Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 3 de novembre del 2014

LA LLIBRETERA DINS LA LLUM. Frank Andriat.

Feia dies que no feia cap comentari de llibres, i ara tot de cop, dos en pràcticament una setmana. Però és que al llegir el llibre he gaudit molt de la forma d’expressar-se de l’autor. Aquest llibre és una manera d’entrar en les idees i els pensament dels personatges, amb les seves mancances, temors i els seus amors. 

La novella, he dit moltes vegades que no m’agraden els llibre gruixuts ni complicats, per mi llegir es passar una estona entretinguda i fàcil. Es editat per Sd-edicions, dins la col·lecció “La caja de laca” narrativa segle XXI. L’obra té una extensió de 158 pàgines i una magnifica traducció al català d'Anna Casassas. Un llibre curt i de fàcil lectura. i amb un dedicatòria que diu.: Al llibreters, a les paraules vives que comparteixen. 

Els escenaris són limitats, més que res, un tren i una llibreria però les vides de tots ells omplen els espais. A pesar de què hi ha uns flash-back en la seva estructura és fàcilment comprensible. 

Frank Andriat és un escriptor nascut a Brussel·les l’any 1958, és autor de nombrosos articles i llibres d’assaig i de ficció per a adults; compta, a més, amb una extensa producció de títols de literatura juvenil. La llibretera dins la llum és una de les seves últimes novel·les i la primera que es publica al nostre país. 

Amb “La llibretera dins la llum”, Frank Andriat ret homenatge als llibreters i a l’univers de llibres que envolta la seva vida. A la seva petita llibreria, la bella i jove Marilina llegeix un text que la fa estremir; igual que la protagonista del relat, també ella va patir en el passat un drama que amaga a la mirada dels altres. 

Andriat teixeix la trama d’aquest sensible relat amb una delicada filatura. Trens, llibres i vells secrets que triguen a aflorar van veient la llum a mesura que el lector s’endinsa en les pàgines del llibre. 

Com sempre vull fer comentaris sobre qualsevol obra que no hagi llegit i tampoc que hagi deixat per acabar. 

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.