Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 9 de juny del 2014

UNA VOLTA PER PRATS DE MOLLÓ

Tornàvem de Ceret i després de dinar a la vora del riu Tec, sentint la remor de l’aigua lliscant damunt les roques de la pedregosa llera, arribàvem a  Prats de Molló. 

Quan al matí vam passar en direcció oposada les parades ja eren muntades en el centre de la plaça. En aquells moments no havia gaire gent, segurament l’hora no era la millor del dia per comprar i vendre. Al passar al matí havia més concurrència, mes potser el jorn estava marcat per l’esdeveniment del Mercat de les Cireres. 

Com el nostre propòsit era prendre cafè aviat traspassarem el lloc de l’antiga porta de la muralla i caminàvem per la zona de vianants en recerca d’una cafeteria. 

Mentre ho fèiem observàvem els edificis i les places interiors venint-nos el record de Vilafranca de Conflent, però sense el rebombori turístic d’aquesta vil·la.  

Després de prendre la aromàtica i reconfortant beguda, emprenguérem el passeig fins al portal de la Cavalleria, (més tard de la Carnisseria i finalment porta d’Espanya) una de les antigues portes del baluard. Fèiem unes quantes fotografies i tornàvem cap el cotxe mitjançant el carrer paral·lel. 

Visitàvem la capella de les Santes Justa i Rufina, germanes sevillanes que en el segle III van estar en la regió i realitzaren diferents miracles. Un dels més importants va ser treure aigua d’una de les altes muntanyes que envolten la contrada. No en trobàvem fins que amb les seves mans cavaren la terra. Segons la llegenda l’aigua encara baixa de la muntanya que s’anomena “El MIRACLE”   

Vam admirar l’interior de la capella on hi ha exposats gravats de Jean Lareuse. Aquest artista internacional té al poble català de Prats de Molló, en la seva casa d’estiu, un estudi, i ha adornat les parets de la capella, amb sis grans murals que representen Madones exquisides, plenes d’entusiasme i prestesa, conseguint un excel·lent equilibri entre l'estètica i la història. En la seva representació de les Madones, el comportament il·lògic es converteix a l'instant en una instantàniament creïble. Es diu que en la seva obra es pot veure la frescor i l'espurna de l'home, ja es tracti d'oli o aquarel·la. 

Ja finalitzant el nostre passeig recorríem el baluard de la porta d’entrada. Rere nostre i pendent per un altre visita quedaven l’església sota l’advocació de les mateixes Santes que llueix un bell campanar romànic i segons dades la nau és de gòtic tardà. 

Dominant la ciutat, des de el cim de la muntanya, Fort Lagarde ens  acomiadava amb la promesa de més coses per conèixer en una propera visita. 

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.