Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 31 d’octubre del 2012

LA PASTILLA DE SABÓ.


En arribar a casa la Júlia vaig anar corrent al lavabo. Pujant l’escala m’he ensopegat i per no caure he posat la mà damunt l’esglaó. M’ha quedat la mà empolsinada i una substància fosca m’ha embrutat el palmell. 

La Júlia m’espera al costat de la porta oberta i ni tant sol l’he saludada. He entrat a corre-cuita cap el lavabo a rentar-me les mans.

La Júlia m’ha seguit i ara em mira des de la llinda de la porta. De veritat, la mà era bruta però jo podia haver estat més simpàtic. Entrar donant-li un lleuger petó no hagués estat malament. Més, és què no puc fer-hi res, sentir la mà empolsinada i tacada em posà molt neguitós. Frenèticament  frego la pastilla de sabó pels palmells, ensabonant-me i rascant la taca negra.

La Júlia, des de la porta, em mira. No està emprenyada del tot però li falta poc. El seu posat de llavis em diu que no estarà una tarda gens agradable. Finalment m’eixugo les mans en la tovallola i em giro satisfet.
¾    Bé- diu la Júlia- Ja em diràs a què venen aquestes preses. Has passat esporuguit davant meu com si et perseguís l’home del sac. Almenys podies saludar-me.
¾    Veuràs- contesto amb veu conciliadora- és què era molt nerviós. Tenia les mans brutes.
¾    Caram unes mans brutes i el senyoret ja perd l’educació. Es nota que la teva mare t’ha criat entremig de cotó fluix.
¾    Julieta, maca, és què jo amb les mans brutes, jo...
¾    I sense ni fer-me cas! Ni tan sols mirar-me! Com si no hi fos! Saps, com veig que segons què et fa perdre les formes et dic que m’ha trucat la Isabel perquè vagi a casa seva.
¾    Júlia estimada, jo venia per sortir o a no sortir. Ja saps passar una mica bé l’estona...
¾    Sí, però segurament t’embrutaries amb qualsevol cosa. Saps què et dic em vaig a veure la Isabel. Si vols al vespre em truqués i quedarem per un altre dia que no estiguis tan nerviós. O potser no perquè et tacaries pujant l’escala.  

Jo ja ho sé quant es posa d’aquest tarannà no hi ha res a fer. Val més deixar-ho. M’acompanya fins la porta i ens acomiadem sense paraules. Intento recuperar el petó de l’arribada més em gira la cara i tanca la porta. 

Quedo com un estaquirot enmig de l’escala. Ara que faig. Primer de tot a casa a tornar-me a rentar les mans. Aquest perfum a heliotropi del sabó de la Júlia fa que m’avergonyeixi en tots els llocs que normalment concorro. 

Una vegada en entrar al bar van girar-se tots enlairant el nas com si l’olor fos una senyal identificativa. 

Miquel Pujol Mur.

dimarts, 30 d’octubre del 2012

EL PROGRAMA DE CINEMA.


El xicot davant la finestra parla amb la taquillera i compra dues localitats per veure una pel·lícula triada anteriorment per internet. 
La noia mentrestant folleja un programa que ha pres de l’expositor situat a la lleixa. Ràpidament mira les pel·lícules i veu una interpretada pel seu actor predilecte el Jhon TresD. Caram- pensa- d’aquesta no m’ha parlat quan hem elegit que veníem a veure. 

El xicot ja acabada la compra de les entrades es dirigeix a la noia dient-li.

¾    Mira ja tinc les entrades. Ara comprem les begudes i les crispetes.
¾    Escolta- diu la noia- no m’has dit que feien una del Jhon TresD.
¾    Va aquell guaperes, si no sap ni parlar.
¾    Tot el què tu vulguis, però jo el trobo guapo i bon actor.
¾    Guapo dius si fa una cara de peix mort.
¾    Què dius! Tu que no entens d’homes. A totes les meves amigues els hi xifla.
¾    Però no veus en les seves poses que és marieta! Anem a veure la Silvana Z.
¾    A veure la Silvana Z, però no havíem quedat que veuríem “El barco del món sense fi”.
¾    No hi ha entrades.
¾    I m’ho dius ara! Jo no vull veure a la recautxutada Silvana Z.
¾    Però si treballa molt bé.
¾    Ets un pocasolta! Treballar no sé que treballa, més tu i els teus amics només li mireu els llavis plens de silicona, les ... callo el nom operades fins... i les cuixes amb aquelles faldilles tan curtes.
¾    Home, no em diràs que està malament!  
¾    Ni bé ni malament. Vull veure el Jhon TresD.
¾    M’ha dit la taquillera que tampoc hi ha entrades. Ja vindrem un altre dia.
¾    Sí, quan no la facin.
¾    Si dura tan poc és que no val la pena.
¾    Però les cuixes de la Silvana, sí... 

Amb una estirada li pren les entrades i tota decidida parla amb la taquillera que li canvia per unes altres. Quan passa pel costat del xicot l’hi fa entrega d’una i li diu:
¾    Si vols venir amb mi aquí tens l’entrada, sinó que te la canviï la teva amigueta la taquillera.

El xicot tot moix segueix els passos de la noia, mentre es diu: Demà vindré amb la colla veure la pel·lícula de la Silvana Z.

Val la pena continuar una relació que comença així. Té un bon futur?

Miquel Pujol Mur.

dilluns, 29 d’octubre del 2012

EL CAVALLER DE L’ARMADURA ROVELLADA.


He llegit un altre llibre i com la seva lectura m’ha estat plaent és el vull comentar un xic.

“EL CAVALLER DE L’ARMADURA ROVELLADA” és de l’autor nord-americà Robert Fisher (Chicago, 4/3/1943- 26/9/2008), publicat per Editorial Laertes en la Col·lecció l’Arca. La traducció és feta per Jordi Vidal Tubau.
 
L'autor a la seva autobiografia va descriure el seu naixement de la següent forma: “Vaig nàixer a la ciutat de Chicago (Illinois) amb el fi d’estar a prop de la meva mare. Em recordo que va ser dimarts perquè aquell dia no era fent res més”.
 Als 19 anys escrivia guions per còmics com Groucho Marx, Lucille Ball, Bob Hope, George Burns i Alan King. Les seves col·laboracions  en programes radiofònics i televisius són en gran nombre. Les seves obres de teatre i musicals amb recollit excel·lents critiques i molts guardons. 

Del llibre "El Cavaller de l’armadura rovellada" s'han venut 100.000.000 d’exemplars.

Narra les aventures en clau esotèrica d’un cavaller que lluità amb mil dracs i salva a totes les donzelles i princeses del món per tal d’aconseguir ser el millor cavaller del món. Un dels pocs dies que és a casa la seva esposa Juliet li demana que es tregui l’armadura perquè el seu fill Christofher només el coneix per un retrat de feia molts anys. Aleshores es dona compte que l’armadura de tant portar-la s’ha oxidat i no se la pot treure.

El llibre és petit format només 98 pàgines i vull citar un petit tros no sé dir si és dels millors, perquè en té molts de bons, però és a la primera plana del llibre.

“Lluitava contra enemics que eren dolents, vils i odiosos. Matava dracs i salvava belles damisel·les en perill. Quan la feina minvava, tenia el vici de salvar damisel·les encara que no volguessin ser salvades, i així, encara que moltes dames li estaven agraïdes, moltes altres estaven furioses amb ell”

En clau de humor ens fa un retrat de les persones que cerquen la fama o el triomf sense donar-se compte de moltes coses més importants que deixen enrere i tenen més importància que l’efímera gloria.

Si us decidiu a llegir-lo passareu una agradable i breu estona.

Miquel Pujol Mur.

diumenge, 28 d’octubre del 2012

PIRINEU, BELLES MUNTANYES III.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Zeus decideix salvar la vida del seu fill i estudia consciençosament la situació. Si Pirene, era l’encarregada del foc dels déus, per tant sabia que no podia oblidar-se de la seva obligació. Per tant la culpable era Pirene i Hèrcules no en tenia cap de culpa. 

Com la falta era preservar el foc, només havia un mitja per punir i al mateix temps donar exemple als altres mortals, i era el foc novament el mitja per reparar l’ofensa rebuda.  

Un dia Hèrcules va sortir a caçar vestint la pell de lleó i la seva clava(maça). Aleshores Zeus aprofitar l’ocasió per manar a tots els dracs del món anessin on vivia la parella i aprofitant l’absència de l’home, no deixessin sortir la jove del temple i encenguessin l’edifici.

La jove sabent la causa del càstig no va intentar fugir acceptant el sacrifici de la seva vida per salvar a Hèrcules. Agenollant-se va entonar una oració, més la cançoneta amb la seva harmonia impedia que el foc cremes la cambra.

Enfadat Zeus va demanar l’ajuda d’Hefest, fill i déu ferrer, perquè aboqués el carbó i el foc de la seva farga damunt el temple per acabar amb la vida de la jove. Quant tot va ser complert i el silenci emmudir el paisatge, ni els ocells s’atrevien a cantar, va tornar Hèrcules.

Va desesperar-se, va plorar fins la darrere llàgrima, cosa no habitual amb un déu, i fins i tot va alçar els punys al cel cercant l’Olimp. Recollint el cos de l’esser estimat va voler construir un mausoleu per recordar-la sempre.

La diposita al terra cobert de fi i suau herbei verd i començar a posar pedra damunt pedra per cobrir el bell cos. Zeus volia deixar el cos de la noia sense sepultar per demostrar el seu càstig i la seva força, com avís per altres, va voler impedir-ho enviant altre cop els dracs per fer fugir al seu fill.

Però Hèrcules encara sanglotant podia més què els maleïts animals i els va vèncer esclafant-los damunt les pedres i trepitjant-los fins a fer-los morir.

Finalment va enterrar a Pirene, va cobrir-la de flors, sorra fina  i pedres. Va aprofitar, fins i tot, els cossos i les pells dels dracs per protegir-la mentre plorava desconsoladament i les seves llàgrimes regalimaven damunt la terra i les roques formant estanys on es miralleja el cel. 

Les agudes i els cims ens mostren les escates i les cuirasses dels dracs o les seves panxes arrodonides. Al hivern un llençol blanc cobreix el cos estimat per protegir-lo.

D’aquell amor neix el Pirineu amb el seus indrets salvatges com la passió.

Amb el record de les llàgrimes en els estanys del color del cel blau.

La pau del silenci, repòs dels amants, en els seus racons només trancat pel dringar de l’aigua al davallar pel rierol.

El jove desperta de la seva paràlisi. Tot ha desaparegut, el vell ja no hi és només la font, però si hi ha una petita foguera al seu davant. Alça els ulls vers l’horitzó i veu com el sol i les ombres encara juguen en els cims.

Observa la esquena d’una carena sembla tenir la forma d’una esquena de drac.

Poc a poc desentumeix el cos i refà el camí vers les muntanyes estimades.  Potser ara encara les estima més.  

Pirineu tes blanques comes cantem a l’eternitat

Text: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dissabte, 27 d’octubre del 2012

PIRINEU, BELLES MUNTANYES II.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Poc a poc els ulls del vell van apoderant-se dels del jove i abduint les idees de la seva ment mentre el cos continua immòbil en un estat de catarsi total. Sense paraules només amb els sentits es transmeten les preguntes. Diu el vell:
¾    Jo t’ensenyaré el principi del temps.
¾    I tu qui ets, què m’has pres la força.
¾    Sóc el vell druida fugitiu dels segles. L’home estudiós de la humanitat castigat, pels déus per saber massa dels seus secrets i misèries, a no descansar mai. Però calla, veu i escolta.
¾    L’holandès errant?
¾    No, vinc de més lluny des del principi de la civilització. Quan déus i homes lluitaven i convivien junts. Ara calla! Veu i escolta en silenci.

Amb els ulls oberts, esbatanats de curiositat i escoltant el murmuri que surt de la gola del vell resta quiet mentre la suor nerviosa dels seus palmells, malgrat el fred,  se li traspua als  genolls travessant la roba dels pantalons.

Van formant-se imatges davant seu com en un cine d’estiu, més ara no hi ha ningú que l’envolti, només el monòton cant del druida.

Veu l’enamorament d’Hèrcules vers la bellesa innocent de la vestal  Pirene. També els dubtes en el pensament de la formosa jove per un home tant fort, que li recorda el seu propi pare Atlas, prototip d’home fort i pacífic  que sustenta el món damunt de les seves espatlles. Però tem la passió d’Hèrcules, la seva intemperància, les seves rauxes i la seva brutalitat de mascle orgullós. Més Hèrcules la assetja com una rapinyaire vigila sa pressa. La segueix per tot arreu i li canta cançons d’amor i follia. L’hi fa ofrena de flors i arrenca del fons de la terra or, plata i gemes per fer-li les més boniques joies del món.

Encantada per les paraules i l’amor d’Hèrcules finalment cedeix. Aleshores esclaten totes les passions reprimides del humans i dels déus en un deliri sense límits. La terra tremola sota els seves  escomeses i carícies. Els animals fugen avergonyits per les mostres excitants de la parella. El sol com convidat prudent apaigava el seu llum per tapar la manca d’impudícia dels amants.

Finalment després d’esser curulls de la seva fogositat els dos cossos descansen arrapats com feres l’un a l’altre. Pirene gira el cap i mira al seu voltant. Apartant les mans d’Hèrcules que la vol torna a apropar altre cop al seu cos, s’aixeca i camina. Finalment desconsolada s’asseu a terra i observa que el foc dels déus que com a vestal havia promès guardar encès es apagat i no crema. Hèrcules s’acosta i veient les llàgrimes de l’estimada caure galta avall vol absorbir-les amb els seus llavis però Pirene l’aparta i segueix plorant. 

Desesperat Hèrcules cerca com encendre novament el foc i baixa a la plana i en una borda pren amb les mans les brases, sense notar les cremades, per fer un foc nou.

Arriba al costat de Pirene que plora estirant-se els cabells. Encén la nova foguera i poc després noves flames brollen en alegre joc.

Els apassionats es tornen a enroscar de nou amb el joc amorós sense deixar això si de guaitar el foc.

Però Zeus ho ha vist tot i malgrat veu a Hèrcules feliç per primer cop no pot deixar la falta sense càstig. Prou sap que Hera, la seva esposa serà assabentada per deu mil veus i voldrà eliminar a Hèrcules com va intentar quan era un nadó i va ficar-li dues serpents al bressol  del fill del seu home Zeus i la seva amant i filla. Hèrcules amb la seva força va ofegar a les dues serps en el mateix llit.

Text: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

 

divendres, 26 d’octubre del 2012

PIRINEU, BELLES MUNTANYES I.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.
El jove camina amb el cap cot mirant fixament davant seu. És molt d’hora perquè sap que només permeten entrar lliurament al parc natural quan s’aixeca el dia. Té el propòsit de fer una bona caminada per conèixer els indrets amagats que li fascinen. El sol comença a alçar-se en el firmament i la seva claror tot just lluita amb la foscor als cims de les muntanyes de la vall d’Incles. El joc de la llum i la negror dona mil formes a les muntanyes.

La vall encara dorm el son nocturn, el rierol en la propera fondalada canta el despertar dels somnis, però convida a fer la darrera volta, dins el sac de dormir o en els llençols, als que dormen en el llit,  i emmurriar-se un xic més.

El matí és fresc però malgrat la fredor de l’aire en arribar a la font, un inexplicable desig interior, el va fer apropar a fer un glop d’aigua.

S’aproximà i sorprès observà un home vell que s’asseu arrupit en la petita plana vora la font. Davant seu té un petit foc del què només brillen unes poques brases. Va vestit pobrament , els peus són un manyoc de roba i cuir. La resta del vestit més aviat és una manta mal posada que tot just li tapa la pell. Una gorra de pell sense adobar cobreix el seu cap, encara hi resten un quants flocs del pel de l’animal que feia anys havia estat el seu propietari. Però a pesar de la mísera indumentària el somriure amable que es destaca en el seu arrugat rostre fa que s’hi aproximi sense cap recança.
¾    Hola – diu, més què res per saludar com diuen que són les normes de bona educació.
¾    Hola jove, què vol beure una mica d’aigua, és freda però si s’asseu a la vora del foc aviat veurà que reconforta la ment i el cos.
¾    Però té molt poc foc i no ens escalfarà als dos.
¾    No hi ha problema- i posant la mà rere seu tragué  un petit feix de llenya que va posar a les brases i amb una lleugera bufada en pocs instants unes llargues flames escalfen l’ambient i donen nova vida al racó.
¾    Caram que ràpid ho ha fet. Jo sóc una mica manasses amb això d’encendre foc.
¾    L’experiència, amic, l’experiència. Tu encara és molt jove, quan tinguis la meva edat n’hauràs après.  

El jove pren un got d’aigua de la font i s’asseu vora la foguera.  Seran uns breus minuts però ser amable no costa gens i a vegades trobés una coneixença que pot ajudar-te en certs moments difícils. Beu un glop de l’aigua que freda com gel travessa el seu interior i fa que, com desprès d’un gran esforç, la persona resti passiva i insensible. Per sobre les flames veu la cara de l’home i els ulls criden la seva atenció. Són blaus com l’aigua dels llacs de les muntanyes en un dia clar però amb els reflexes del blau fosc d’un dia de tempesta i de llamps que com guspires amagades llueixen en l’iris dels ulls.

No fa gaire que ha començat a caminar, més l’aigua quasi glaçada, les flames que escalfen la matinada i la companyia de l’home el fan sentir-se relaxat en demesia.

Els ulls blaus del vell xaruc semblen a cada instant més grossos com si volguessin atraure’l i emportar-se’l al fons d’un l’estany d’aigües blaves. Vol parlar, però no pronúncia cap so, només escolta un murmuri que surt de la boca de l’home com un cant interior que adorm el cos i l’esperit.

El seu inconscient fa una pregunta:
¾    Què pot donar tanta bellesa a les muntanyes.

La veu sense cap paraula solament el brunzir monocord li dona la resposta:
¾    Espera en silenci i sabràs la resposta. Vull contar-te una història molt antiga.

Text: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dijous, 25 d’octubre del 2012

EMPANEDIR-SE DELS ERRORS COMESOS.

¾    LA IMAGINACIÓ CONSOLA ALS HOMES DEL QUÈ NO PODEN SER.  L'HUMOR ELS CONSOLA DEL QUÈ SÓN.
Sir Winston Churchill.
 L’home mira, amb bon humor i una mica de sornegueria, el desfilar dels participants de la marató des de la vorera del passeig.

Encara manquen una trentena de quilometres a fer pels corredors que ja donen mostres de ser assedegats i suats. Repassa els atletes participants i jutja la mostra de les formes més aberrants que poden vestir a l’esser humà.

Una bigarrada confusió de samarretes de diferents colors, mides i formes.

Pantalons curts, pantalons mig curts i i mallots equipen els corredors i per què no també a les corredores si no què en elles els equips semblaven una mica més xics i més ajustats com si volguessin mostrar la bellesa de la figura femenina envers de la musculatura dels homes.

Les sabatilles també són un “tutti colore” de l’arc de sant Martí i fan una composició tan colorista com les samarretes. Quins colors són els més portats: el verd més llampant, el groc cridaner i àcid, aquell blau: quin blau? el fosc, el clar, el celest,  i com no, uns conjunts en negre que semblen més aptes per recollir el premi que per esforçar-se.

I quan passen les formes de córrer també criden la atenció, aquell ha començat i semblà que va cansat potser els nervis l’han traït durant la nit i el descans no ha estat l’oportú.

Aquella noia no sembla prou concentrada i va saludant a tothom per fer notar la seva presència, i l’altra que vesteix tota ella de vermell i el seu caminar és ondulant com el d’una ballarina.

L’home alt que corre fent gambades i porta un mocador al cap com si vingués de l’hort de recollir tomàquets. I el petitó que semblà que el persegueix però ha de triplicar les seves passes per atrapar-lo.

Ara refan el camí de tornada els primers s’estiren i lleugers com un llebrer estenen les cames en un darrer esforç mentre contenen la respiració per l’esprint final.

La noia simpàtica ha quedat molt enrere i sembla està pagant les salutacions i els somriures de la primera part. Ara la seva cara suada mostra el cansament i el somriure s’ha convertit en una ganyota de l’esperit amb la intenció d’arribar a meta.

Caram- pensa l’home- la noia flama vermella ha perdut l’ondulació de malucs però segueix corrent eixeridament. Aquesta mossa arribarà a la final.

Ja arriben l’alt i el baixet encara corrent junts però la distància ha minvat la força del gran, les seves camades ja no són tan llargues i el petit continua però el sofriment es marca en la seva cara enrogida de tensió.

La parella del conjunt negre van al seu pas sense perdre el control i tant corren ara com al principi. Segurament sense ser guanyadors saben córrer sense extenuar-se. Esport per fer esport.

Ha passat una estona agradable veien passar esportistes i jutjant la forma de competir de cadascun dels participants.

Ai, ell en el seu temps també corria però el destí en forma d’accident l’ha lligat a la cadira de rodes.

¾SI SABES QUE EL MÓN S'HA D'ACABAR DEMÀ, JO AVUI ENCARA PLANTARIA UN ARBRE. Martin Luther King.

Si jo hagués sabut en quin arbre havia de xocar el meu cotxe l’hauria tallat abans. Comenta per si mateix l’home mentre amb les mans fa girar les rodes del nou vehicle sense motor.

Miquel Pujol Mur
Berga, 24/10/2012

 

dimecres, 24 d’octubre del 2012

SANT ESTEVE DE JUBERRI. SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

En la nostra visita a terres andorranes aquesta vegada ens acostarem al poble de Juberri- també Juverri- i la seva església de Sant Esteve. Juberri és un petit nucli de població ( 162 hab. l’any 2009) situat en un coster a la riba esquerra de la Valira. És a 1281 m. d’altitud, al peu del bosc de Juberri.
L’església de Sant Esteve de Juberri, molt propera al límit amb la Seu d’Urgell depenia de la parròquia d’Arcavell. És d’estil romànic i la seva datació és del segle XI o principis del XII L’edifici és una petita i senzilla construcció rural de planta rectangular i rematada vers llevant amb un absis semicircular. L’aparell és d’una gran barreja de pedres de tot tipus i totes mides barrejades amb argamassa de fang, la qual cosa a més de donar un aire de rusticitat fa difícil la seva datació.
L’absis exteriorment és mig soterrat pel desnivell del terreny. És una mica més estret que la nau, completament llis, sense cap obertura i mancat d’ornamentació. L’absis és de quart d’esfera i cobert amb lloses de pissarra.
 
Al mur de migjorn ha estat oberta una finestra en forma de creu, feta de pedra tosca, igual que la que hi ha al mur de ponent. La porta d’entrada, propera al mur de ponent, és formada per amb uns muntants de pedra tosca , força grossos i és en arc de mig punt, fent també amb dovelles del mateix material que els muntants.
El mur de ponent és coronat per un campanar d’espadanya, auster i robust d’un sol ull que ha estat cobert amb un arc adovellat de mig punt. La teulada de la nau és de bigues de fusta recoberta amb lloses de llicorella.
 
 Darrerament s’han realitzat excavacions que permeten suposar l’existència hi ha un cementiri de notables dimensions que és pot situar entre els segles VIII i XII. Els enterraments exhumats, d’època medieval, presenten una orientació oest- est i una morfologia de construcció similar al proper jaciment del Colomer.  Tot fa pensar, segons el experts, d’una necròpoli anterior o contemporània a l’església de Sant Esteve.
 
L’arquebisbe de la Seu, Mons. Vives, en la seva visita a Juberri que pertany al Quart d’Auvinyà ha recordat com en èpoques anteriors les esglésies eren lloc de refugi per a les persones que es veien afectades per conflictes i persecucions.
 
També ha cridat l’atenció al seus acompanyants sobre el fet que les parets interiors de l’església estiguin encalcinades com era habitual antigament.
 
EL record d’una visita a un lloc que segurament en el passat va ser important i actualment és un llegat de la història andorrana.
 
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dimarts, 23 d’octubre del 2012

CARNESTOLTES

Tot el relat comença amb una simple carta rebuda per la mestressa d’un imaginari mas d’un poble de la nostra Catalunya.
Rio de Janeiro, 1 de març de 1986
A: Pepeta Pallarès
 Mas dels Colomins, s/n
XXXXXX
De: Pau Oliveras
 Rio de Janeiro.
 Brasil
Estimada Pepeta,

Desitjo estigueu bé de salut tu i els nostres ben amats fills en Biel i l’Andreu.
 
Pepeta, abans de continuar llegint em semblaria interessant que prenguis un parell de les teves píndoles pels nervis, no voldria de cap manera que t’agafés un atac; d’ansietat, com diu l’apreciat doctor Fàbregas. Jo no vull mai que et posis neguitosa ni que estiguis malalta i menys ara amb la feina que deus tenir per tirar-ho tot endavant.
 
Com ja saps tot va començar amb la invitació que em va fer l’empresa del pinsos per bestiar “El Marrà Feliç”, la marca que venem per la comarca. Va ser el premi per haver aconseguit més clients nous en un any: un viatge al Carnaval de Rio acompanyat per personal de direcció de la companyia. Ja sé que ho vaig assolir gràcies a la tasca que vas desenvolupar a casa nostra, disposant de la gent per fer-los treballar i vigilant-los.
 
Que de manar en saps molt !
 
Jo portava com a guia aquell gripau belga, tan estirat i sonso que no somreia mai quan venia, per molt que li expliqués acudits pujats de to. Doncs, com et deia Pepeta, el viatge va ser meravellós. L’avió, un de aquest súper jets transcontinentals que no t’adones de quan surts ni de quan arribes. En un tres i no res, vam ser a l’aeroport de Rio, i d’allà a dins l’Hotel de l’Avenida.
 
Tot això sona molt bé, no hi havia cap ensurt que ens apartés del pla de ruta, crec que li deien, que va donar-nos a la mà l’organització. A les set del vespre van avisar-nos de recepció per anar a sopar i així poder ser d’hora a la tribuna, des on gaudiríem de l’espectacle de veure passar la rua. Molt bé, vam sopar i un vehicle ens hi va portar.
 
Tenien un servei de bar fantàstic, només acabaves una beguda te’n posaven una altra. No sé que era, una barreja de rom dolç de canya, amb pinya i coco que passava millor que l’aigua. Cadascun dels gots portava un para-sol, no tinc n’idea perquè eren si perquè sempre havia de llençar-los. Quina manera de malgastar els diners. Si no es bevien ni es menjaven. Renoi, a raó de què els posaven?
 
Quan va començar la desfilada, jo ja havia llençat sis o set d’aquestes umbrel-les. Fins i tot el belga reia, devia ser perquè ell també havia llençat molts de petits paraigües. I va arribar l’important de la festa, la carrossa de les mosses. Les noies no dissimulaven res de la seva anatomia. Vestides, alguna cosa portaven, però, entre les begudes, la temperatura, el ritme provocatiu en què ballaven, el perfum embriagador de la nit “brasileira”, la calor i l’olor de la suor de tots aquests cossos dansant, va ser pitjor que si hagués “esnifat” tota la droga del món.
 
El belga va fer-se fonedís, darrera d’un que semblava, en negre, al mosso aquell que va ser el teu primer promès. Aquell que quan el vas acariciar, et vas espantar. No sé si ho era, tenyit és clar, però em semblà que tocava un bombo en allò, que saps. De cop i volta, em vaig trobar al mig de l’escola de samba on hi havien totes les joves, i no tan joves. N’havien de tots els colors blanques, mulates, xineses, negres... I totes em van rodejar. Saps molt bé que de geni en tinc i molt, però físicament sóc un pel baixet, rodanxó i calbet, i em vaig trobar envoltat per tot arreu. Em pujàvem, em mantejàvem, m’abraçaven , em petonejàvem per tot arreu. I tu que deies pensant amb aquell jove que he esmentat abans, que sóc poca cosa, si haguessis vist com em vaig posar, mai en la vida me la havia vist amb aquella força. Per què dir-te ? A la fi, vam entrar en un local, una escola de samba en una favela. Em van agafar de la mà i una part del grup em va empènyer a una altra sala. Xiqueta !
 
Tots anaven quasi conills, i jo era un d’ells. I tu que deies que amb un cop ja no servia per a res més i justet. No sé com va ser, ni com, ni quantes vegades ni en qui ! Una disbauxa ! Et diré que la policia en va trobar pel carrer nu, fent esses, tocant una trompeta. On va sortir la maleïda trompeta?
 
Vaig estar sis dies ingressat a l’hospital, a l´UCI per desintoxicar-me. El més dolent, estimada Pepeta és que encara la tenia valenta. Valguem Déu !. Em van dir que probablement m´havien donat amb les barreges la pols d’una herba o bolet que coneixen els indígenes. Ah, al belga encara no l’han trobat ! És que en la cara ja es veia que era un perdut. L’agencia de viatges i l’organització de la desfilada vist el desgavell en què es va desenvolupar la festa, les pèrdues materials, i els sofriments morals i ètics esdevinguts a l’enfonsar-se la tribuna, m’ha donat una compensació econòmica. Vaig callar ja que amb l’embriaguesa ni m’ha n’havia adonat.
 
Pepeta estem de sort! Sempre m’has donat la raó amb les meves idees. He pensat que si pogués cercar l’herba o bolet del beuratge, el podríem cultivar al camp del solell, darrera del mas, a l’esguard del vent del nord, i ens faríem milionaris sense haver de treballar. Ens el prendrien de les mans ! Tindríem cases noves, cotxes, festes, vestits, vacances i als nostres fills no els faltaria cap cosa. Podrien estudiar, malgrat tinguessin quaranta anys. Per tant, enviem 60.000 pessetes cada mes perquè cercaré el producte i també perquè he de viure i experimentar. Ja saps el compte del banc que correspon.
 
Tot sigui pel bé dels nostres fills ! Jo sempre disposat pel sacrifici per la família! Una abraçada ben forta i petons pels nois. I tu Pepeta rep tot l’amor i el desig de aquest home que vol fer-te la dona més satisfeta i rica del planeta. Teu per sempre, Pau.
 
Desprès de llegir la carta al dos fills, la Pepeta els hi va dir.
 
 Aquesta fills meus, va ser la darrera carta que vaig rebre del vostre pare, ara fa nou anys.
 Tant temps fa, mare? Ja ens estranyava que no el veiéssim mai.- va dir en Biel.
 El diners que ha passat amb ells ? - Va preguntar son germà, l’Andreu.
 Els ha retirat sempre del compte.- Contestà la mare.
 Què faràs, mare ? – Preguntaren tots dos.
 Mireu, ara ja sou grans. Us faré responsables del mas. I ens enviareu diners tant al vostre pare, com a mi en un compte que us donaré. I l’aniré a trobar.
 Ja el coneixeràs al cap de tant temps ? – Demana l’Andreu.
 Sí, perquè tinc una fotografia que li van fer al banc. Porta una arracada, cua i va tatuat. Deu analitzar molt, per què el veuen sempre amb diferents dones. A la rua és el rei Momo del Carnaval. Ara li faré posar en clar totes les seves experiències i demostrar-me-les.
 
Miquel Pujol i Mur
Berga, 6 març 2006

dilluns, 22 d’octubre del 2012

SCRIPTORIUM DE RIPOLL.

Dins la visita que vam efectuar Amics del Romànic del Berguedà a Ripoll vam tenir la possibilitat de visitar l’exposició permanent de l’Escriptorium del monestir de Ripoll.
Situat en l’antiga capella de l’antic Hospital, fora del recinte religiós del monestir, ens ofereix una amplia visió sobre el món medieval i els laboriosos treballs per copiar i editar llibres a l’Edat mitjana. En la comunitat benedictina regida amb la regla principal del “ora et labora” havia una biblioteca i l’escriptori, normalment la mateixa estança, espais on quasi en silenci total es desenvolupava una de les tasques més laborioses que es feien al cenobi, la còpia de manuscrits.
L’audiovisual ens mostra les diferents tasques, des de la neteja de la pell dels animals per medi artesanal i molt laboriosa. Posada a remull amb calç, neteja total del pèls dels animals, maceració i el secat fins la consecució de la fina làmina de pergamí. Els diferents tipus de lletra, una de germànica i l’altra llatina-àrab. El treball del il•lustrador pintant artísticament les inicials de pàgina i els dibuixos que ilustren els diferents fulls del manuscrit. La forma per tallar la ploma d’oca per què escriguí correctament. La fabricació de la tinta mitjançant elements animals i minerals. Com es relliga un còdex medieval.
Una exposició completa que ens mostra el treball i l’artesania dels copistes fins la elaboració del manuscrit. També vull completar aquest escrit amb una noticia del 24 de novembre de 2002 que ens informa: Després de 1000 anys una de les Bíblies de Ripoll torna al monestir en format facsímil. Gràcies als treballs de l’historiador Anscari M. Mundó fa 50 anys i a l’empeny del recentment traspassat rector de Ripoll Ramon Tuneu s’ha recuperat després de 1000 anys un dels treballs més important sortits de l’Escriptorium.
Amb unes mides de 60x46 cm. i 10 quilograms de pes, el facsímil representa 133 làmines digitalitzades en alta resolució i enquadernades con un regenerat de pell natural cosida a mà. S’han publicat un total de ... Les Bíblies de Ripoll es van escriure en el primer quart del segle XI. Van fer-se tres exemplars. Una d’elles va desaparèixer en l’incendi de 1835. La segona es troba actualment en la Biblioteca Vaticana, va ser copiada entre els anys 1015 i 1020. El tercer exemplar, conegut com la Bíblia de Roda, va copiar-se en els anys 1010- 1015 i al segle XII va traslladar-se al monestir de Sant Pere de Rodes, d’on pren el nom. Va ser presa com botí de guerra en 1693 per el mariscal Noailles i actualment es troba en la Biblioteca Nacional de París. L’Abat Oliba va ser un dels grans impulsors de la cultura del seu temps per mitja de l’Escriptorium que va ser famós com centre primordial de traducció al llatí d’important manuscrits àrabs i també del grec.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

diumenge, 21 d’octubre del 2012

SANT VICENÇ DEL RUS. CASTELLAR DE N’HUG. BERGUEDÀ SOBIRÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Vam visitar l’església de Sant Vicenç del Rus aprofitant-nos que el diumenge hi ha una guia per donar-nos les explicacions pertinents i ensenyar-nos l’interior.



Es troba al km. 9,5 de la carretera de la Pobla de Lillet a Toses. A pocs m. discorre la riera de Monell. Propers hi ha l’edifici de la Farga Nova i una mica més lluny les restes de l’antic molí de la Farga.

Segons dades la primera església preromànica és documentada l’a. 950 com una de les possessions del monestir de St. Llorenç prop Bagà. L’edifici actual d’estil romànic va ser consagrat pel bisbe Ot de la Seu d’Urgell el 9 de febrer del 1106. Té la mateixa planta que l’església primitiva de la qual va aprofitar-se parcialment la fonamentació.

Tots els murs de la nau i de l’absis són de gran gruixada per tal de sostenir les voltes de pedra del sostre. A més és reforçada amb contraforts. Va sofrir les conseqüències dels terratrèmols dels a. 1420 i 1430.


L’absis exteriorment conserva la decoració del primer romànic amb arcuacions cegues.

La porta a migdia és un senzill exemplar d’arc de mig punt adovellat. Al començament del s. XI s’hi va construir un porxo.

Al mur de l’oest és coronat per un campanar de cadireta de dos ulls. La coberta és a dues aigües i feta de llicorella.

L’a. 1300 van obrir-se dues capelles laterals a tocar l’arc triomfal. La de migdia és dedicada a santa Magdalena i la de tramuntana a sant Andreu  por la qual cosa es van construir els contraforts abans esmentats i va eliminar-se el porxo damunt la porta. A la capella de santa Magdalena s’han conservat la decoració pictòrica d’estil gòtic lineal i de gran riquesa iconogràfica explicant com en un retaule la vida i miracles de la santa. 

L’interior de la capçalera es va decorar amb unes magnífiques pintures murals, actualment es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solson. L’autoria ha estat atribuïda a l’artista medieval conegut com Mestre de Pedret. Les que decoren actualment l’absis són una reproducció exacte realitzada per Ramon Millet.

Durant la seva existència ha rebut moltes modificacions: va construir-se una casa rectoral actualment inexistent i altres.

La marededéu del cantó de l’Evangeli va ser esculpida per Emili Colom, el 1988, i és una còpia idealitzada de l’original, romànica, que es conserva al Museu Episcopal de Vic.

A finals del s. XVI o principi del XVII la capella va perdre el seu caràcter parroquial i es convertí en sufragània de Santa Maria de Castellar de n’Hug.

 Una visita agraïda pel bell lloc on és situada entre mig de prats, arbredes i roquissars propers. A més una encertada explicació que ens va permetre conèixer una mica més de la nostra història.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

dissabte, 20 d’octubre del 2012

EL PERFUM I ELS RECORDS.


L’home passeja pel carrer Gran i de sobte una olor , un flaire fa que arrugui el nas tot absorbint la fragància forta i penetrant.
 
Els seus records enduts pel perfum evoquen molts anys enrere. Per poc ensopega amb tot de jovenalla que baixa esvalotant pel carrer. S’aparta per deixar-los passar i de cop es troba cansat. Aprofitant un banc de fusta proper a l’església s’asseu i pensa. 

¾    Aquesta olor? El perfum de la mare quan sortia amb el pare. Potser l’olor de ma germana? No, la Paula utilitzava perfums més lleugers, de llimona i tarongina. No, de la germana quan era una noia, no. Més un record punxant li puja a la ment. L’olor del perfum que va regalar el Lluis a la Paula quan el va fer pare.  

Moltes idees vingudes de la llunyania omplen el seu cap. El seu cervell no pot suportar tanta càrrega de records d’anys enrere. Neguitós cerca per les butxaques fins a ensopegar-se amb la cartera. La treu i la posa al seu costat damunt del banc. No li fa por que li puguin robar, hi ha poc diners. D’entremig del departaments treu una arrugada fotografia. Amb ulls somniadors observa les alegres cares: la mare, el pare, la germana, el nebot i ell mateix quan encara era jove. El Lluís no surt perquè va ser qui va fer la fotografia.

Mirant-la la crua realitat torna i clarifica els pensaments. El pare ja és mort i no va anar al seu enterrament. La mare deu ser viva, però quan anys té, quasi 80... La germana, la Paula. Sí, la Paula continuarà igual de prima i lleugera com un jonc o potser serà una matrona plena i envoltada de fills. El Lluís, el cunyat, mai li va acabar de caure bé. Tant com li agradava menjar deu estar força gras.

I el nebot, el Freddy, com ell Frederic i com l’avi. Ja serà un sagalot alt i ben plantat. Haurà més nebots? Recorda el poble petit, el verd dels prats, les muntanyes curulles de neu i el llac on anava a nedar.

Va marxar enfrontat amb tothom. Volia menjar-se el món i fer fortuna a la gran ciutat i aquesta com un gegant golafre se’l va empassar.

Un treball just per pagar la dispesa, alguna cervesa i poc més per sobreviure. S’hi tornés segurament el rebrien amb amor i potser... potser recuperaria el temps perdut. Unes llàgrimes amargues baixen fent solcs a la seva cara.

Només resta un potser en els seus llavis i el polsim d’un perfum en l’interior del nas.  

Miquel Pujol Mur