Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 31 de gener del 2014

EL JOAN, EL COMERCIAL DE L’IMMOBILIÀRIA EL PATUFET

Vertaderament el Joan és un panxa contenta.  

La primera cosa del dia, un bon esmorzar acompanyat com ha de ser per un cafè i una copeta de cognac. “ Mecàsum, s’ha de dir brandi, no sigui que vinguin els francesos”. Per assaborir tan bon esmorzar, cal acabar-lo amb una tassa de cafè ben fort i cremós i un bon brandi català d’almenys cinc anys, i que millor per iniciar un bon jorn que una bona faria gallega que cremi amb una bona cendra blanca i perfumi amb l’olor de tabac tot el seu voltant. Aleshores diu.
¾    “Als carlins que els mati Déu” 

I surt del bar, agradablement entonat, després d’haver saludat els tertulians.
¾    “ Anem-hi, que el món és gran” 

Porta el cabell gris tallat una mica llarg del clatell, ulls un xic petits però amb picardia i ganes de riure. Una mica mofletut  i de cara vermella. La seva panxeta ens demostra que és un bon vivant. 

I què més podem dir del Joan. Mitja alçada i enfundat amb el clàssic uniforme de comercial, una americana blava i un pantaló gris. Porta uns mocassins negres  i mitjons foscos. La camisa i la corbata que quedin a joc, però més d’una vegada la corbata es queda rebregada dins el cotxe.  

El director protesta pel “sin corbatisme”, però quan la suor regalima coll avall se l’afluixa  i pensa:
¾    “ Que és foti” Clar, ell amb l’aire condicionat a l’oficina. 

Parla bé i sap fer-ho. Fa anys que treballa amb aquest mercat del pisos i coneix totes les martingales  per vendre. 

Té una frase clàssica que serveix per donar pressa sobre la compra a qualsevol indecís client. Quan ensenya el pis, amb la seva cartera sota el braç, sempre diu:
¾    Donis pressa que hi ha dos o tres parelles que volen comprar el pis i hi ha una que ja volen donar la paga i senyal el proper divendres.   

Però l’amagat secret d’aquest bon vivant, allò que l’amarga per dins i per fora, i que quan és a la feina vol oblidar per sempre més, és la sogra. La que controla la seva vida i la de la seva submisa muller, submisa a les ordres i disposicions de la seva amantíssima mama.  

Més tot això sap que es resumeix en unes paraules de la mama política, mira que dir mama política, quan la política i els seus amagatalls són tan tenebrosos. La frase és: A veure quan em doneu un parell de néts per tindre entre els braços, que tal com aneu no tindreu fills. I és que li fa recança en els temps actuals portar un fill al món.  

Avui en arribar a casa ha rebut una sorpresa. Per primera vegada en molts anys en obrir la porta la sogra l'ha fet dos petons, un a cada galta, i li ha dit: per fi en fareu àvia, ja era hora apuntessis bé el dia i hora. 

Murri és diu a si mateix: Ara si l’has fet bona, l’altra dia amb el bon sopar i les copes no vas controlar prou. Una nit que la meva sogra estava simpàtica. Hum!!! 

Nano, entre la dona i la sogra t’han portat a l’hort! Més un somriure entreobre els seus llavis: Serè pare!

Miquel Pujol Mur