Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 29 de novembre del 2019

L’HERÈNCIA V

5. SI HI HA AMOR TOT POT ACABAR BÉ

Ha passat cert temps, potser mig any, d’aquells fets. L’Oriol ocupa els despatx del Cap. L’anterior director per tapar l’afer de les despeses abusives ha arribat a un acord amb gerència i s’ha jubilat anticipadament. L’Oriol ha pujat d’escalafó i és el nou director de la sucursal.  La Marta i la Isabel són en un despatx adjunt i comenten entre elles. Hi ha una nova recepcionista.
La Marta ensenya el dit anular a la Isabel, on llueix un anell força vistós.
¾     Mira Isabel em caso amb l’Oriol. Després de tantes proves hem decidit casar-nos.
¾     Me n’alegro perquè les vau passar morades amb el llibre.
¾     Sí, malgrat tot, va ser una benedicció. Gràcies a ell vam salvar-nos de ser acomiadats. I també el teu ajut en el tema de les despeses.
¾     El llibre, us va salvar?
¾     Sí. No saps la morterada que ens en van donar, era un dels originals més buscats.
¾     Caram! Mai m’ho hauria imaginat, em semblava més aviat una cosa de broma.
¾     Què dius!  Amb el que ens van pagar vam comprar accions de l’empresa, un petit xalet i ara, ens casarem.
¾     Quina enveja que em feu. I tot per un llibrot vell i atrotinat.
¾     Tu no saps el que explicava. Ai, Isabel, amiga, com va el teu matrimoni?
¾     Millor! Finalment, al meu home se li han passat les dèries i, encara que endeutats, anem bé. Com que no em vas deixar el llibre!
¾     Mira Isabel, et passo unes fotocòpies que vaig fer pensant amb tu. – Diu la Marta, tot donant-li una carpeta. - Aneu amb compte, és perillós. I a més és engrescador. Seny!

Miquel Pujol Mur

dimecres, 27 de novembre del 2019

L’HERÈNCIA IV

4.-  L’ESCÀNDOL

La Isabel veu entrar la Marta una mica capcota. Li vol ensenyar un paper que ha retallat d’una  revista. Quan la Marta s’ha tret la jaqueta i l’ha penjada se li apropa i li diu;
¾     Éreu vosaltres., oi? Que us va passar?
¾     Ai, senyor! Quines coses ens van succeir. Mira provant i provant noves posicions, ja anàvem per la cinc-cents. Sí, la cinc-cents. Hem portat uns dies molt enfeinats. No et fixaves la cara que feia als matins a venir a treballar? Tu no saps el que esgota. Ara dreta, ara ajupida, ara de costat. Ens ho vam agafar seriosament, com si volguéssim batre un rècord. A més jo pensava en tu, per deixar-te’l, tal com vam quedar.
¾     Continua, continua, ja sé que ets una bona amiga.
¾     Doncs estàvem en plena feina, braços i cames entortolligats per aprofundir més, quan de sobte a l’Oriol li va agafar una forta lumbàlgia. De tan difícil que era la posició.
¾     Pobre Oriol!
¾     Pobre Oriol i pobre de mi. No havia forma de sortir-nos  del nostre nus. Ell cridava de dolor, jo suportant la incòmoda posició i el seu pes. Vam estar quasi dues hores intentant deslligar-nos, però no va hi va haver solució.

En aquest punt de la conversa entre l’Oriol a l’oficina. Camina recolzat amb un bastó i amb aires d’esgotament. Les dues dones se li apropen. La Marta li acarona la galta. La Isabel li  porta una butaca. S’asseu amb aire de dolor i deixa anar un petit gemec. Mossegant-se els llavis, calla. Llavors la Isabel pregunta:
¾     Aleshores?
¾     Aleshores?- repeteix l’Oriol- Quan desesperats ja no podíem més, jo ja plorava de tant mal i ella somicava avergonyida pensant com ho faríem per en sortir-nos-en. Cada cop que ens movíem semblava, ben bé, com si ens trenquéssim. Finalment vam poder agafar el telèfon i demanar ajut. Els del motel ho van veure tan difícil que varen trucar a urgències.
¾     Llavors ha vingut l’ambulància amb tots els llums encesos i algun malparit deu haver avisat a algun fotògraf. A l’hospital tampoc sabien com desfer-ho. Un provava per un costat i, un altre per un altre. Imagina’t la situació: despullats damunt una llitera i que et vagin remenant allò tan íntim. 
¾     Jo, em moria de vergonya.- Afegeix la Marta
¾     Coi, i jo! Que creus que pel fet de ser home m’agrada ensenyar els atributs a tothom.
¾     Havíeu pres alguna cosa. - pregunta la Isabel.
¾     Un reforçant per animar-nos. Feia tants dies que practicàvem tan  repetidament. – puntualitza la Marta.

L’Oriol continua el seu relat.
¾     Al cap d’una estona que se’ns va fer llarguíssima va venir el ginecòleg de guàrdia, s’ho va mirar. Molt ben mirat certament, tal vegada massa. Ens va posar una injecció a tots dos. Ens va ruixar amb un esprai oliós i ...  
¾     I, què? - pregunta ansiosa la Isabel.
¾     Va semblar ben bé com si s’hagués destapat una ampolla de cava.
¾     Una ampolla de cava? No ho entenc? Què voleu dir?
¾     Va fer “pam” i vam quedar lliures.
¾     Ostres, quina aventura!
¾     Jo ho pots ben dir- responen a l’uníson la Marta i l’Oriol.



Miquel Pujol Mur

dilluns, 25 de novembre del 2019

L’HERÈNCIA III

3.- INTERLUDI

Aquesta parella acabarà malament. La Marta i l’Oriol abans arribaven alegres, a l’oficina. Feia goig veure’ls contents i entremaliats com gínjols. Ara entren amb les ulleres de sol posades i no se les treuen ni per dinar a la cafeteria. Casualment he coincidit amb ella al lavabo, té la cara demacrada  i fa unes ulleres fosques i negres, que quasi no se li veu el blanc dels ulls. Li he preguntat:
¾     Estàs bé?
¾     Sí, Isabel. - m’ha contestat amb veu inaudible.
¾     Se’t veu més prima.- M’he interessat, ja que són dos bons amics a qui aprecio.- I el llibre com va?

La seva mirada m’ha travessat com si em vulgues fer desaparèixer. Finalment m’ha dit:
¾     Fem molt exercici. Adéu.

Continuarà ...

Miquel Pujol Mur 

divendres, 22 de novembre del 2019

L’HERÈNCIA II

 2. LA MARTA

Soc la Marta, treballo en l’oficina d’una sucursal d’una gran empresa. Estic asseguda amb la Isabel (una companya de feina). Totes dues rondem la quarantena. Segons diuen som eixerides, “guapetones” i lluïm bon tipus. Vestim totes dues discretament, però sempre afegint algun detall cridaner de darrera moda i fem força goig.

Estem repassant unes dades de despeses, algú s’està passant de viu i el departament de comptabilitat de la central ho notarà de seguida. L’Oriol m’acaba de telefonar per donar-me la bona notícia de la seva herència. Per un moment crec que m’he exaltat massa al saber-ho, pensarà que sóc massa voraç sexualment. Home! El Kamasutra pot ser una bona diversió. Ja fa quatre anys que l’Oriol i jo malgrat viure independents, cadascú a casa seva, ens reunim sovint per sortir. També passem unes estones força agradables i picants en motels. També en apartaments que ens deixenels amics, quan ells són fora. Del “Kamasutra” sempre se’n pot aprendre alguna cosa, malgrat no sé amb certesa quina pot ser, ja que estem bastant rodats i no som gens puritans. No me’n puc estar de comentar-li a la Isabel.
¾     Era l’Oriol aquest matí ha anat a recollir el testament d’un amic. 
¾     A sí! Caram! Quina sort, un testament. A mi la tieta només em va deixar un lloro. Quin plom! Només deia: Hola Catarina. Finalment quan ja n’estàvem farts, el meu home va trobar una senyora que se’n deia i li va regalar. Bé, això és el que em va dir. No tinc remei, ja t’he hagut de ficar entremig de les meves cabòries. Què li han deixat al  l’Oriol?
¾     El Kamasutra.
¾     Ostres! El Kamasutra, el llibre de les postures sexuals. Quina passada! I que fareu?
¾     Home! Primer el llegirem i anirem practicant a poc  a poc.
¾     Ja us ho passeu bé, l’Oriol i tu, en les vostres trobades. Em penso que m’hauré de buscar un “partenaire” per animar la meva vida.
¾     Tu! Amb aquell tros d’home que tens! Quasi un metre noranta i fort com un roure.
¾     Sí tot el que vulguis. Abans massa i tot, acabava desfeta. Ara, fins hi tot tinc dubtes de si no n’hi ha una altra. Pobre Ricard, l’han augmentat de categoria en el treball i s’ho ha pres com un repte personal. Cada vegada més i més. Que si cotxe nou, el vell no feia pel seu càrrec. Que si casa nova, un gerent no pot viure en qualsevol pis. Els nens s’han de canviar de col·legi per alternar amb famílies de bona posició. Ha  d’anar a jugar a golf. Total quan arriba a casa no serveix per a res. Jo me li miro i li acarono mentre recito pensant en els versos de la Joana Raspall.
¾     Joana Raspall? Versos per animar la cosa.
¾     Sí, dona, aquells de l’eruga que es torna papallona i alça el vol ufanosa.  No vegis quina feina, ja m’ho treballo, ja. Però en acabar queda tan aixafat que s’adorm sense ni dir-me a cau d’orella allò que tant ens agrada: Simplement t’estimo. Almenys això, perquè de vegades a l’altre tampoc hi arriba.
¾     Pobre Isabel! Mai no m’ho hauria pensat. Em passava amb el meu home, però amb l’Oriol, fins ara, mai.
¾     Me’l deixareu el llibre? A veure si puc animar la nostra vida matrimonial.
I tant, dona! Au, acabem de repassar els comptes.

Continuarà ...

Miquel Pujol Mur

dimecres, 20 de novembre del 2019

L’HERÈNCIA I

1.- L’ ORIOL

Em dic Oriol i soc un home divorciat de quaranta i pocs anys, ben plantat, les dones em diuen guapo i estic quadrat (o cachas). Sé que alguna, em ve al darrera però després de la meva experiència matrimonial, ho tinc força clar. D’anar al llit quan vulguin, de passar pel jutjat o la vicaria, ni pensar-hi.

Sincerament no sé per quina raó m’ha citat el notari. No crec que sigui per cap herència, ja que de la meva família propera no em queda cap parent viu. Tampoc estic assabentat de cap parent, més o més llunyà, que hagi mort recentment. A més, la generació que restem, cosins molts llunyans, suposo, que encara no sé li ha ocorregut a cap, fer–ne de testament.  

Per fi, quan ja sóc fart d’esperar en la saleta del notari, apareix la secretària (bones cames) i em fa passar al despatx notarial. Com m’imposa aquesta habitació plena de llibres i carpetes. La cara seriosa i blanca del notari, assegut a la butaca, quasi no la veig amagada rere de tants papers. Damunt la taula i davant seu hi ha una caixa. Em pregunta el nom i em demana el carnet d’identitat, per comprovar si soc la persona adient i finalment amb veu greu em diu:
¾     Sr. Oriol, l’he citat per llegir-li les últimes voluntats d’en Jordi Gual.
¾     Jordi Gual? - he exclamat sorprès – Si és qui em penso – he respost - aquest era un company de col·legi i de joventut del que fa més de trenta anys que no en sé res.
¾     Just, senyor Oriol.

Aleshores m’ha allargat per damunt de la taula, i de la caixa, unes fotografies descolorides.

L’he reconegut a l’instant. Bon nano, una mica enderiat rere les mosses. Havíem compartit taula a classe i també havíem anat junts a diversos saraus, certament una mica moguts. Allò de sexe, música i rock and roll i tal vegada un xic de “maria”. Després va desaparèixer de circulació i tampoc vaig preocupar-me’n gens, no teníem tampoc tan gran avinença. Un company, com molts, que desapareixen en el llarg camí de la vida. N’he perdut tants en tots aquesta anys! 
¾     Bé, senyor Oriol una vegada establerta la coneixença li passo a llegir el testament del seu amic. Miri és breu, diu així: Com que no tinc família ni diners, totes les meves possessions són en aquesta caixa. Tampoc de les persones que he conegut en el transcurs de la meva existència no n’hi ha cap que em faci especial patxoca. Aleshores, he pensat en tu Oriol, l’única persona de qui em va quedar un bon record. Amic Oriol, en aquesta caixa tens el meu únic i apreciat objecte de valor. Desitjo i espero que et sigui tan  profitós com ho ha estat per mi.

Acte seguit el notari m’ha donat un document i la caixa dient-me amablement que acabi de fer els tràmits a fora amb la seva secretària. Com excusa em diu en veu baixa:
¾     La sala, ja ho veu està plena de gent que m’espera.

Una vegada signada tota la paperassa he marxat amb la susdita caixa a un bar de davant. He demanat una cerveseta i posant la caixa damunt la taula he procedit a obrir-la. No m’ha costat gens i un cop oberta dintre hi he trobat un llibre de pell marró força gruixuda i cantells daurats. M’he adonat que he obert la caixa a l’inrevés. He girat el llibre. El dibuix de la tapa ja m’ha produït un sobresalt: una parella amb posició de coit. L’obro, mig avergonyit i guaitant a dreta i esquerra per si hi ha algú que em vigili. No tothom obre un llibre d’aquesta indole enmig d’un bar. En la primera plana amb lletres vermelles, el nom ho diu tot “KAMASUTRA”. He tornat a girar la cara per veure si algú ho ha vist. No. El llibre és vell i està gastat per l’ús, senyal que ha estat llegit i rellegit. He buscat el telèfon a la butxaca, he trucat la Marta i li he explicat. De primer ha quedat sobtada, després mig en conya, m’ha dit:
¾     Ens l’hem d’aprendre tot. Almenys provar-ho.

Una petita explicació per dir-vos que la Marta i jo som, formem, el que podríem dir parella sexual. Treballa de secretària, del cap i meva, i després de la separació entre la meva dona i jo, hem estat parella de llit, sense pensar en res més. La Marta i jo formem una parella força sòlida i ben entesa. Com que la qüestió del tiqui-taqua (No, el del Barça, no) ens agrada moltíssim aprofitem tots les estones possibles  per practicar-lo. Alguns mals pensats diuen que fins i tot, massa. A fer punyetes!

Continuarà ....


Miquel Pujol Mur

dilluns, 18 de novembre del 2019

ESTANY DE SANT MAURICI. AIGÜESTORTES. PALLARS SOBIRÀ



Un raig d’aigua brolla a la font de la muntanya.

L'estany, al seus peus reclama, impacient, aquesta aigua i la de mil fons més per omplir el seu jaç.

Amb alegria, pura i neta, pica damunt la pedra i fa milions d'esquitxos.

Les meves botes és mullen de petites estrelles lluents.

La meva boca s’omple d’aigua freda i pura de muntanya.

La seva fredor degota lentament dins meu.

En acabar un sospir se m’escapa lentament.

La font, el llac, les muntanyes i un cel blau amb lleugers núvols blancs donen satisfacció a la meva ment.

Sant Maurici omple, per una llarga estona, el meu pensament.

Ara et recordo amb enyor, i el cor em diu, potser has arribat massa tard per conèixer-ho tot.


Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau 

divendres, 15 de novembre del 2019

LLAVIS CLOSOS

Et deixaré, si vols, la veu
mentre tu tens els teus llavis closos.
Maria Àngels Anglada

Entro a la a la sala. Els teus ulls em segueixen, però no surt ni un mot de reconeixement dels teus llavis closos.

La meva mirada es reflecteix en la teva, però els teus ulls l’eviten. No sé com fer-ho per parlar amb tu, ja que els meus, de llavis, també són tancats a les mil paraules que et voldria dirigir.

Ens hem traït mútuament, ho sé, però no hem trobat el moment de sincerar la nostra ment, mitjançant aquells llavis que tants petons ens han donat. Qui en un moment o altre no ha enganyat amb paraules o fets a un altra persona. Mes ara, tant el teus, com els meus són tancats a trobar les paraules per perdonar-nos.

Ho sé, la tremolor dels teus llavis em mostra que les paraules voldrien escapar del teu interior. Tal vegada començar una conversa trivial. Potser serviria d’inici per aprofundir en el nostre desig.

La mateixa passió em frena per acostar-me i asseure’m al teu costat. Només la mirada en la distància ens marca, assenyalant la llunyania del nostre esperit.

Tan fàcil i tan difícil és pronunciar quatre mots que poden aproximar les nostres diferències.

Tothom ens mira, tal és la intensitat del nostre esguard. Els llavis se’m mouen com si volguessin obrir-se i deixar sortir les frases que desfarien el  nostre malentès. No sé quin és el entrebanc, que m’ho impedeix fer.

El gest dels teus, també em mostra que voldries parlar, però hi ha un cert obstacle que impedeix la sortida, com rierol alegre de muntanya, d’una frase, tant sols una simple frase que tornés a refer la nostra relació.

Ulls ardents, llavis closos incapaços de dir les paraules adients, fan que poc a poc ens allunyem, malgrat la curta distància que ens separa.

Tal vegada, potser, malgrat tot, de vegades el destí ens tornarà a fer retrobar i, aleshores els llavis closos s’obriran, com pètals en flor, i sabran encadenar les paraules convenients, que ara no surten.

Miquel Pujol Mur

dimecres, 13 de novembre del 2019

CASTANYADA A CASA DELS AVIS

Com cada any per aquestes dates pugem a casa dels avis en un poble a la muntanya. Començo a estar avorrida d’aquest costum. Ja ho sé que els avis ens estimen força, però tot plegat és una mica repetitiu. A més, la mare m’ha pres el mòbil, per què així no em passaré l’estona enviant WhatsApp a les amigues del col·legi.

Com sempre en aquesta època, el passeig que porta a la casa està cobert de fulles seques. La mare, com sempre, m’ho repeteix any per any:
¾     Mira, nena! Les fulles han caigut dels arbres. És la tardor.
¾     Si, mama.
Sempre les mateixes idèntiques paraules.
¾     Oh, nena! Mira quina boira.
¾     Sí, mama.

La meva mare quan puja sembla que no conegui res del poble, o que tot sigui nou.
¾     Mira, nena! Quina carabassa més grossa que tenen a la porta.
¾     Sí, mama! Ja ho sé, som a San Llorenç de Morunys. Sí, mama! Ja la sé,  la llegenda dels ous d’euga. Sí, mama!
¾     Aquest any, menjaràs castanyes. Eh, nena! L’àvia les fa per a tu!
¾     Mama, l’àvia sap de sobres que no m’agraden. A l’endemà se’m fan a la cara uns grans molt grossos.

Com cada any, any per any, com si fos repetit, tot el mateix. Us en recordeu de la pel·lícula “el dia de  la marmota”? Doncs igual. En arribar a la cuina ens han tret una gran plata de pa sucat amb oli i sucre. Per acompanyar-lo, com que a l’hort hi ha un codonyer i, el fa la àvia: codonyat. Aleshores la mateixa comedieta de cada any. L’avi ens acompanya assegut en la banqueta de la cuina i conversant amb el pare. Com sempre, de política: la Guerra Civil, rojos i blaus, maquis, etcètera. Mentrestant, la meva àvia i la meva mare van a amagar-se.

Poc després se sent un crit a fora, en el passadís.
¾     Uhhh!!! - Força cridaner  i el soroll d’un bastó picant a les fustes del terra. Elles diuen que és terrorífic; jo, que estan tocades de l’ala.

L’avi i el pare fan cara de por i criden:
¾     La bruixa! La bruixa! - Diuent a cor: Estàs espantada? Veritat, nena?

Emprenyada m’aixeco i els hi dic.
¾     Esteu ben sonats, tots plegats! El mateix, any rere any. Collons! Ja en tinc setze.

Llavors, me’n vaig a l’habitació. Tancada la porta, escolto que la mare diu:
¾     És que aquesta nena, no sé a qui ha sortit, no té sentit de l’humor.

I pensar que l’any que ve, ho haurem de repetir altre cop, tot igual. És per a suïcidar-se!

Miquel Pujol Mur

dilluns, 11 de novembre del 2019

PONT DE PEDRA MEDIEVAL DE TAVASCAN. PALLARS SOBIRÀ




Aquest pont de pedra  es situaria pel seu estil en el romànic tardà del segle XIII.

És un pont d’un sol arc de mig punt, assentat directament sobre la roca.  Construït amb aparell petit de pedra pissarrosa. El terra és a doble vessant i les baranes són de pedra.

Amb gairebé 16 m. de longitud per 3 m. d’amplada, té una alçada de 7 m. sobre el nivell del riu i uneix els dos barris, que formen el poble de Tavascan.

És una obra protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau