Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 15 de setembre del 2023

EL ROMÀNIC PIRINENC

 CATALONIA SACRA              2 de setembre            Guia: Sr. Miquel Sitjar 

Lloc de trobada: Queralbs. 

Malgrat haver visitat amb anterioritat, les tres esglésies de la sortida, vam decidir aprendre (eterna curiositat) de nou sota les ensenyances d’un guia amb amplia experiència. També sempre ens ha cridat l’atenció veure l’interior dels temples, cosa que no aconseguim en gaire ocasions.

Sant Jaume de Queralbs

L’església de Sant Jaume de Queralbs es troba a 1 236 m d’altitud, en un replà graonat del vessant dret del Freser, posat en una solana. L’atri, o galilea de l’església, situat davant el seu mur de migdia, mira a la vall, limitada a migjorn per la serra d’Estremera, mentre que darrere s’inicia el gran massís pirinenc que s’enfila vers Fontalba i culmina amb el Puigmal.

A destacar els cinc capitells del porxo i conèixer la  resta de l’edifici. Pica baptismal provinent del nord d’Espanya.

Sant Sadurni de Fustanyà 

Fustanyà és un petit poble. Té cinc cases i una gran masia.  És la població més antiga de la vall de Ribes, els seus habitants van fundar Queralbs i Serrat. 

Hi destaca Sant Sadurní de Fustanyà, que es troba al vessant del pic de Roques Blanques, enlairat a mà esquerra del riu Freser. L’església és d’una nau orientada a llevant, coberta amb volta apuntada, i amb la porta d’entrada situada al costat meridional. Prenent part del mur occidental i per damunt dels peus de l’església, s’alça el campanar. La nau és capçada per un absis semicircular, obert a la nau a través d’un arc apuntat, i molt més estret que aquella. 

A observar els diferents materials de construcció del campanar lligat a una llegenda bruixes.




Santa Maria de Ribes de Freser 

La vila de Ribes, es troba a la confluència de tres rius i emparada per altres muntanyes que la protegeixen. L’església no és documentada fins l’any 1035. fou destruïda arran dels fets de l’any 1936. En els anys 1945-1946 fou construïda l’església actual, obra de l’arquitecte Josep Danés i Torras, el qual aprofità en el nou edifici les restes de l’edifici anterior, especialment  els tres absis de l’església romànica. A l'exterior estan decorats amb arcuacions llombardes i un fris de dents de serra.





Va transcorre un matí molt agradable, per l’encant del lloc, la vall de Ribes, i per gaudir d’un guiatge excepcional que no va deixar d’informar-nos dels detalls de cadascuna de les esglésies visitades. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau