Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 21 de juny del 2023

EL FALLÈRO. SAÚNC. RIBAGORÇA

 Hem visitat, uns pocs dies, la Ribagorça aragonesa i, ens ha cridat l’atenció en el poble de Sahún, prop de Benasc, aquesta escultura tan lligada al tema de les falles del Pirineu. 

Transcric el text del cartell explicatiu en l’idioma del lloc. Suposo que és tracta de la fabla aragonesa. 

El fallèro ye una figura de 2,35 metros d’altaria que Alfonso Riazuelo va realisà en ferri sobre una bases de pedra molà. 

“Supone un conchunto d’elements de metal que represente un home vestiu coma antes, dan camisa piada a la sintura, pantalons llargos tenits dan una correya y una boina a la cabesa. 

Porta a la man una falla de 1,8 metros de llargària, en una flama en enseneda a l’extrem. Ista falla mos recorde que a prinsipes de chuño els habitants del llugà de Saúnc extrayen la crosta de l’albà, la fan secà tot el mes y la guarden prensada hasta que arribe el día de fè la falla. Ta això s’empllegue un tocho d’avellanèra, y a la punta s’i enredolte fòrt dan aram ixa pela de l’albà que ya ye preparada ta cremà. 

La escultura mostre una imachen en movimén, simulàn un fallèro que volteye la falla alrededó d’ell mismo, ta conmemorà lo que ocurre dende temps ancestrals a Saúnc, la nit de Sant Chuan, el 23 de chuño. 

Les Falles marquen l’encomensamén de les Fiestes Patronals de San Chuan a Saúnc. 

Fa belles dècades se baixabe les falles dende el Foro de l’Arena hasta la Pllasa Mayó. Hué se baixen i se volteyen des de la illesia hasta el mismo puesto dan molta ilusión. 

Antiguamen les portaben els mosets que anaben a la escuela. Ara i partisipe persones de tots els sexos i edats. 

El día 3 de disiembre de 2015, la UNESCO va decllarà le falles “ Be Inmaterial de la Humanidat”. Son un llegau dels nuestros antepasats, que 63 localidats de Fransa, Andorra y España s’han comprometeu a salvaguardà, proteixé, conservà y promosionà ta la suya trasnsmisión a les cheneracions futures”. 

Recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau