Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 16 de desembre del 2022

RUTA DALILIANA. PORT LLIGAT.

 Havent visitat amb anterioritat el Castell de Púbol i les seves dependències. profundament lligades amb el record de la seva esposa Gala, ens quedava la recança de no conèixer també la casa de Port Lligat, a Cadaqués. 

Aquest lloc és conegut internacionalment per ser el lloc de residència de Salvador Dalí . En el que va ser casa seva avui es pot visitar la Casa Museu Salvador Dalí . Salvador Dalí va viure en aquesta casa que ell mateix va dissenyar. Dalí va viure aquí des del 1930 fins a la mort de Gala , la seva dona el 1982, i la col·lecció, una mica incoherent, de tres cabanes de pescadors, és ara un museu que ofereix una petita ullada a la seva vida única. 


El paratge té tota la màgia de la Costa Brava. La badia davant de la residència d’en Dalí, antic port de pescadors, ens mostrava una mar d’aigua neta que arrecerada per la illa que la tanca, era tota calma, suau i plena d’onades plaents. 


Les restes d’una barca, ja decadents, són davant el carrer del conjunt de cases sota d’un arbre. Un cartell d’avís ens comminava a “no tocar”.





Un bon i amigable guia ens va ajudar a comprendre la funció inspiradora del geni. Cada detall, cada racó, cada moble, mostren qui va ser l’artista que hi va residir i que va enllaçar per satisfacció pròpia aquest conjunt de cases de pescadors unides i alienades. 


Fa anys, potser massa anys, van visitar el Museu Dalí de Figueres, crec que ens convé tornar-hi. Per mínimament saber alguna cosa més de la seva ingent obra. En aquesta vida mai s’acaba d’aprendre.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau