Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 11 de novembre del 2013

A BUSCAR BOLETS.


L’Ego Sum Pauper, l’Egus pels amics, aquesta vegada ha trencat la seva habitual costum i ben d’hora espera a la cantonada de casa. Ha quedat amb el Salvador i el Marcel per anar a buscar bolets aprofitant el dia de festa setmanal de la cafeteria.

L’Egus espera vestit amb un pantaló d’aquests de pedaços negres, que diuen que fa d’excursionista, a més de les esportives de marca, no pot ser menys seguint els designis de la nova moda instaurats per la Marta, i completant la seva vestimenta, una camisa de franel·la i un jersei gruixut. No podia mancar tampoc el consegüent bastó, ja què la Marta li ha dit que sense bastó no es pot caminar pel bosc i al mateix temps el pot fer servir per defensar-se de les feres. Pensa interiorment: “Seran les vaques, les feres que m’han d’atacar?”

Palplantat, tal com van quedar espera a la cantonada propera a casa. Recorda que fa molts anys va anar a cercar bolets amb el seu nebot, més a plogut força des d’aquell dia d’infaust record. Fa un moviment de cap desistint de la recordança i mira a tort i a dret per veure l’arribada dels companys boletaires.

Puntualment arriba un cotxe gros i luxós conduit pel Salvador, amb el Marcel assentat al seient posterior. El primer pensament de l’Egus és: “Ostres! Si que dóna el cafè que prenc cada matí”. Aleshores recorda el seu petit i vell cotxe guardat a casa d’un amic i se li remou la panxa.
¾    Pugi, amic Egus!- Diu quasi cridant tot exaltat en Salvador- Ara, volarem cap un lloc que els bolets sortiran a esperar-nos. 

Caram! Com corre el cotxe i també quan és d’espaiós i còmode. En Salvador condueix i al mateix temps parla:
¾    No cregui amic Egus, aquets cotxe malgrat sigui tant gran és una ganga, és hindú i barat. Em van donar una barbaritat del meu vuit cents cinquanta i amb el pla aquest del govern i amb aplaçaments a  vuitanta mesos enseguida el tindre pagat. 

L’Egus, que ha treballat a la banca, s’esgarrifa pensant en la quantitat d’interessos a pagar, però calla no sigui que el Salvador s’ho prengui malament.

Finalment, per allà on s’acaba el país i després de trenta mil viratges, el Salvador deté el cotxe saltant-se abans un marge i ficant-se per una pista de terra.
¾    No nota quin flaire a bosc i a bolets!- Pregunta el Marcel que ha romàs callat tota l’estona, mig endormiscat, durant viatge. 

Si, fa bona olor, rumia mentre mira la merda de vaca on ha posat el peu.
¾    Ànims! Que avui és un gran dia- donant-li una grossa cistella.  

Fa tres hores que caminen i la cistella continua buida, els seus companys tampoc han estat gaire més afortunats. Quatre boletets mal comptats i res més. La cistella amb una mà li comença a molestar, el bastó li fa nosa i les sabates emmerdades i brutes, com són noves, també li fan mal.
¾    Ja sé on n’hi ha!- mussita el Salvador. Amb una veu baixeta com qui tem que tot els bosc sigui ple d’orelles en recerca de les paraules i els bolets d’en Salvador. – Anem-hi! 

Aleshores, vinga muntanya amunt, vinga pedres, vinga pendent i amunt. Una vaca el mira malament més després d’un muuu sonor torna a pastar tranquil·lament. I l’expedició continua costa amunt i més amunt. Els peus tornen a fer-li mal. El bastó és un pes mort que arrossega per terra.
¾    Aquí, aquí, quasi ja hi som.- L’aquí, l’allà, a dalt a baix, dreta o esquerre sonen inútilment a les orelles de l’Egus. Només ja camina per intuïció, com un soldat torrat, els bolets deuen corre per la muntanya lliurement sense presentar-se davant dels seus cercadors. 

Quan han arribat dalt del cim el paratge és formós, però l’Egus ni mira i menys somriu a la foto del Marcel. 

En tornar dormisqueja postrat en el seient, mentre pensa amb la Marta i el que dirà quan el vegi cansat, sense esma, les esportives brutes, empolsinat i portant gràcies als companys un bolet blau. Li han dit que és molt bo però la Marta creurà que ha robat la caseta a un patufet. 

Miquel Pujol Mur.