Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 20 de maig del 2015

JOCS DE GEGANTS I DE BAIXETS.

Taller d’escriptura. Paraules clau a utilitzar: FORTUNA,  NODRIR,  PRESAGI,  CONJECTURA,  DANTESC, HIPÒFISI, TANGIBLE. 

El Joan, un nen de dotze anys, ha arribat a casa després d’entrenar amb l’equip de bàsquet del seu poble. Aquesta nit el sopar és diferent a altres nits de la setmana perquè retransmeten un important partit de l’esport que apassiona tant al pare com al fill, el bàsquet. Per tant, han sopat un entrepà asseguts al sofà. La mare i l’àvia amb cara de resignació, no creient-se capaces d’aguantar l’entusiasme de tots dos, han decidit per la seva part nodrir-se a la saleta on hi ha l’altre televisor. 

El pare observa que el Joan, malgrat estar molt atent al partit i les jugades, està inquiet i es mou constantment. 

A la mitja part el pare li fa una pregunta al fill.
¾    Què et passa? Et veig intranquil.
¾    Res pare, he tingut la sort de passar a l’equip més gran.
¾    Caram, quina sort, no tots tenen aquesta fortuna. Potser és un presagi. Tal vegada seràs un bon jugador.
¾   L’entrenador ens ha dit als dos que passen que no ens fem cap conjectura. Ara només és un joc i hem de gaudir-ne. Jugar i divertir-nos. Som nens encara i no se sap que ens portarà el futur.
¾    Així és, encara sou molt joves per somniar.
¾    Pare, ens han passat uns reportatges, amb jugades i jugadors destacats. Havia uns que tenien una cara molt estranya. per què per jugar a bàsquet no serè com ells veritat.
¾    No fill, algun d’aquest tants alts es ha causa d’una mena de malaltia.
¾    He vist a dos, Roberto Dueñas i George Muresan, que tenien unes cares semblants però molt difícils.
¾    És un problema de la hipòfisi, una glàndula situada sota el hipotàlem, en el cervell que regula diverses funcions del cos humà. Entre elles, l’alçada.
¾    Què vols dir?
¾    Que quan arriba la persona a la pubertat aquesta glàndula bloca el creixement, però alguna vegada no actua suficientment i la persona continua creixent. El record era un jugador rus, crec que es deia Zizonenko que va arribar a 2,46 m.
¾    Caram! Que fàcil jugar! Et poses al costat de la cistella i no has ni de saltar.
¾    Ep! No ho vegis tan fàcil. Els ossos, com creixen massa, no tenen la fortalesa adequada i arrosseguen generalment problemes, sobretot d’esquena i de genolls. Les articulacions no són prou reforçades. Millor ser normal. A més tenen moltes lesions durant la seva vida esportiva i generalment ho han de deixar quan encara són joves.
¾    Això no em passarà a mi pare.
¾    No, perquè ho vigilarem. Ei! No passa a tothom, es un percentatge molt baix. Mira, si per cas es fes tangible aniríem a un bon especialista. Ara hi ha molta cura i prevenció. Hi ha fàrmacs per evitar-ho.
¾    Quina sort! Seria dantesc créixer tant.
¾    No et preocupis! També hi ha jugadors (Messi per exemple) que el seu problema era tot el contrari i va venir a Barcelona per curar-se. Ja veus el petit que és i com juga.
¾    Mira, pare, comença de nou el partit. M’has dit que no s’encomana, malgrat jugui a joc de gegants.
¾    No tranquil! Tu juga i aprofitat de ser una mica alt, només una mica. 

Poc després pare i fill criden entusiasmat al veure guanyar al seu equip preferit.

Miquel Pujol Mur.