Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 14 d’abril del 2023

TORRE DE SALLENT. PINELL DEL SOLSONÈS

 Les restes del Castell de Sallent recorden els castells formats per una torre i un recinte, propis dels segles XI i XII. Actualment, tan sols se’n conserva la meitat nord de la torre de planta circular. Just a sota, tenim l’església de Sant Jaume, orientada vers una de les valls laterals del riu Llobregós.

La torre, està situada al cim d’una petit pla fortificat d’uns 23 m. de llargada i uns 14 m. d’amplada i encara se’n conserven algunes restes de la muralla. A dins d’aquest recinte segurament hi podien haver habitatges. 

Les torres de guaita i vigilància foren punts estratègics per a la defensa del territori, entorn de la denominada Marca Hispànica. Complementaven als castells, com a centres defensius dels termes que tenien sota la seva protecció. 

Cada torre estava estratègicament  situada per a què es poguessin veure, al menys, dues torres dels territoris veïns, per tal de mantenir així la comunicació. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fonts documental: Cartell Informatiu