Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dijous, 21 de setembre del 2017

REFLEXIONS D’UNA TARDA AL PARC

"La vida és una obra de teatre que no permet assaigs ... Per això, canta, riu, balla, plora i viu intensament cada moment de la teva vida ... Abans que el teló baixi i l’obra acabi sense aplaudiments”. Charles Chaplin. 

La tarda cau suaument, el sol encara brilla dalt del cel. Però ja és l’hora mansa i calmada de l’arribada del capvespre quan el seu calor es dilueix en l’atmosfera. 

Com cada tarda la família li ha fet notar que fa nosa. Unes vegades per que venen amistats, generalment femenines. No és oportú que un homenet gran i vell, com ell, escolti les xafarderies de les dones. Sempre pot  escapar-se-li alguna indiscreció en saludar un dia a la veïna criticada.  

Ull! Que els vells, de vegades són com les innocents criatures sense malícia i com aquestes em diuen alguna que s’haurien de callar. 

Altres perquè venen convidades de les netes i que fa un home capcot  assegut en un butaca, malament si s’adorm i pitjor si mira. El televisor en aquestes ocasions esta prohibit. Si algun dia mira l’esport, única cosa per la què s’interessa un xic, aviat surten la dona i la filla dient que això només ho veu ell, que fan coses més actuals i que la tele s’ha de compartir. Aleshores posen el serial de cada dia que no suporta. No entén que la seva filla, que va acabar la carrera de mestra amb aires d’intel·lectual, i que a més de l’escola treballa en el serveis socials de l’ajuntament, no vegi que tot plegat són bajanades.  

Quan el gendre ve d’hora per veure el futbol és l’única ocasió de gaudir una mica del televisor i de l’esport. Però darrerament ja no puja a casa prefereix quedar-se amb el amics al bar de la cantonada i s’evita els morros de la dona, sogra i filles. L’home és riu amargament per dins seu, ho fan tan subtilment les dones de casa, passen i passen i sempre pregunten: que no s’acaba?  

Avui com la majoria de les tardes ha marxat després del telenotícies al parc. Tal vegada li agradaria haver fet una mica de becaina al sofà, però com és la sacrosanta hora del serial, sap que no podria dormir. Quasi val més  adormir-se tranquil·lament en un banc del parc, malgrat després a l’aixecar-se  els ossos cruixin sorollosament.
¾     Reflexions! -. Aquestes són ser les paraules de l’home que llegeix el diari assegut en un banc del parc davant de l’estàtua d’una dona nua.

L’havia agafat d’una paperera en sortir a passejar. 

Per què, les reflexions a certa edat. Si hagués estat espavilat no s’hauria deixat atrapar per la rutina que imperava en la societat del seu temps. Aleshores si que hauria estat el moment de reflexionar de la veritat de la vida o potser haver tingut  algun mestre, més llest, que li fes veure el món. Però no, com un ase amb els ulls tapats va seguir el camí traçat per endavant: treballar, nuviatge, casori i tenir fills. 

I ara què, assegut en un banc del parc, mirant sense desig el cos nu d’una estàtua. Si hagués estat artista, deien que dibuixava força bé, segurament hauria passat per moments de misèria, de poc menjar o de beure males begudes. Això que la mala gent diu vida bohèmia, rodolant de casa en casa, potser de llit en llit o de dona en dona. Tota una aventura que podria haver acabat bé o tal vegada hauria caigut mort en qualsevol cantonada. Qui sap quina hagués estat la seva vida o la seva sort. 

Però ara, reflexions? Quan el camí està fet i la línia clarament dibuixada en el trajecte marcat de la carretera final. 

Toca aguantar-se i fer-ho el més plàcidament possible obeint les de vegades “dolces” paraules de la família. 

Reflexions, pensaments, decisions. Com deia aquell vell polític: ara no toca. 

Arruga el diari i el llença a una paperera del parc. Somriu i es diu de coll avall, mira aquest diari, avui també ha tingut la seva aventura. De paperera a paperera.  

Miquel Pujol Mur