Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 19 de maig del 2021

SANT LLORENÇ DE LA MUGA. ALT EMPORDÀ

 La vila de Sant Llorenç de la Muga és a la vora d’un meandre del riu, que l’envolta a migdia i a llevant. Té un nucli habitat compacte, estret i allargassat envoltat de muralles medievals, part de les quals encara es conserven. Aquest fet atorga a la població un aspecte de conjunt monumental, dels més interessants de la comarca. 

L’església parroquial de Sant Llorenç de la Muga és emplaçada a llevant de la població, vora la Muga. El temple formava part del recinte fortificat.  A poca distància dels absis hi ha una font d’aigua sulfurosa.





La planta del recinte s’aproxima a la forma triangular, i els costats de migdia i de llevant són paral·lels al curs de la Muga. Al vèrtex de ponent, on s’uneixen els llenços de migdia i de tramuntana, hi ha un dels portals, el portal de Dalt; el portal de Baix s’obria a l’angle NE. Una altra porta, menys usada, s’obria a migdia i donava al carrer de la Muralla, vorejant el riu. 

El nucli interior habitat s’arrenglera a banda i banda del carrer que uneix els dos portals principals. Es formen alguns carrers laterals i al centre l’ampla plaça Major. Els carrers conserven el traçat medieval, però les cases són dels segles XVII i XVIII. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau