Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 14 de gener del 2019

IRRITAT, CALMAT I PASSIU


El Martí, un home ni jove ni vell, estava prenent-se una cervesa a una taula d’un bar del passeig. La cambrera, li havia portat unes primes rodanxes de llonganissa per acompanyar la beguda. Embadalit notava a la boca el frescor de l’ambarí líquid i la plaent amargor del llúpol. La tarda era agradable, encara feia una certa calor, però el sol iniciava el seu ocàs en l’horitzó.

Des de la seva posició dominava el passeig i veia la gent que atrafegada anava a fer els seus menesters abans que tanquessin les botigues.

En aquestes, va veure una dona acompanyada per un gos de mida mitjana. Era una dona jove. La va tornar a mirar, admirant la seva femineïtat i els seus harmoniosos moviments. Caminava amb unes sabates de taló alt, més apropiades segurament per anar a ballar, que per treure el gos al carrer. L’alçada dels talons provocava que els seus moviments fossin encara més exagerats.

Al Martí li va semblar força atractiva i no podia apartat la mirada de la formosa criatura. Poc a poc el duet, dona i gos,  anava apropant-se a la seva taula. Ja eren davant seu  i aleshores el cel, sobtadament va enfosquir-se a la ment del Martí.

El gos va eixarrancar-se i va deixar anar una pasterada fosca i negra. Fins i tot, el nas de l’home va olorar la pudor dels excrements. La jove dona mentrestant fent-se la distreta va esperar a que l’animal acabés de fer les seves necessitats. Llavors  la deessa va tibar del gos i va dir:
¾     Anem, Xin.

Sense poder-se contenir, el Martí va aixecar-se irritat. El got de la cervesa va mig caure, sort que en quedava poca. Dirigint-se a la dona va dir amb veu plena de ràbia:
¾     No pensarà deixar aquesta merda aquí. Té l’obligació  d’agafar-ho i netejar–ho. Serà bruta!

La dona va enrojolar i baixant la mirada va buscar en una butxaca. Aleshores va treure una bossa de plàstic i va anar per recollir la tifa del gos.
Fent equilibris dalt de les altes sabates, finalment la va agafar. Al veure-la fer tants vaivens i estar a punt de caure el Martí va calmar-se. Va pensar: “Si es cau es trencarà alguna cosa i encara l’hauré de portar a l’hospital”.

Per evitar mals majors el Martí va donar-li la mà per ajudar-la a aguantar-se. Al sentir la mà de la dona en la seva va pensar que potser havia exagerat els seus crits. Encara va calmar-se més al notar el contacte de la suau pell i, la calor de la mà femenina. Tot calmat, amb veu dolça va comentar:
¾     Dispensi, és que no ho puc suportar. Qualsevol ho pot trepitjar. S’imagina les soles de les seves boniques sabates emmerdades.

La jove va mirar-lo amb els seus ulls profunds i va somriure un xic. Aquella mirada va apaivagar la ràbia de l’home. Va quedar relaxat, passiu, tan absorbit per aquells ulls, que va prendre la corretja del gos, la va agafar de bracet i van perdre’s per sempre. Quins camins més estranys té la vida per unir les parelles.

Han passat uns quants anys; com he dit al principi, el Martí era un home ni jove ni vell. La dona era més aviat una mossa jove. Ella ha trobat un home de la seva edat i l’ha abandonat. Això de l’amor per sempre, va quedar oblidat en un prestatge de la cuina.

El Martí ha quedat sol. Ah, no! El Xin, el gos, continua amb ell. Ara mateix li ha portat la corretja i mirant-lo amb aquella cara de pena que saben fer els gossos quan necessiten d’algú, sembla dir-li amb ulls melancòlics:
¾     Martí que hi vols fer. Noi, ho lamento. Jo t’acompanyaré sempre. Va, ves a buscar una bossa.

Miquel Pujol Mur