Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 7 de maig del 2013

DAVANT DE TOT LA INFORMACIÓ.

El Marià és assegut davant del televisor i en la petita pantalla surt una dona de somriure místic que intenta banalitzar les preguntes dels periodistes davant la imminent pujada d’impostos i la certa reducció de pressupostos. Temps enrere eren homes d’una o altre corbata que més o menys deien o amenaçaven amb el mateix suposat. Assegut al sofà, a cada pregunta  i a cada resposta, fa que es trobi més petit, més indefens.

El Marià seriosament rep les notícies, una rere l’altre, amb semblant impàvid sense mostrar en cap moment el mal que li produeixen, amagant amb el seu posat cada cop més trist, les fuetades que amb maldat fuetegen la seva carn, en aquest cas és el seu cervell qui rep bufetada rere bufetada. Cadascuna de les intervencions fan que inconscientment s’encongeixi un xic més.

Seré en una situació irregular? Pensa. A veure he cotitzat com en van dir més de quaranta anys i em van descomptar el que van voler per assegurar-me allò que deien una pensió digne i justa. La dubte el corca per dintre, com qui no vol.

Ara on ha anat la clau d’aquesta caixa que em van prometre era tan o més segura com pogués ser la caixa forta del Banc d’Espanya. El Banc d’Espanya una oportunitat, sí, però no pas per tu, n’hi ha que s’han assegurat el futur i les pensions ficant-ne directament les mans, sense posar-ne res, i traint-les plenes de diners i aleshores depositant-los a comptes en països estrangers. La indefensió fa que el pobre Manel sigui menys visible enfonsat en el sofà.

Qui em pot assegurar posant la mà al foc quina és la persona poderosa i honrada que no ha ajudat a buidar les caixes de qualsevol institució d’aquest país. Pensions que té com cert que qualsevol persona, dient-ne persona, encorbatada o no, decideix suprimir simplement sortint d’una reunió celebrada en un saló ample, ben encoixinat, amb calefacció a l’hivern i aire condicionat a l’estiu on entren amb carteres plenes de papers i estudis sense pietat i així justificar-se a si mateixos dient:

Als ...( n’hi ha estament per retallar) no cobraran la pensió, la paga, l’ajuda i tantes altres formes de dir-ne diners a persones de comptes exigües.

La mida del Marià minva a cada nova dubte.

Per l’home un simple obrer no hi ha partits, ni centrals que valguin els veu iguals de satisfets i amb un somriure mel·liflu mentre juguen amb els diners i la vida dels altres.  

Canvia la imatge hi surten els problemes de personatges que sense escrúpols ha construït edificis faraònics que després només són megàlits inservibles i onerosos. O gent que s’han servit de mil i una influències per defraudar a un país on les seves lentes rodes de la justícia potser la jutjaran la setmana del tres dijous. 

Encongit, anorreat, trobant-se un ser ridícul voldria ser encara capaç d’aixecar una bandera; millor dit una bandereta, per no molestar massa a ningú; i cridar amb una veu que sap sortiria escanyolida de la seva gola: On són els meus diners, aquells que vaig cotitzar (sense poder fer cap pregunta) durant tota una vida de treball i esforç per assegurar-me una vellesa estable.  

El Marià s’aixeca del sofà, no la paraula adequada seria cau, perquè el seus ànims són tan petits que creu ser un cuc i arrossegant els peus, com si reptes, va a dormir l’estrany somni insomne i ple de mals somnis dels ciutadans desvalguts davant la maquinaria de l’Estat. 

PD. El Marià no m’ha deixat posar cap foto per no molestar a ningú. 

Miquel Pujol Mur.