Aquesta era una cita aplaçada en el temps. Segurament massa temps. Durant el servei militar s’havia de pujar fins el castell de Requesens en les proves del curs de xòfer. Es feia la prova conduint un dels “GMC” de 10 rodes de l’exercit.
Per diferents causes no vaig poder fer-la. Mes sempre ha estat una espina clavada en el meu pensament. Em deia, i em repetia sovint que no ho havia fet i que un dia o altre havia de pujar.
He trigat cinquanta vuit anys. Els “GMC” ja han estan retirats dels exèrcit. La majoria deuen haver-se convertit en ferralla, que ha estat fosa i aprofitada, per fabricar nous vehicles. A mi, també m’han retirat o jubilat com ells, però encara resto viu i em ànims per fer alguna cosa. Fa pocs dies, per fi he aconseguit el meu propòsit. He pujat fins el Castell de Requesens. La pista de terra és perfectament practicable fins una plaça amb unes velles construccions. Comença en aquell lloc la darrera rampa que s’ha de fer a peu ja que una senyal de trànsit prohibeix el pas als vehicles.
A l’iniciar la visita al castell vaig adonar-me que la quantitat de graons no convenia a les meves cames. Però vaig gaudir del seu interior i dels seus voltants. De vegades esperem massa (circumstàncies de la vida) per complir els nostres desitjos.
El castell de Requesens és situat sobre un turó que domina totes les valls meridionals del Puig Neulós. Esmentat al memorial de greuges (rancures) adreçat pel comte Ponç I d'Empúries al seu cosí, el comte Gausfred II de Rosselló, i al fill d'aquest, Guislabert (datable vers 1040-1071), en el qual el primer protestava per la segurament recent construcció d'aquest castell (castrum de Recosin) per part dels darrers en un alou que tenien confiat en terres del comtat d'Empúries.
D’aquella primera construcció només
en resta una pany del mur. Entre 1893 i 1899 fou totalment
reconstruït pels seus propietaris, els últims comtes de
Peralada residents al territori, Tomàs de Rocabertí-Boixadors Dameto
i de Verí i la seva germana Joana-Adelaida, amb la intenció de
convertir-lo en residència d'estiu i d'acord amb els
criteris neomedievals llavors en voga, tal com havien fet fer també
al castell de Peralada.
Actualment és visitable en hores convingudes. La visita guiada va ser molt instructiva donat els coneixements i la simpatia de la persona que va exercir el guiatge.
Text i recull dades: Miquel Pujol
Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Fons documental. Viquipèdia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada