Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 16 de febrer del 2024

ELS DESPROPÒSITS DE NADAL I

 

El Narcís i l’Amèlia són un matrimoni, ja gran, que tracten d’acordar com passar, amb la família, les festes de Nadal. Sempre han estat força tradicionals, el dia i el dinar de Nadal a casa, tots junts. Els dos fills, les seves respectives parelles i els dos nets.

La Mercè, la filla gran, el seu home, el Marc i, l’Alèxia, la neta gran. El Joan, el seu fill i la nova xicota. El Joan, es va separar de la dona fa un parell d’anys i, vindrà amb la Sami, xicota i secretària, bastant més jove que no pas ell, i el seu fill, del primer matrimoni, d’onze anys. Aquest noi, el Ramon, està una mica traumatitzat pel divorci dels pares i, no acaba de veure amb bons ulls, la nova dona del seu pare. Malgrat tot, sap que el dia de Nadal té l’obligació, encara que li pesi, d’acompanyar el pare a casa dels avis.

L’Amèlia i el Narcís parlen de com organitzar la festa, ja que males llengües els han donat a entendre que, ara les coses canvien. Hi ha altres divertiments en aquest món, que ajuntar-se per menjar i beure. El Tió, als nets ja no els emociona, i els Reis, tampoc. Només els interessen d’aquestes festes els regals, si poden ser consoles i jocs nous, millor, o diners, que ja se’ls sabran gastar al seu gust. Un viatge a Disneyland Paris alegraria el mal humor del Ramon o, com voldria l’Alèxia, potser anar a la “gran poma”, Nova York, tenen més atractius que un dinar, escoltant els avis.

L’Amèlia, sempre complaent, disposada a fer el necessari, perquè els fills pensin que res ha canviat. El Narcís, sempre explicant les sortides amb cotxe i allò tan bé que s’ho passen. Han anant a ... han dinat a ... han visitat ..., sempre el mateix rotllo. Les històries clàssiques dels jubilats.

El matrimoni, parla i el Narcís, diu:

¾    Noia, això ho veig malament, les noves modes guanyen  en el món. Nosaltres, ja no hi estem per aquestes novetats. Som com un joguet vell, guardat en un armari. Porta molts bons records, però són passats de moda,

¾    Tens tota la raó, Narcís. Ens hauríem de renovar. Almenys aquest any fer-ho diferent. Podem pensar noves idees, no quedar ancorats. Fem un Nadal, que se’n recordin sempre

¾    Mira Amèlia, com que hem venut la caseta de la muntanya i ens l’han pagada bé, tenim uns dinerets per gastar. Ens ha sabut molt greu, hi havia molts records de quan pujàvem amb el nens, però ara ells  prefereixen la platja i els viatges a l’estranger. Per a nosaltres sols, alguns dies a l’any, no valia la pena. Què hi podem a fer, els temps canvien, nosaltres també ho hem de fer.

¾    Sí Narcís. Quants records. Te’n recordes el Joan amb el Tió i la neu ...

L’home talla els records de l’esposa i a continuació, li parla dolçament:

¾    Deixa-ho estar, estimada, són temps passats. Bé, aquest cop celebrarem el Nadal a un lloc, del que m’han parlat molt bé. L’Andreu, ho van fer allà, l’any passat i, se’n fa creus de tan contents que van quedar. Em va dir que no ho oblidaran mai. Van xalar com a vedells.

¾    Ah, sí! On?

¾    Ja t’ho explicaré! És novetat! Crec que una mica de sorpresa, també et convé. Ho preparo tot.

El Narcís durant uns dies està força atrafegat. Entra i surt de la casa, agafa el cotxe, tot just arriba a l’hora de dinar i de sopar a casa. L’Amèlia, fins i tot, es preocupa i li pregunta sovint què fa i on va. Té por, que li agafi un cobriment, de tan neguitós com el veu. Només faltaria això, aquests dies, anar a raure a l’hospital. Però poc a poc, observa que el Narcís va tranquil·litzant-se i arriba un bon dia que li diu:

¾    Pots avisar a tots, el vint-i-cinc a Can Pistoles d’Abaix. Complex 22. Restaurant, sales de festes i sales privades. Tot, el màxim de modern. No hauràs de fer res, només gaudir del lloc i la família. Se’n recordaran sempre!

El matrimoni, arriben els primers. L’Amèlia s’emociona al veure el complex. És tot tan nou i modern. Ben bé, sembla una ciutat americana. Per aparcar una màquina enfoca i llegeix el número de la matrícula i, una veu neutra, però amable, diu:

¾    Espai vint-i-dos, porta set, sala tres.

A la dona, només si li ocorre preguntar, al seu home.

¾    I els nois?

¾    També, està tot controlat! Ja vaig donar els números de matrícula dels seus cotxes  i,  el sistema els guiarà fins la nostra sala. 

Continuarà ... 

Miquel Pujol Mur