Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 19 de maig del 2014

PROTOCOLS, PER QUÈ...

L’Ego Sum Pauper (Egus pels amics) com tots el matins des de que va jubilar-se és llegint el diari a la cafeteria La Tasca. El Marcel, el complidor cambrer de sempre l’observa, mentre serveix a altres clients que entren esmorzen i surten per continuar la jornada de treball. Hi ha un petit grup de habituals que juguen al dominó en una taula al fons.   

El Marcel en un moment de pausa s’acosta i el veu resolen mots encreuats. Deixa un nou cafè i marxa. L’Egus el crida i li ensenya el diari dient-li mira quina frase d’en Salvador Espriu. "Ens mantindrem fidels  per sempre més al servei d'aquest poble ".
¾    Molt bona frase i molt real en aquest temps que corren- contesta el cambrer.- Així hauria de ser. Defensem la nostra terra.
¾    Sí, amic. Això sempre però jo l’agafo pel costat de la fidelitat que deuen molts al seu càrrec.
¾    Home...
¾    Sí, Marcel, sí. Estic cansat de juraments davant de la Bíblia o davant de la Constitució d’alts càrrecs que juren treballar pel bé del país. Això, també es fidelitat. Almenys per mi, vol dir fidelitat als homes i dones que els van votar en unes eleccions i els van triar per regir els destins d’un país.
¾    Home, tots ho fan de jurar, són normes, és el protocol.
¾    El protocol, aquesta paraula m’agrada, abans havien lleis i qui no les complia el ficaven a la presó ipso facto i a purgar les condemnes. I s’ha acabat! Ara seguint el protocol s’escorcolla, és cerca el disc dur, que sempre surt potinerament esborrat, es posa una fiança i l’individuo se’n va a casa o se’m va a l’estranger a passar-ho bé.
¾    Sr. Egus, vostè és una mica exagerat. No s’ho passen tan bé, no s’ho cregui: el rebuig de la gent, males cares i potser menyspreu.
¾    Sí, però amb el diners a la butxaca i reclamant-ne més per viure. I que no passen amb una pensió de treballador en paro. No necessiten cent o cinc-centes vegades més, clar: la casa, el cotxe, els criats, i tantes coses que nosaltres, els del carrer, no sabem ni que és. D’acord, si ho veiem en les revistes del cor.  Unes vacances a l’Illa Margarita, Jamaica, Madagascar, Hawaii, Samoa, etc. O esquiant, que tampoc és moc de gall indi.
¾    Però Sr. Egus. Tots aquests són senyors importants.
¾    Marcel és un babau. Importants amb els teus diners i molts els han fet dedicant-se a la ... Deixem-ho estar.
¾    No és posi així, Sr Egus- diu el Marcel i per ell pensa (si ho arribo a saber no li dic res).
¾    Mira Marcel, com va això si tu deixes de pagar 50 € a Hisenda, aleshores et reclamen, t’amenacen amb embargar-te, et multen i has de pagar recàrrec. Aquests se’ls fiquen a la butxaca i ja veurem quan surt el judici i com tornen els diners. 

L’Egus s’aixeca, paga religiosament la consumició i marxa tot remugant disgustat. Des de la porta diu:
¾    I juren davant d’un llibre tan inamovible que no respecta l’opinió del poble. – i surt tancant la porta. 

El Marcel calla, acota el cap i servilment recull la tassa i els diaris. Malgrat tot pensa: segurament té raó, en aquest món, els de dalt viuen dels de baix.  

Miquel Pujol Mur.