Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 16 d’agost del 2023

RUPIT. RUPIT I PRUIT. OSONA

 Visitar la zona de les Guilleries- Collsacabra, sempre és un goig. 

Nosaltres vam anar-hi per la pista que va des de l’embassament de Sau, passant pel lloc de Fàbregues,  arriba al poble de Rupit. Una petita aventura ja què desconeixíem totalment el camí.   

El nom de Rupit deriva del llatí Rupes, en referència a la gran roca on es recolza el castell, construït l'any 1000, origen de la vila i del nucli al voltant del qual aquesta va anar creixent. El moment de màxima esplendor de la vila fou entre els segles XVI i XVIII. 

Les cases de pedra i els carrers estrets d'aquest període es conserven en l'actualitat. Els elements constructius més característics de la vila són: el carrer de Fossar, el carrer Barbacana on es troba la Casa de la Ferreria; el pont penjant i el medieval.



l'església parroquial de Sant Miquel, erigida possiblement entre els segles XIII i XIV, coronada per la torre campanar, treballada en pedra entre els anys 1786 i 1789. 



El retaule barroc de sant Esteve, obra dels germans Costa (1633), fou portat d’Olot l’any 1828. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Dades documentals. Viquipèdia