Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 30 d’agost del 2016

ULLS DE DONA. IV.

Els ulls més dolços
no són, per descomptat,
els que ara ens miren.
Dolços són aquells ulls
que ahir ens miraven.
 

Gerard Vergés (Tortosa 1931-2014)

Quan la Maria va sortir, el senyor Joan va aixecar-se, agafà el quadre en una revolada i el llençà a la llar de foc. L’anell també va reunir-se-li en les enceses brases. La pintura va crepitar per l’acció del foc. Primer unes llengües vermelles van llepar el quadre lentament, després les flames van devorar ràpidament la tela i el marc. El darrer tros visible de la tela mentre es retorçava i flamejava eren els bells ulls, però ara ja sense cap expressió. 

El senyor Joan mirà les cendres i veié escampades, boletes d’or. El pensament li vola, aferma els llavis i un sanglot li escapa del seu interior. Mirà les boletes, restes perdudes de l’anell, i pensà:
¾     Ni tan sols els sentiments perduren més que l’or. 

Surt de l’habitació, demana el cotxe i marxa a fer quilometres i airejar les idees. Abans de marxar dóna ordres que netegin la llar de foc i cerquin un quadre de la seva mare per suplir el cremat. 

Ha passat un any.  La vida continua igual sense cap pena ni gloria. La casa funciona com sempre, potser millor que mai. La Maria, ara sense senyora que doni ordres, (la Raquel, els darrers temps tampoc hi tenia cura) es cuida de tot. 

La Maria havia vingut de donzella, quan era una noia jove, de la Isabel. Era filla de la majordoma de casa dels pares. Sempre ha estat una empleada model, tant amb la Isabel com últimament amb la Raquel. 

El senyor Joan una vegada més ha sortit amb el cotxe. Des de la mort de la Raquel en moltes ocasions necessita evadir-se de la casa i marxa a fer quilòmetre rere quilòmetre. Ha parat en un racó de la carretera i observa la caiguda de  la tarda. Li agrada observar el cel en aquella hora quan el sol s’amaga entre les muntanyes i els seus reflexos donen al paisatge una gran sensació de pau. Manté els ulls semi tancats, escolta el silenci que poc a poc envaeix l’indret. Poc a poc torna a veure aquells ulls que tan havia admirat. 

Però la imatge es deforma. La cara ja no és la de la Raquel, tampoc la de la Isabel. Una nova fisonomia es comença a mostrar. Aquells ulls que tan el van embogir, que tant va idolatrar, s’adona que pertanyen a una persona més propera.   

De cop veu aquella noia jove, que acompanyava a la Isabel. Una noia que sempre era al seu costat, tant per servir a la senyora com per atendre al senyor. Sempre servicial, sempre disposada i dòcil, sense reclamar mai res. 

Va acompanyar la primera senyora fins el darrer moment sense negar-se a fer qualsevol treball per ingrat que fos. Després de la mort de la senyora, mai el va importunar amb la seva presència. Sempre fidel i disposada a treballar, va acceptar la Raquel, sense protestar per la suplantació de la Isabel. 

Quan desesperat per la traïció de la seva muller li va demanar auxili, va exposar-se per trobar l’home per executar la venjança. Va encarregar-se de fer cuidar la dona tetraplègica fins que va morir. Mai va sol·licitar cap compensació pel seu silenci. Sense protestar, sempre servicial i discreta l’atenia coneixent els seus costums. 

Aleshores el senyor Joan s'adona que els ulls que tant havia admirat en la Raquel, només eren un miratge de la mirada enamorada de la Maria. Comprèn que acostumat com està a la seva presència constant no havia fet cas de la persona que sempre l’havia estimat i admirat no com a senyor sinó com a home. 

Agafant el cotxe torna enrere mentre el cel es va enfosquint. Parlen els dos, cara a cara i sense vergonya sense amagar-se de cap qüestió. Setmanes després marxaven de viatge a llunyanes terres.  

Va ser una volta al món lenta, entretenint-se i parant quan els hi venia de gust. Quan van tornar ningú va reconèixer en aquella dona de ulls resplendents, mirada segura i que sabia manar, quan corresponia fer-ho, a l’antiga Maria.  

Tothom va acceptar-la i van felicitar al senyor Joan per la nova joia que havia trobat per ser feliç al seu costat. 

Miquel Pujol Mur. 

dijous, 25 d’agost del 2016

ULLS DE DONA. III


Els ulls més dolços
no són, per descomptat,
els que ara ens miren.
Dolços són aquells ulls
que ahir ens miraven.


Gerard Vergés (Tortosa 1931-2014)
 
Sense donar cap senyal de l’orgull ferit va fer espiar i seguir la seva muller. Fins i tot, va desitjar que podia haver estat un perdonable moment d’ofuscació a causa d’un insospitat desig. Volia creure que només seria una cosa baladí sense continuïtat. Però els informes van ser concloents. El pintor i la Raquel aprofitaven qualsevol circumstància, qualsevol oportunitat, per trobar-se i estimar-se.  

La venjança ha de servir-se freda, és una màxima que forma part de l’ideari del senyor Joan. Mai i amb ningú val la pena escridassar-se ni barallar-se malgrat que el motiu sigui important. Va deixar passar el temps.  

La Raquel no va sospitar res. Ni el senyor Joan va fer cap referència  a les seves absències. Tampoc, a la manca d’interès personal entre ells. La dona va descuidar l’administració i l’embelliment del gran edifici on vivien. La Raquel volava com un ocell lliure i cada cop era menys discreta en el seu afer. 

El senyor Joan per mitjà de la Maria, la minyona, va contactar amb un home que volia emigrar del país. A canvi de diners va planejar la seva venjança. Un capvespre que anaven el pintor i la Raquel en cotxe, un gran camió va estavellar-se contra el vehicle en què viatjaven. Com sempre cercaven llocs recòndits i solitaris pels seus encontres, ningú va escoltar ni veure res. El xofer, l’home contractat, va marxar deixant el gros vehicle encastat contra el de la parella. Aquella mateixa nit embarcava en vaixell que salpava de matinada a un país on pensava trobar la terra de promissió. 

Quan finalment van auxiliar la parella, l’home era mort i la Raquel molt mal ferida. A causa del traumatisme va quedar tetraplègica  i de l’ensurt va perdre la veu. Només els ulls mostraven la seva pena i el seu dolor. El senyor Joan no la va abandonar. Quan en l’hospital ,van dir-li que no podien fer res més per la seva salut la va portar a la mansió. Aleshores la va recloure en una gran i formosa habitació. Mai li va mancar res. Va tenir sempre suficients infermeres per a que la cuidessin. Poca cosa li era necessari, tancada en sí mateixa, immòbil, sense poder enraonar, només els ulls tenien vida, quan no estaven plorosos. 

El senyor Joan entrava a l’habitació en alguna que altra ocasió i sempre, hipòcritament, es planyia del pèssim estat de la seva dona. Ningú, per discreció, va voler esbrinar com i on havia estat trobada ni en quina companyia. Aleshores el senyor Joan va comprendre que molts dels  coneguts que els sovintejaven, coneixien de sobres l’aventura de la seva muller.  

El senyor Joan, mentre fuma l’havà, contempla el quadre de la formosa dona, tan diferent a la reclosa a l’habitació. En aquestes entra de nou la Maria, acota el cap i li diu:
¾     La senyora acaba de morir. Cridarem el metge pel certificat de defunció. La vol veure per darrera vegada? Tingui l’anell de casament, li ha caigut del dit a l’expirar.
¾     No vull veure-la. Vaig anar-hi ahir. Que se’n cuidi l’administrador. Que no li manqui res. Que la dipositin al costat de la senyora. Que hi posin força flors. 

Continuarà ... 

Miquel Pujol Mur.

dimarts, 23 d’agost del 2016

ULLS DE DONA. II

Els ulls més dolços
no són, per descomptat,

els que ara ens miren.
Dolços són aquells ulls

que ahir ens miraven.


Gerard Vergés (Tortosa 1931-2014)

Aleshores el senyor Joan, un home de quaranta cinc anys va començar una nova vida. Va fer sortides a la capital, va tornar a retrobar antics amics i en va fer de nous. Però la forma de viure de la gran urbs no lligava amb el seu tarannà. No es trobava bé, ni amb els antics companys ni amb les noves generacions. La seva assistència a actes socials va davallar paulatinament. El retorn a la mansió li era un respir i li  feia recobrar forces. 

Però sempre es produeixen sorpreses a la vida dels humans. Quan ja havia pres la decisió d’abandonar el món de l’alta societat, va conèixer una dona.  Aquest nou contacte femení va fer que la seva imaginació es desboqués portada per briosos corsers. 

La Raquel pertanyia a una família de cert nom, però, no de les de primera categoria. Tenien els diners suficients per sobreviure però sense gaires floritures. Tractar-la va ser un detonant en la vida del senyor Joan. La seva bellesa, la seva creativitat, el seu tracte alegre, li va encisar el cor. A pesar de totes aquestes virtuts, la muller ,als seus trenta-tres anys, no havia trobat cap home per a portar-la a l’altar. Algun rumor amagat havia en la caixa fosca de la seva vida. A pesar de tot no hi havia cap connotació que pugues escandalitzar cap home. Potser un amor de joventut no correspost, però sense comentaris de ningú. 

El primer matrimoni del senyor Joan havia estat una bona experiència de bonhomia, de vida amable i grata. Però conèixer la Raquel va tornar-lo a l’adolescència. Va sentir-se jove com mai no ho havia estat. Va fer bogeries que mai se li hauria ocorregut pensar.  Feliçment enamorat, va demanar-li si volia ser la seva esposa per sempre. Ella va accedir entusiasmada. 

Una dona de trenta tres anys i un home de quaranta cinc no va estranyar a ningú que es coneguessin i decidissin casar-se ràpidament. El matrimoni va celebrar-se en la capella de la casa. Sense gaires aldarulls va ser el casament adequat per una parella gran. Mesos després, el senyor Joan bojament enamorat de la seva esposa va voler tenir un retrat fet per un bon pintor. Van recomanar-li un jove, amb molta projecció per la qualitat pictòrica de la seva obra. Va acordar preus i condicions amb l’artista, aleshores amb la Raquel van baixar a casa del pintor, bastant propera a la seva. Al principi el senyor Joan l’acompanyava, però després, havent fet coneixença i tenint confiança amb l’home, va creure que feia nosa i va romandre a casa, deixant la dona sola amb el pintor.  

Al rebre el quadre va adonar-se del seu error. La mirada de la dona del quadre, la seva Raquel, mostrava un encís que no recordava haver vist mai quan el mirava. Va comprendre que la mirada demostrava clarament un amor, una passió i una delectança insospitada. 

Continuarà ... 

Miquel Pujol Mur.

dijous, 18 d’agost del 2016

ULLS DE DONA. I

Els ulls més dolços
no són, per descomptat,

els que ara ens miren.
Dolços són aquells ulls

que ahir ens miraven.

Gerard Vergés (Tortosa 1931-2014)



El senyor Joan és assegut en el saló de la seva mansió. La minyona, la fidel Maria, fa una estona li ha portat la safata amb el cafè, l’ampolla de conyac i el cigar del dia. Ja fa cert temps que el doctor va recomanar-li que deixes de fumar. Però ell s’ha receptat  la seva pròpia dosi: un havà al dia no fa mal a ningú.
 
La habitació té els cortinatges mig tancats per impedir que la llum solar  esclati amb força en l’espai interior. Assegut a la butaca, embolcallat pel fum del cigar, mira embadalit un quadre que ocupa la paret principal. 

El senyor Joan, observa amb especial atenció la cara de la dona, d’una gran bellesa. Però els seus ulls no es fixen en  la figura femenina, molt sensual, coberta per tuls d’organdí que tapen el bell tors a la mirada de les persones púdiques i el mostren segons la  impudícia de l’observador. Es tracta d’un bon quadre pintat per un bon pintor de moda. El senyor Joan té la mirada clavada en els ulls de la jove dama. Uns ulls lluminosos, dolços, acaronadors i desitjosos de fruir de la vida i dels plaers. Tanca els seus recordant la història d’un amor absurd. Va ser mesos després d’haver enviudat de la seva primera esposa.  

El casament amb la Isabel, la seva primera dona i una gran senyora, havia estat acordat pels pares d’ambdós. Sense gaire amor ni desig, van saber viure conjuntament una vida feliç i confortable.  

Va ser simplement un matrimoni pactat per conveniència. Un home jove amb un títol de noblesa, guanyat per un antecessor no gaire estimat a la seva època, però lloat gloriosament pels seus descendents.  

Ella, la Isabel, una noia jove, però en aquella edat on ja no podia competir amb la irrupció en societat d’altres de més novelles. Els seus avis havien iniciat del no res una petita industria, que amb molts sacrificis van saber engrandir. El fill, va ser suficientment treballador i hàbil per multiplicar les rendes del negoci. Invertint i comprant va saber crear un holding que fabricava quasi de tot. La seva fortuna era incalculable.  

La dot que van posar els pares de la Isabel com a compromís de boda va ser suficient per a què poguessin viure, la parella i els seus descendents, sense necessitats de cap mena. Als pares els hi feia molta il·lusió ajuntar els diners guanyats en un treball honorable i títol de noblesa, malgrat que sense gaires diners, pels seus possibles néts. Anys més tard, al veure que tenir fills no era el principal interès del ja no tan jove matrimoni, van vendre tot el negoci. La fortuna encara va ser més gran per a la parella. Com que era filla única, ho va heretar tot. 

Desgraciadament en un dels molts viatges que feien per plaer i per conèixer el món, la Isabel va emmalaltir. Va ser a Indonèsia, on la dona va agafar una estranya malaltia tropical i malgrat els mitjans econòmics gastats, no va guarir mai. 

A causa de la malaltia van estar molts anys tancats a la gran casa. El senyor Joan no va abandonar mai la seva esposa. Sense que hi hagués cap enamorament, la camaraderia, l’amistat i el bon tracte havia fet que el matrimoni fos força sòlid.  

Finalment el cos i l’ànima de l’esposa van abandonar la constant lluita. El senyor Joan va plorar al costat del cadàver de la seva Isabel. L’enterrament i els funerals van ser força comentats en tota la contrada per la pompa desplegada. Tothom va recordar el sepeli com la mostra del gran amor d’un home a una dona. Com que no hi havia cap parent que pogués reclamar la més petita quantitat de l’herència de la Isabel, tota la fortuna va raure en el senyor Joan.  

Continuarà...

Miquel Pujol Mur.

dimarts, 16 d’agost del 2016

LA GRUTA DE FONT-RABIOSA. CAPCIR.

Portats per la nostra curiositat hem aprofitat aquests dies de bon temps per visitar les terres de la Catalunya Nord. Majoritàriament (és la nostra afició)  per fotografiar esglésies (n’hi ha moltes). Més en aquesta ocasió i portats per la publicitat (havien sentit parlar-ne molt) vam decidir conèixer la cova-gruta de Font-rabiosa (Fontrabiuose). 


El poble de Font-rabiosa es un bonic indret, el dia de la nostra visita molt animat, i passat uns metres, està ben senyalitzat, arribàvem a la nostra meta: el punt d’acollida per entrar a la gruta. 


Una ben presentada sala amb molt detalls per observar, tant de la part de la gruta (mineralogia) com dels productes del terrer. Vam adquirir les nostres entrades i poc després, sortíem a l’exterior i pujàvem un centenar de metres fins a l’entrada de la cova. 
 
 
Com és habitual la guia s’expressa en francès, sempre donen una fitxa en català, també hi ha en altres idiomes segons les diferents nacionalitats. 


L’explicació que poso ha continuació és només una còpia de l’escrit de la fitxa de visita. Serien moltes dades a recordar i per més exactitud creiem més val així. Tampoc, tenint unes dades tan verídiques, és necessari copiar res de Viq. 

1.   Antiga cantera de marbre blau utilitzat a la construcció de la presa de Matamala (Matemale en francès). La gruta va ser descoberta l’any 1958 a causa de la detonació d’una mina. Va obrir-se al públic l’any 1983 (uns 350 m.) i el 1991 (uns 600 m.) que es la part visitable. 

2.   A la gruta es troben dues classes de minerals: la Calcita, que forma les estalactites, les estalagmites ... i l’Aragonita 

3.   L’aigua de la pluja i de la neu, carregades de CO2  esdevenen acides i dissolen el calci que troben. Així al voltant de la gota d’aigua es deposita un anell de carbonat que forma progressivament la fistulosa o macarró. El seu creixement té un ritme de 2 a 3 cm. cada 10 anys. La fistulosa pot embussar-se i llavors deposita la calç al voltant, engrossint-la o convertint-la en una estalactita. La gota d’aigua que cau a terra forma l’estalagmita. Estalactites i estalagmites creixen entre 1 i 2 cm. per segle i quan es troben formen una columna. 

4.   El llac. De 2 m. de profunditat i aigües cristallines. Al seu interior es troben les concrecions anomenades “coliflors”. A la superfície es troba un dipòsit de calcita flotant, que en caure la gota aprofita l’ona per dipositar-se a les vores. El color blanc prové de l’aigua que ha dissolt el calci. El color vermell, a més del carbonat de calci té òxid de ferro. 

5.   El túnel de marbre blau, explotat a la cantera. 

6.   La torre de Pisa, l’orgue. Esteu a punt de baixar a 80 m. de profunditat. 

7.   La “papallona”. Símbol de la gruta. 

8.   Els “mocadors”, l’aigua fa lliscar la calcita al llarg de la paret i forma un dipòsit. 

9.   La “sala de les fistuloses”. Al damunt hi ha el llac, l’aigua es filtra permetent la formació del també anomenat “macarró”. 

10.   La gatera és l’accés dels espeleòlegs. Han recorregut prop de 12 km. i baixat fins als 360 m. 

11. “El mur de colors” a més dels colors vermells i blanc vistos a la galeria precedent, es pot observar un color que es troba en els tons de gris negre que prové del diòxid de manganès. 

12.   L’arc elevat és l’indret per on es va descobrir la gruta, us trobeu a una vintena de metres sota terra. 

Finalment sortim a la superfície, al sol. Què n’és de bonica la part alta de la terra amb els seus arbres, les seves muntanyes i un cel blau. 


La visita ha esta força interessant, recomanem fer-la i conèixer aquest fenomen de la capa que trepitgem i moltes vegades ni ens fixem. 


Un darrera recomanació quan la vulgueu visitar porteu roba per abrigar-se: va fred a l’interior de la terra. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dijous, 11 d’agost del 2016

FER NETEJA.


El Manel obre la porta de la planta baixa. Ha estat absent molt temps entre l’hospital i després la residència. Ha pujat els quatre graons fins a l’entrada molt lentament. Això el fa recordar la seva edat. Ha  passat del vuitanta i la darrera malaltia ha castigat en extrem la força del seu cos.   

S’ha posat a escoltar el silenci. Un silenci prenyat de paraules no dites, altres tal vegada mal dites i potser mai oblidades. Han passat tants anys. Actualment tots aquest records pesen damunt les seves espatlles. No, la sensació d’aclaparament és pel pes mal portat d’una vida que s’acaba. Observa rere la reixa de la finestra que dona al carrer la vida de la gent que flueix amunt i avall.  

Ja no. Ara tot ha passat- pensa el Manel- han transcorregut  massa anys per penedir-me de res. Totes les malifetes, totes les desesperances, tant per part dels uns com dels altres han arribat a la data de caducitat. Totes les coses que he ambicionat d’aquest món i no he aconseguit, com les obtingudes però mai buscades reposen per sempre dins el bagul de l’existència. 

Poc després l’home frissa de tant mirar el moviment, el neguit de les persones que s’afanyen quan passen per la vorera. Moltes no saben ni que volen de la vida tret de malgastar un instant: pensa compassiu. S’asseu davant la taula del menjador i d’un caixó del trinxant treu una caixa de fusta molt polida i envernissada d’un color marró clar. Gravat en lletres fosques una paraula enmig de la tapa: Fotografies.   

Fer neteja general li han recomanat. Observa la  caixa i recorda que fa molts anys que la va guardar i mai més va tocar-la. Des de la mort de l’Angelica ningú ha posat ni tret cap de les moltes fotos. Seran obsoletes totes elles, com endarrerits són els moment quan van ser fetes. 

Lentament va mirant-les. Al principi fa dos piles: una per guardar i altres per llençar. D’alguna ocasió viscuda ningú ha de fer gatzara. Finalment cansat va posant-les una damunt d’altre sense ordre ni concert. Han passat forces hores i està balb per la immobilitat. Va a la cuina i menja un petit mos per reanimar el cos i per últim s’asseu i torna a mirar el carrer. Hi ha menys gent i sembla que tinguin menys pressa, Uns passegen la mainada, altres simplement el gos. 

S’aixeca, en les mans recull les fotografies i sense ordre les fica altre cop a la caixa. Quan tot s’acabi, altres mans, les recolliran i tal vegada les miraran. 

Massa anys i massa records per un home vell. 

Miquel Pujol Mur.

dimarts, 9 d’agost del 2016

EL MEGA–MERCAT

Qui m’hauria de dir que la meva edat i essent de l’ofici m’havia de perdre en aquest supermercat, per més mega que sigui. No sé ben bé perquè he entrat. Simplement anant a una merceria  del barri hagués estat suficient. Però que li anem a fer? La curiositat és la curiositat! O com diu el Joan: la mare del corder! En passar davant, els  cridaners colors de la façana ha semblat com si em xuclessin. Sense pensar-m’ho he entrat a l’espaiós pàrquing ple de cotxes. Segurament els seus conductors han estat abduïts com jo. 

Ara a voltar mirant prestatges carregats dels millors productes del món: A veure: melmelades, cafè, dolços, formatges, whisky, licors, ... Ai Déu! Si jo no en vull de tot això! Simplement cerco trobar la secció de ...

Ja desesperat, m’atanso a una curvilínia hostessa que veig es dirigeix a tots els homes sols i despistats com jo. On ha tret el director d’aquest centre tan extraordinària criatura? Jove, alta, ben plantada i sempre amb un somriure lluminós a flor de boca. Si fos el seu cap, li recomanaria es cordes més els botons de la brusa. Manoi! Quines dues es veuen. I quines cames: no llargues no, interminables i ben modelades. No pot ser menys, amb una faldilleta que no arriba ni a un pam. Si jo fos més atrevit deixaria caure les claus del cotxe i m’ajupiria a recollir-les i faria una ullada. Una noia així només pot portar una tanga ben primeta. Senyor! Lliureu-me de les temptacions carnals!  

Enervat davant de la criatura del dimoni, desesperat per no trobar el meu desig, finalment m’encaro a l’hostessa i li faig patent la meva necessitat.
¾     Senyoreta jo voldria comprar i no trobo res del que vull.
¾     Oh! Sí senyor! A vegades és complicat trobar el que es vol, malgrat ho tingui davant del nas, entre tantes coses.
¾     Sí senyoreta, hi ha tant.- A pesar dels meus esforços els ulls se m’anaven rere els botons descordats de la seva brusa. Mare meva, quina quantitat i tan ben posada!
¾     Sap que com el veig una mica desorientat l’acompanyaré jo mateixa 

Com un be rere el seu pastor la vaig seguir meravellant-me del insinuatiu moviment dels seus malucs. Què podia fer?   

Ja en la secció va mostrar-me un batibull de marques i models de tota mida i color.
¾     Li agrada algun en particular?- va preguntar-me dolçament.
¾     Aquests!- Ràpidament, i profundament avergonyit vaig triar uns de blancs i tipus bòxer.
¾     Això no fa per vostè! Un home tan eixerit. 

Encara més embadalit pel moviment del seus vermells llavis, per la seva caiguda d’ulls i per la visió d’aquell bé del déus que em va ensenyar-me encara més, a l’ajupir-se per treure un de la postada inferior, no vaig gosar dir res de la mesquinesa de roba que em va mostrar.
¾     Sap què, senyor, Ai, dispensi aquest home tan simpàtic com es diu?
¾     Jo? Pere.- vaig respondre i em vaig envermellir com si fos un nen de deu anys.
¾     Pere, que maco i baronial. Sap què l’acompanyo al provador. Aquests tan petits però “chulos” s’ha de tenir certa habilitat per posar-se-la bé. Jo l’ajudaré amb molt plaer i si a canvi pot donar-me quatre cèntimets, fins i tot, podríem ... 

Vaig caure de quatre potes. He de confessar que hi vaig recaure moltes vegades. Tantes, que tinc un armari de cinc portes ple de tantes tangues que no acabaré en la meva vida.  

Finalment, per economia, vam acordar trobar-nos a casa seva. D’hostessa del mega-mercat no ho era, n’hi ho havia estat mai, però sabia engatar a tot déu.  

Miquel Pujol Mur