Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 13 de desembre del 2023

PARAULES DICTADES

 

Amic/ga. - Bell/a. - Cascada. - Deliciós/a. – Encant. – Foranies. – Gatzara. – Harmonia. – Imatge. – Jovialitat. 

En sí, què són: paraules. I les paraules es converteixen en sons a mesura que es van lligant les lletres. Cadascuna d’aquestes paraules té un significat que, de vegades, has de conèixer mitjançant el diccionari. 

Formoses paraules que si l’escriba, relataire o escriptor, sap convertir en històries, i poden ser un relat de fina bellesa. Però s’ha de tenir en compte  l’humor, inspiració o moment psicològic, en què es troba la persona que escriu. 

Les mateixes paraules escrites en altres termes poden ser cruels, insultants o feridores. Passar del cel a l’infern, pot ser la cosa més ràpida del món. 

Ai, Senyor! M’he oblidat del tercer en discòrdia el lector, el censor, la persona a qui va dirigida la història o relat o, més ben dit, el receptor del conjunt de paraules, lligades convenientment per un nus de regles ortogràfiques i gramàtiques, que complementen el significat. 

També. m’he deixat al tinter un altre tema força important: el moment històric. Actualment no es poden posar paraules, abans sempre ben dites, --ser groller és fàcil: que enalteixin la bellesa del gènere humà. 

No digueu una floreta a ningú sigui mascle o femella, home o dona, tan s’hi val. De seguida us prendran pel que no és. Si li diguéssiu a una noia, tal vegada us podrien acusar de masclista. Si parléssiu d’un jove us acusarien d’homosexual. Podríeu ser marginat en aquesta societat nostra. 

Aleshores les paraules, fins i tot, possibles en un relat romàntic han de ser utilitzades amb molt de seny. 

Vigileu com feu servir: Amic/ga. - Bell/a.- Deliciós/a. – Encant. Poden ser condemnatòries. 

Si a això li sumeu: Gatzara. – Imatge. – Jovialitat. Vade retro! Enorme pecat dins la normativa religiosa i benpensant. 

No us imagineu, quina aversió pot haver, vers a vós. Immediatament s’encén un llum i us acusen de què, només penseu en festes, figures pervertides i disfressar la vostra bona educació, però plena de perversions inimaginables. 

Amic meu, deixa d’escriure, deixa de llegir i ves-te`n de “botellón en botellón” on ningú t’acusarà de res. Tret de la policia municipal, en alguna, poques, ocasions. Un bon trago i oblidar-se de tantes disquisicions. 

Només s’han salvat: Cascada, harmonia i foranies. Paraules plenes de melancolia per escriure mil relats. 

Miquel Pujol Mur