Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 17 de febrer del 2023

SAFAREIG PÚBLIC. ROSES

 Edifici de caràcter popular inaugurat el 16 de maig de 1932. El projecte va ser un encàrrec del primer govern municipal republicà per donar resposta a la manca d’un indret digne per rentar la roba i, així millorar les condicions de vida de les dones de les classes populars de la població que, fins aleshores, havien de netejar la bugada a la llera de la riera de Ginjolers. 

Destaca per l’estructura que rodeja l’impluvi, formada per un porxo amb encavallada de fusta i amb teula àrab característica de l’arquitecte figuerenc Pelai Martínez Paricio. Estigué en funcionament fins a la dècada de 1960. 

Anteriorment, ja havien existit dos rentadors, un de situat al Rastrell (1913) i altre (1920) que aprofità l’antiga caseta de Salvament de Nàufrags, situada al costat de la desembocadura de la riera de Ginjolers, al carrer Varadero, fins que fou enderrocada l’any 1926.

Per sort, actualment és un monument a la memòria del segle passat. Les condicions de la nostra realitat és molt diferent gràcies a màquines que han lliurat a les persones de les penalitats de la vida diària. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Cartell en el mateix lloc.