Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 12 d’abril del 2023

POBLAT IBÈRIC DEL SERRAT DEL MOROS. PINELL DEL SOLSONÈS

El jaciment del Serrat dels Moros destaca per haver tingut diferents superposicions, tant de poblament com d’ús, des de l’època del bronze final/ primera edat de ferro a l’època ibèrica, romana i medieval. De les fases de l’edat de bronze, tan sols s’han trobat materials dispersos, com ceràmica. 

Durant el període ibèric  (s. II a.C) es creu que fou un poblat  dedicat a la metal·lúrgia del ferro. S’ha localitzat a la vessant sud del camp, una mina a cel obert per a l’extracció d’argiles riques en hidròxid de ferro i també un forn. 

Ben entrat el (s. II a.C.), fou abandonat com assentament ibèric però es conserven pocs elements de l’època romana posterior.

Tanmateix, sí que es conserven les estructures de l’època medieval entorn d’un conjunt integrat per un castell, una vila fortificada i una necròpolis. 


Es creu que són de l’anomenat “Castell de Miralles” datat entre els segles X-XI segons fonts escrites. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

 Fons documental. Cartell informatiu