Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 6 de juny del 2014

FESTA DE LES CIRERES A CERET

En aixecar-nos el primer que hem fet es pujar les persianes del menjador i observar la cara del nou dia. Gràcies Senyor! Ha estat el nostre clam. Les pluges i el mal temps avui han decidit descansar, potser per agafar forces per demà, rere una setmana de bromes i aigua. 

Vist el dia solejat hem decidit acomplir el propòsit de veure el mercat de les Cireres a Ceret. Hi ha dos motius per aquesta sortida, un de molt principal es comprar cireres, fruit que ens agrada al dos. L’altre, no menys interessant per la M. Rosa, es recordar, molts anys enrere, quan anava a ballar sardanes de concurs a aquesta població del Vallespir.  

Deixo el llapis, prou de literatura, i agafem el cotxe per anar a Ceret.

 
Ha estat un bon dia. La carretera ha estat difícil, malgrat hem anat per la nova de Gironella a Vic. Des de la capital de l’Osona hem continuat fins a Camprodon per una bona carretera. Però a partir d’aquí la cosa s’ha complicat més. La susdita carretera, per qualitat de l’amplada i de l’asfalt, a més de l’orografia del terreny ha acabat convertint-se en un seguit de viratges i contraviratges fins arribar a coll d’Ares.  

En aquest lloc ha cridat la nostra atenció el monument als catalans i espanyols que fugin del franquisme van marxar a l’exili l’any 1939. Les fotografies que assenyalen el camí de fugida ens ha esgarrifat. 

Després de la parada i fer unes fotografies emprengueren de nou el camí per terres franceses. Senyor!! Recordava quan fa anys tothom em parlava meravelles de les carreteres franceses, o d’aquí van oblidar-se o el meu comunicant només anava a Perpinyà (a veure ja sabeu què). Bé, la carretera continua essent tan recaragolada o més que la del nostre costat, malgrat que els cartells indicatius són en francès. També n’hi ha en català. 

Per fi, Ceret. 

Primer problema aparcar el cotxe. Aleshores caminant pujàrem fins a la part alta del poble on el bullici de la gent i el so de la tamborinada criden la nostra atenció i també l’aliena cap a la plaça. Parades de lluents cireres, vermelles i molsoses que omplien les postades. Al mossegar-les es nota el crec de la carn forta i saborosa. Gent que compra, gent que ven. Què més pot cridar al desig que veure davant teu una munió de fruits carnosos acompanyats de licors, pastissos, formatges, cerveses, tot de o amb cirera.

 
Uns empenyen, els altres es queden embadalits impedint avançar. Una dona ofereix les millors cireres de la contrada. L’home del seu costat, amb veu bronca, proclama que les seves són molt millors. Com a espectador neutral penses que es pegaran. Després uns vilatans ens assabenten que són un feliç matrimoni amb forces anys de convivència i de fills. Clar, amb els crits que es foten al mercat, en arribar a casa tot és pau i tranquil·litat. De la tranquil·litat i el ben estar, ja sabeu el que succeeix  a continuació i al cap de nou mesos, una altre criatura ve al món. Just abans de la recollida de les cireres i una altra vegada a tornen a començar. 

Ai! Ceret. Com m’has agradat, tornarem a voltar pels teus carrers si pot ser amb poca gent per veure els racons que tota població es reserva. No oblidem la xocolateria. 

Fins properament, malgrat la carretera. 

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.