En la nostra recerca d’esglésies i també de conèixer el nostre país fèiem una parada al veure de lluny el campanar de Sant Martí Vell. Aquell campanar gòtic ens va enamorar. Van decidir fer una visita al poble.
El municipi de Sant Martí Vell gaudeix de les característiques d’una petita vall i de la sinuositat de les Gavarres, el que li ofereix una important diversitat paisatgística, amb el bosc salvatge poblat de pins, alzines, alzines sureres i arbustos, i amb la vall amb conreus majoritàriament de secà.
Les primeres dades documentals de Sant Martí Vell no es localitzen fins ben entrada l’època medieval, quan a Sant Martí Vell hi havia un castell o casa forta i un temple parroquial, que serien elements decisoris per al desenvolupament del poble de Sant Martí Vell.
S’esmenta per primera vegada el poble de Sant Martí Vell, l’any 1035 e el al testament de Gialbert de Cruïlles sota el nom de “Sancti Martini qui dicunt vetulo”. Durant aquest segle i bona part de l’època medieval l’antic castell o casa forta, de la qual eren originaris l’estirp dels Sant Martí, centrava l’únic poblament compacte del terme gràcies a la defensa que li oferien unes possibles muralles.
Dissortadament no queden restes d’aquest antic castell o casa forta, però el traçat del poble suggereix la primitiva ordenació medieval i diferents autors entre elles Campo i Jordà, apunten que el castell podria haver estat situat a la casa que està just al davant de l’església parroquial (construcció que, d’altra banda, conserva un gran portal adovellat a la porta principal) i que l’església parroquial n’hauria estat la capella.
Passejant pels carrerons del poble, ens van deixar seduir per l’encant de les pedres plenes d’història des de l’època medieval.
Particularment hem de dir que val la pena conèixer Sant Martí Vell i també altres pobles de les nostres terres catalanes. Segurament ens sorprendrien molts d’ells.
Miquel
Pujol Mur
Fotografia:
M. Rosa Planell Grau
Fons.
Dades municipals
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada