En la nostra visita al poble de Lladó ( també Lledó) no podíem fer més que admirar aquesta premsa i la seva història dintre del món del treball rural.
Diu així el cartell informatiu:
Record i testimoni de la importància que el conreu de l’olivera i la elaboració de l’oli va tenir per l’economia del poble de Lladó. La creació del Sindicat, l’any 1904, manifestava la necessitat de mancomunar recursos.
L’agricultura, una de les principals activitats productives del poble, va quedar especialment afectada per les intenses onades de fred dels vint primers dies de febrer de 1956.
La poda de les oliveres durant el mes de gener, d’una bonança de temps molt pronunciada, feia que la saba comencés a pujar, com si fos una primavera avançada.
L’arribada de les baixes temperatures, amb glaçades intenses i continuades, va fer que patíssim moltíssim. Aquest any es recorda per la mort de gran part de les oliveres del terme, transformant la realitat socioeconòmica, i també el paisatge.
De resultes d’aquesta onada e fred, es procediren a l’arrencada d’aquelles oliveres fetes malbé. El 62% de la superfície ocupada per l’olivera va desaparèixer.
El poble de Lledó agraeix la família Vayreda la donació del moli de Can Ballart per a la seva exposició pública. La ferramenta va ser obra del ferrer Juanola, “el tranquil de Lladó”.
Recull dada: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada