Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 17 de gener del 2024

CERET. VALLESPIR

 Ceret és la vila capital del Vallespir. El seu terme és en part al pla, a uns 175 metres sobre el nivell del mar, i en part a la muntanya, on s'enfila fins als 1.400 metres d'altitud. Se l’anomena també com la capital de les cireres per la seva gran producció d’aquesta fruita. 

Visitar Ceret té un flaire especial, sobretot quan l’hem visitat en el dia de la Gran Festa de la Cirera. Però té molts racons a visitar i no es d’estranyar que molts artistes hi tinguin predilecció. Com tenim moltes fotografies, les incorporarem a les nostres cròniques. 


FONT DELS 9 DOLLS A CERET

Erigida el 1313 durant el regnat de Sanç I de Mallorca, aquesta font original pels seus 9 dolls és el símbol d’un territori marcat per les revoltes: al segle XV, el rei Ferran II d’Aragó corona la font amb un emblema de lleó de Castella. 

Després de l’annexió del Rosselló (Catalunya nord) a França, es va inscriure a la seva base la frase: “Venite Ceretens, leo factus est gallus” (Veniu Ceretans, el lleó es torna gall). I, per enfortir la retenció francesa de la població local, el cap del lleó es va girar cap al regne de França. En aquesta plaça s’estudiaven els termes del Tractat dels Pirineus (1659).

 


 FONT DE LA SARDANA 

En el centre d’aquesta font hi ha una copia d’una litografia, firmada de Pablo Picasso. "La Sardana de la Pau". 

L’obra remet a l’estada del geni malagueny a Perpinyà. El dia 20 de setembre de l’any 1953, Picasso va visitar Ceret. Va topar amb una ballada de sardanes que va immortalitzar amb aquesta obra evocadora i genial. 

L’obra va ser realitzada en pocs minuts en la sala del Gran Cafè durant una reunió on Picasso fou convidat pels representants locals de PCF. 

L’aparició de la coloma en l’obra de Picasso està lligada en la infantesa del pintor. El seu pare José Ruiz Blasco va ser un apassionat columbòfil. Des de molt jove Picasso dibuixava ja  en el colomar patern. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Fons documentals. Diverses publicacions