Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 19 de setembre del 2017

LES ORGUES. ILLÊ SUR TET. ROSSELLÓ

Curiosos de mena, la curiositat sana, no vol dir tafaneria. Sinó en tens de curiositat et queden moltes coses per aprendre i conèixer, va arribar a les nostres mans un fulletó que ens anunciava l’existència d’un lloc anomenat Les Orgues.  
 

El nom ens va decidir a visitar l’indret, situat on acaba les terres del Conflent i comencen les del Rosselló. L’aigua i el vent han treballat la terra argilosa creant múltiples formes.  Aquest paratge àrid, molt bonic i fràgil és una obra tan transitòria com la vida humana. Cada vegada que plou, l’aigua s’endú  grans quantitats d’arena. Les antigues formes s’esborren i  se’n formen de noves. L’erosió, com les mans d’un artista inquiet, modula i modifica l’obra terrenal.  

 
En arribar van trobat l’aparcament ple però esperant-nos un xic van poder trobar lloc on aparcar. Tal vegada era època de vacances. El flux d’entrades i sortides era constant. A la recepció hi ha la taquilla d’informació i venda d’entrades, una botiga de records i els serveis. també hi havia un petit tenda-bar on feien petits refrigeris i als voltants una zona, no gaire gran, de pic-nic. A més de les entrades, ens van facilitar un petit llibret molt ben explicat, en català. 

Durant el recorregut van veure els massissos del Aspres, el pic del Canigó i al nord l’altiplà granític de Montalba.

Seguint el rierol del Piló d’en Gil, que es l’accés que dona d’entrada als Orgues observen diferents escultures de ferro que representen diferents animals, un dinosaures, si no recordo malament, un tiranosaure, i també un de ben treballat de dedicat a la nostra dansa, la sardana. 

La flora i la fauna del paratge són les típicament mediterrànies malgrat l’àrid medi que les sustenta. La majoria dels arbres porten el nom de cadascuna de les espècies. Finalment arribem al paratge dels Orgues. 

Apareix com un amfiteatre de parets tallades en columnes gegantines d’una alçada de 10 a 12 m. El circ era abans un turó i els barrets que s’observen a dalt de les xemeneies demostren la gran quantitat de matèria que l’aigua s’ha endut.  

Aquestes columnes de roca arenosa són anomenades també “senyoretes amb barret” a causa de la capa dura que les protegeix una mica de la ràpida erosió. 

En les pendents menys pronunciats, les incisions en tubs dporgue apareixen amb més vigor que en les columnes. 

El nom de paratge dels Orgues és local i pot prestar-se a confusió. El terme orgues s’utilitza preferentment per definir les colades de basalt.

 
Considerem que va ser un matí ben aprofitat, tampoc és gaire llarg el recorregut i el camí està ben cuidat i els sender abalisats per evitar cap perill. 

El paratge dels Orgues va ser classificat l’any 1981 en el marc de la llei relativa a la protecció dels monuments naturals de caràcter artístic, històric, científic, llegendari o pintoresc.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.