Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 22 d’agost del 2014

CAMINANT PER L’ALT URGELL. SANTUARI DEL BOSCALT

Aquesta vegada les nostres passes ens portaven a fer una ruta, llegida en un rètol informatiu, que ens permetés visitar Molina de Lletó. Important masia del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), dins la parròquia d’Artedó, prop de Lletó, a la confluència de diversos torrents que baixen del Cadí i formen el torrent de Vilanova. 


Però a vegades les dubtes, malgrat els mapes, no permeten veure el que és visible a simple vista. 

Bé, però no hi ha que fer-se quimeres, hem de gaudir del nostre caminar a l’aire lliure i també aprendre a esbrinar on ens hem equivocat. La nostra vida humana està generalment curulla d’errors i no per això hem de caure en falses depressions per causes ínfimes.  

D’hora, ben d’hora al matí començà la nostra sortida, diu el refrany: a qui matina Deu l’ajuda. L’ajuda m’agradaria fos una mica més tardana. 
 
Primer pas, pujar fins a Ansovell, poblet construït en el vessant de la muntanya al entorn de l’església de Sant Martí. Des de Arseguel la pista asfaltada és revoltada però com perseguint esglésies, ja hem pujat en altres ocasions, les revoltes i les pujades no ens són novetat. 

En arribar a aquesta població, deixarem el cotxe i ens enfilarem carregats en les nostres motxilles i bastons costa amunt per un senderó ben senyalitzat i fressat on era fàcil pujar fins arribar al dipòsit d’aigua. Tot el camí és amb marques blanques i vermelles de ruta de Gran Recorregut – GR.  

 
Poc després en un replà paràvem i esmorzàvem. Des aquest lloc podíem visualitzar-se el poble de Cava a la altre cantó de la fondalada de la riera del mateix nom. També veiem la casa forta de Vinyoles i creiem entreveure l’ermita de Sant Cristòbal. 

Llastimosament l’esmorzar s’acaba en un moment o altre, i novament empreníem el nostre camí. Seguin costa amunt passàvem per uns prats i entre l’herba endevinaven la presencia d’uns quants bolets. Simplement uns humils cama-secs que la Rosa, boletaire consumada, va recollir per aprofitar-los per donar sabor i aroma a plats cuinats. 

Uns quants metres més amunt, ja superat el punt més elevat ,trobàvem el camí de la nostra perdició. No vaig fer cas del rètol, vaig confiar en la meva lectura del plànol i vaig errar la caminada.   

Poc després seguint la pista que davallava fins el santuari ens trobàvem davant del Boscalt. 

El Boscalt és un antic monestir, molt apreciat per les persones dels voltants i està en bon estat de conservació. D’anterior visites hem de dir que el seu interior és ben engalanat i cuidat.  

El santuari va ser un dels indrets on es va rodar la pel·lícula Solitud, basada en l'obra de Víctor Català. 

Una idea dins la sortida era conèixer el boix de Boscalt, que segons he llegit té més de dos-cents anys. Una tanca de fustal’envolta per protegir-lo dels ramats que en alguna ocasió entra en el recinte. També hi ha una tanca de fusta però aquell dia era mig caiguda. La tradició diu: Al vell boix del Boscalt se li atribueix la llegenda de trobar parella o casar-se el mateix any a la muller que li doni la volta. 

Caram! Una antiga manera, avançada en el temps, de trobar parella. Després diuen que fer-ho per internet és signe de modernitat! 

Al santuari de la Mare de Déu del Boscalt es celebra un aplec el 1r. diumenge de setembre (o 8 de setembre si s'escau en diumenge). 

Ja seguint ruta, purament per caminar i preparar futures caminades agafarem la ruta de la sal, camí que ens portaria de seguir-lo a Adraén i finalment Cardona. Aquest camí servia antigament per pujar la sal a les zones de Cerdanya i Conflent.
 
 
En poca estona estàvem davant d’una zona de roca negra i trencadissa que la pluja havia esculpit en variades formes. Segons he pogut aclarir és una mostra, ja al final de la serra del Cadí, de la força tectònica que aixecà les nostres muntanyes. 

Ja passat un matí a la natura i fent una mica d’exercici retornarem a la nostra llar. 

Excursió fàcil i curta, apta per fer en família i amb gent menuda. 

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.