartphones de darrera generació, envien les imatges preses de  diversos costats als components dels seus grup de whatsapp. Allò és la genuïna i única expressió de l’art modern.

Un moderador des d’una petita tribuna narra amb veu tremolosa d’emoció els detalls, la textura, els colors de fons de les flors del coixí. Quan baixa un altre expert puja i dona raó de la negror, l’aspror i la força de l’element que culmina l’obra bàsica i serveix de clàmide  per donar llum orientadora del súmmum artístic.

En un racó una dona que pel seu vestit proclama el seu treball de netejadora li diu a una companya de feina.
¾     S’ha de ser un ximplet i un tanoca com per un coixí i un esborrador brut i negre de sutge  pagar 5000€.
¾     Ai noia! És que nosaltres no entenem res d’aquesta moguda de la gent de calers.


Miquel Pujol Mur

dimarts, 13 de març del 2018

LA NENA DEL SEIENT DEL COSTAT

Aquell dia, un alegre jorn d’estiu, vaig decidir anar-me a la platja. Vaig preparar tot el necessari: l’estora, el banyador, les tovalloles i les sabatilles. Vaig agafar el cotxe i el primer que vaig veure és la maleïda llumeta de la gasolina. M’indicava que no arribaria a complir el meu desig si abans no em gastava alguns diners i posava combustible. No tenia cap més remei, per tant, vaig fer una visita a la benzinera.  Vaig omplir el dipòsit i vaig anar a pagar. En retornar al cotxe vaig quedar sorprès. Caram! Què feia aquella nena asseguda al seient del copilot.

Una bonica criatura de cabells rinxolats i amb un vestidet de color blau. Devia tenir uns sis o set anys. Vaig entrar al cotxe i li digué:
¾     Et deus haver equivocat de cotxe.
En respongué amb una veu clara, decidida i gens avergonyida:
¾     Hola! Em dic Imma.
¾     Ah bé! I jo Pere. Però que fas asseguda en el meu cotxe.
¾     M’ha deixat la meva mare. M’ha dit, veus nena aquest senyor fa cara de simpàtic. Segurament estaràs força bé amb ell. Jo me’n vaig de viatge per treball i quan torni ja et buscaré. M’ha donat un petó molt fort i m’ha dit adéu amb la mà. S’ha marxat amb els seus amics.
¾     Però, però ...
¾     Va! Només seran uns dies, màxim una setmana. Què pensava fer avui.

Sincerament estava bocabadat per la tranquil·litat amb que parlava aquella criatura. Com si fos la cosa més natural del món anar-se amb un desconegut. Vaig engegar el cotxe disposat a portar-la a la comissaria. Veia que el meu dia de platja s’havia acabat abans de començar. Quan arrancava la dolça nena va dir-me:
¾     No se li ocorri portar-me a la policia. Per que aleshores em posaré a plorar i els diré que m’ha raptat. Almenys passarà una setmana al calabós i desprès haurà de declarar davant el jutge. Tu no saps el merder que això porta. Ningú entendrà la història de que la meva mare m’ha deixat a dins el teu vehicle i s’ha marxat. El fitxaran com a raptor de menors.
¾     Però això no pot ser. Tu no et pots quedar amb mi. Que pensarà la gent. I la meva xicota.
¾     Ah! Tens xicota. Deu ser maca i simpàtica. Ja me la presentaràs.
¾     On vius?
¾     En un pis, però ara no hi ha ningú. No ho has entès, la meva mare s’ha marxat a treballar.
¾     Però el teu pare.
¾     El meu pare, no ho sé. No el conec.
¾     Deus tenir família?
¾     No! Saps què, no facis tantes preguntes. No he esmorzat i tinc pipí. Porta’m a una cafeteria. I tu, pren-te una til·la, semblés nerviós.

Han passat  dotze anys. Vaig trencar amb la xicota. L'he alimentada, l'ha vestida, he pagat col·legis, metges, ortodòncies, colònies d’estiu, d’hivern, curset de natació i esquí. He estat un pare per ella. L’altra dia em va dir: Ha vingut la mamà a buscar-me. Me’n vaig. Menys mal que va ser prou amable per dir-me: Gràcies.


Miquel Pujol Mur

dilluns, 12 de març del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

LA TORNERA


Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

La torneria era una empresa familiar que es desenvolupava en els baixos de les cases

Les dones tornejaven peces petites com els *boixets, però les feines més comunes eren les de pintar, polir o comptar.

Per polir es buidaven les peces del cove dins una bota a la que s’hi donava voltes. D’aquesta acció en deien botejar.

*Boixet: Pal petit tornejat de fusta de boix emprat per a fer puntes al coixí.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dissabte, 10 de març del 2018

REFLEXES A L’AIGUA


Dins la natura
Brilla amb llum pròpia
Riu que davalla.

Miquel Pujol Mur

dijous, 8 de març del 2018

FOTOS I RECORDS

"És fàcil poder esborrar les fotografies, però com n'és de difícil esborrar els records".

Per que esborrar fotografies em vaig preguntar a mi mateix. Estava assegut al sofà i al meu costat havia la caixa on guardo totes les fotografies de la meva vida.

Vaig agafar-ne una i la vaig mirar: era un infant de pantaló curt i cara somrient. No me’n recordava de qui era ni on era, però una veu que venia del passat em va dir: quin dia més feliç vam passar aquell dia. Anàvem amb els pares i vam visitar el parc dels animals, això vull dir el zoo. Veus a mi també en costa recordar paraules, es clar feia tant temps que no em miraves. Sí, a l’entrada del parc de la Ciutadella on estava aquell senyor que feia fotografies. Tenia un cavallet de cartró per si alguna criatura es volia fer una foto muntat. No te’n recordes, quan sortíem va aproximar-se i va dir als pares: una foto del nen. El pare va assentir i la mare et va arreglar la clenxa. El fotògraf va apuntar en la seva màquina i va disparar. Va sortir tot de fum d’una peça del costat. Va amagar-se en un quartet de fusta i al cap de poca estona va entregar la seva obra d’art i va cobrar les consegüents despeses. En aquell moment vaig recuperar la memòria d’aquell moment i vaig dir-me a mi mateix: veus vas quedar força bé. I et vaig agrair memòria el teu record. 

Vaig apartar-la i em vaig agafar una de nova. Caram! Aquesta era més antiga. Sortia el mateix nen, però més petit, vestit amb una abriget fosc i una nena al seu costat. Valgui’m Déu! La Paqui. La filla del veïns del pis de dalt.  Eren canaris, bé canaris autèntics no, eren gots “godos”. Capbussant-me dins la meva amiga, la memòria, he buscat la paraula que defineix als autèntics habitants d’aquelles illes: els guanxes. Quina cara d’emprenyat que feia aleshores, i vaig recordar-me de la causa. M’havia enamorat d’una llum amb pinces per posar a la tauleta. A la Paqui la recordaré sempre em va trencar un tramvia de llauna pintada i molt maco que m’havien portat els reis del padrí. Va esclafar-se i va quedar esmicolat com si mai hagués tingut forma.

Ostres! Una altre i aquesta és grossa, la de la primera comunió. Vestit de mariner. No sé quin rang militar seria però per l’uniforme almenys almirall. Primera comunió, dinar amb família, un bon dinar segurament, el meu padrí i el meu pare, germans, eren força gourmets. Haurien demanat que la mare fes una bullabessa o potser en un dia tan faust van anar al restaurant del Set Portes. A casa de diners pocs, però de bona boca molt. Una decepció en balla pel cap, va ser aquell dia quan em van dir que el regals del reis s’havien acabat perquè ja era gran, doncs havia fet la primera comunió.

Miro dins la caixa i em sorprenc de la quantitat que encara hi ha. Quants records i quants moments a recordar, generalment bons, per què de les dolentes no se’n fan gaires, almenys aleshores. No estàvem acostumats a dinar davant del televisor veient, no fotografies. sinó filmacions complertes de massacres de gent de qualsevol raça o ètnia, però al cap i la fi persones com nosaltres. 

Tanco la caixa del meu passat, però pensant que qualsevol instant he de retornar per avivar la memòria dels meus records.


Miquel Pujol Mur.

dimarts, 6 de març del 2018

MURALLES IBÈRIQUES DEL TURÓ DE MONTGRÒS. EL BRULL. OSONA.

En una de les nostres sortides de descoberta a diferents contrades catalanes visitàvem l’església d’El Brull. Per l’oficina  d’informació del lloc ens assabentàvem de l’existència d’unes muralles ibèriques molt properes.


Les muralles del Brull o de Montgrós van ser descobertes l'any 1974, i encara estan en curs d'excavació i de restauració per part del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona. Segons es desprèn dels informes de les excavacions, es tracta d'una construcció defensiva dels ibers ausetans, construïda entre els segles IV i III aC. amb importants reformes a l'època romana.

En els seus estrats hom hi ha descobert importants restes de ceràmica àtica. El seu descobriment ha estat important per a l'estudi del món Iber, i més concretament dels Ausetans. 

Al Montgrós es fa palès el costum del pobles ibers de construir sobre turons.
És el jaciment ibèric més important del Montseny. El primer poblat data del segles VII aC. i forma part de la ruta dels Ibers.

La muralla  datada del segle IV aC., i destruïda cap el 200 aC. en algun dels enfrontaments de les tribus ibèriques contra el domini romà bé en el marc de la Segona Guerra Púnica (218-201 aC), bé durant la revolta sufocada pel cònsol Marc Porci Cató el 195 aC. La muralla que constitueix el principal atractiu del conjunt arqueològic té unes mesures de 150m de longitud i 3m d’amplada de doble parament precedida per un fossat que tancava l’istme de la península del Montgròs, conjunt que formava un recinte fortificat. Aquesta fortificació controlava una de les vies de penetració a la Plana des de la costa, per Collformic.


Fou construïda sense fonamentació sobre la roca verge i/o sobre un estrat d'argiles vermelloses amb restes d'un anterior establiment. La part central de la muralla s'aixeca sobre una plataforma natural lleugerament elevada. Als límits sud i nord d'aquest promontori natural, es construïren dues torres trapezoïdals contiguament a les quals la muralla continua fins trobar els cingles. La porta d'accés se situa al costat sud de la muralla, defensada per un petit baluard i per un doble parament a l'esquerra. El material utilitzat per a la construcció és la pedra calcària de la zona, amb blocs mitjans lleugerament escairats, d'aparença irregular i amb tendència a formar filades. A les cantoneres els carreus estan tallats.


En l’espai davant de les muralles una escultura d’Emili Colom i Comerma serveix d’homenatge a AMUSIC, príncep dels Ausetans segle III aC.

Les muralles de Montgròs, o muralles del Brull, són unes construccions defensives dels ibers ausetans que tanquen l'estret de Montgròs, al municipi d’El Brull (Osona). És una obra declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dilluns, 5 de març del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA


EL TORNER


Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

El torner és la persona que treballa amb el torn. Aquesta màquina probablement una de les més antigues emprades pels humans.

El torner artesà treballa amb una sèrie d’eines molt específiques com són la gúbia, l’enformador, la *badaina i el *trencador principalment.

Es pot donar forma a qualsevol tipus de material (banya, os , etc ...), però la fusta la estat la més modelable i pràctica per fer-ne producció. A cada zona s’acostuma a treballar la fusta que donen els arbres de la contrada, tot i que també es fan servir espècies d’importació. A la vall del Ges les més utilitzades han estat i són el boix, l’avellaner, el faig, l’alzina i el freixe.

Les primeres torneries es van situar als baixos de moltes cases de Sant Pere, la “quadra” en deien, i així s’ompliren els carrers dels sons típics del torn de peu o ballesta.

*Badaina: Enformador de fulla estreta i gruixuda emprat per a fer mosses, forats, etc., a la fusta picant sobre el mànec amb una maça. 
*Trencador:  Eina de torner semblant al badaina.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dissabte, 3 de març del 2018

PEDRA DE MOLÍ. LA SEU D’URGELL




Prem amb força
noble pedra
les olives ja madures
per així l’oli extreure
i donar-nos vida.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dijous, 1 de març del 2018

LA REVÀLIDA FINAL II

Aleshores ho he tingut tot molt clar. Els ous i el galliner, lliguen, però els “colondros”. Després de haver-ho mirat per internet crec que potser és una paraula gallega.

Poc a poc responc totes les preguntes. Mentrestant, he vist abandonar arrossegant els peus de vergonya, a uns quants. Uns altres han deixat el qüestionari damunt la taula. Han sortit resignats i amb el cap cot, plens de tristesa. El bidell amb un somriure sarcàstic els ha obert la cortina.

Un assistent se m’acosta un em diu:
¾     Escolti jove, que això és per a avui. N’hi ha més que esperen. Sigui considerat.

Faig el darrer repàs i en sortir entrego el meu full d’examen.
¾     Ja era hora! - Exclama el conserge.

Com si fos el tret de sortida una nova gernació entra ranquejant, a la sala d’examen.

El sistema és rapidíssim. Només una mitja hora i la màquina escup els resultats. Els aprovats una butlleta. Els suspesos, surt el nom en el panell en lletres vermelles i la indicació de la porta on han d’anar.

Recullo el comprovant i miro els meus resultats. Un sospir alleuja els meus temors. Apte per un any i mig més.

En sortir, veig a la dama negra amb la seva gran dalla esperant recollir la seva collita anyal. Un dels seus acòlits em mira malament i em somriu amb ràbia. Vull dir, ensenyant-me uns ullals enormes i groguencs. Em diu:
¾     Ja cauràs, Pere, ja cauràs. No te’n salvaràs. Aleshores t’espero per mostrar-te el camí.

L’he reconegut, el van acomiadar de l’empresa per gandul. Ves per on quina feina ha anat a trobar. Que m’esperi. Rere seu hi ha una porta de colors virolats. En obrir i tancar per donar pas als suspesos s’escolta la tonada d’un cant espiritual negre. La recordo de fa molts anys. Diu així:

Ja són molt lluny
Els jorns de la nostra amistat,
Ja els vells companys
van deixar la plantació
I van marxar al país del gran repòs
Se sent les seves veus cantar,
No tardis Jack.

Sento un estrany sentiment dins meu, una barreja de por i de commiseració als companys, als amics que han passat per la porta. Agafo la meva autorització com si fos la taula de salvació en un naufragi total i surto a la llum del sol més formós que he vist mai. Aprovar l’examen de la revàlida vital té molta importància. Malgrat s’hagi fet quasi tot el camí i aquest inexorablement davalla ja fins la contrada final.


Miquel Pujol Mur.