Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 12 d’agost del 2019

SANT VICTOR DE SAURÍ. SORT. PALLARS SOBIRÀ


La nostra recerca aquest cop ens portava a Saurí o Seurí  - hi ha certa controvèrsia de la ” a” a la “ e”-. Aprofitant-me de la pàgina web de Sort escric aquesta explicació.

Culmina la intervenció artística de Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà.  

                       
Amb aquesta intervenció artística es posa en valor el patrimoni arquitectònic del temple creant un diàleg entre la contemporaneïtat i el romànic pirenaic.

El projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració institucional de l’Ajuntament de Sort, el Bisbat d’Urgell, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida.

Pel que fa a la intervenció artística, el plantejament inicial de Santi Moix ha estat unir espiritualitat i natura i reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l’entorn i del paisatge de l’església en base a la seva pròpia experiència, tal i com descriu ell mateix:
«Les esglésies de muntanya mostren el pas del temps a les seves parets. Són moltes les vegades que m’he quedat encuriosit tot observant les taques de diversos colors que les humitats han creat. El pensament que tinc sempre en presenciar les superfícies afectades és: Ai, si fos capaç de pintar-ho amb la mateixa naturalitat!»

Qui és Santi Moix?
Santi Moix neix a Barcelona el 1960. Als 26 anys viatja a Nova York, on s’acaba instal·lant. És un creador polifacètic, que ha treballat en nombroses disciplines: escultura, dibuix, pintura... La seva obra és atrevida, enigmàtica, de vegades inquietant. Navega entre l’abstracció i la figuració, ocupant un paper rellevant la natura i la relació de l’home amb aquesta.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau