Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dijous, 20 de febrer del 2014

GAIÀ CAMINA X DESCOBRIR. ELS CALCINAIRES.

El passat 27 d’octubre vam participar en la ruta circular pels oficis d'antany preparada per l’organització Gaià Camina X Descobrir. En dita sortida vam poder conèixer diferents oficis majoritàriament desapareguts a causa de la industrialització actual. Va ser un recorregut en la nostra història i dels sistemes artesanals que encara donaven treball a obrers fins ben entrat el segle XX. 

 
Aquest cop aquesta breu crònica us vol comentar l’ofici de calcinaire segons el que ens van comentar. Al ser el nostre el tercer grup de la sortida lamentablement no vam conèixer a uns del homes encara viu que havien treballat en el forn que vam visitar. La seva edat  i la hora tardana van fer que li fos més convenient seguir la rutina habitual de dinar.

En un lloc a prop del camí hi ha el que a simple vista d’un desconegut seria un esborranc a la muntanya ter que hi ha una empallissada que prevé de qualsevol distracció.

Però teníem persones expertes que van saber explicar-nos la forma i l’explotació del forn de cal. Actualment recognoscible per la boca d’entrada de l’olla i lloc on s’encenia el foc.

Els forns es feien excavant-los en una pendent o marge, de manera que si podia accedir tant per alt com per baix. Tenen forma gairebé cilíndrica. I a la part baixa. Anomenada olla és una mica més estreta ja què l’envolta un graó dit banqueta.

Aquests forns es feien en llocs on hi havia pedra de calç i llenya, per evitar el transport.

El seu interior era revestit generalment de pedra sorrenca ja què no s’altera amb el foc.

Els forns solien funcionar tota la setmana i el seu treball era continu. Malgrat això els forns i el seu sistema de producció era el mateix que a l’època romana.

El forn s’omplia de la pedra calcària que calia coure. Es començava fent la volta que carregava damunt la banqueta. Mentre s’omplia la part baixa del forn les pedres s’entraven per la boca.

Després s’omplia el forn des de dalt i finalment es tancava amb fang excepte el voltant de la base i el cim per on havia de sortir el fum.

Es cremaven feixos de branques de pi, romaní, argelagues i qualsevol brossa recollida pel bosc. Els feixos es comptabilitzaven en carregues (unitats carregades a bast per un animal). Una càrrega eren quatre feixos.

Segons en van dir la cocció durava una setmana i es treballava en torns  de vuit hores. Sempre havia un torn de vigilància.

En un dia el foc arribava dalt del forn. La pedra de calç anava agafant un color vermell cada dia més viu. Quan tota era de color groc daurat ja era cuita. El color del fum també indicava l’estat de la cocció: al principi de la cuita el fum era negre, s’aclaria progressivament i en acabar era de color blanc.

Per desenfornar es començava rebentant la paret de la porta. Després s’extreia la cal i s’elaborava per la seva venda.
 
Sempre hi ha instants per aprendre una mica més.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.