Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 9 de febrer del 2024

L’AFANY DE COMPRAR: LES REBAIXES

 

La sala dels ordinadors de control és molt gran. En les parets una trentena de pantalles, mostren totes les plantes dels grans magatzems. Per les diferents seccions encara es mouen ràpids els reposadors, que acaben d’omplir tots els prestatges, sota l’ull vigilant del cap de sector. Les pantalles, canvien constantment de posició, per permetre observar cada racó. Res s’escapa a la mirada dels ulls electrònics. Les parets de la sala estan pintades majoritàriament de color gris suau, que dona una sensació de tranquil·litat, seguretat, calma i autosuficiència, necessàries per a les cansades hores de vigilància. Condicions indispensables, per a un treball tan esgotador, com observar les malifetes i les picardies de la gent. Gent de tota mena. N’hi ha que acudeixen a comprar el producte de sempre, molt sofisticat, a millor preu. També, els que cerquen el  preu més econòmic. 

Entra el director de gran magatzem, situat en una zona de bon poder adquisitiu, però envoltada de barris obrers, poblats per gent de diferent índole.

Després d’un “bon dia” cordial. assenyala la gran pantalla central i diu:

¾    Senyors, unes paraules del nostre director general.

Un senyor, ben vestit i encorbatat, saluda amb un ampli somriure i, enraona  pel televisor. Les seves paraules són amb to agradable però, serioses.

¾    Apreciats col·laboradors, ha arribat el dia de les rebaixes. Tots sabem, el que això comporta. Jo, tinc un net petit, que li diu “la guerra”. Una invasió desorganitzada, del nostre temple de treball. La majoria, crec que ja té experiència d’anys anteriors, però com sempre, no em canso de repetir: seny, serietat i tacte. Mai, hem de donar cap mala imatge. Senyors, com diu el meu net: anem a la guerra, però no, amics, només és una batalla més, del dia a dia, que hem de guanyar. Confio en vostès i, en el seny que sempre m’han mostrat. Els deixo per a les darreres instruccions, amb el senyor Fontcuberta, director de l’establiment. Ja ho saben, si tot surt correcte, hi haurà una petita recompensa. Bona sort.

S’apaga la pantalla. El director i, els caps de planta, acabem de fer les darreres advertències.

¾    A veure, els dels ordinadors vigilin amb cura i, avisin a les persones de plantes, el que observin. Personal de planta, serietat i malgrat tot amabilitat, escoltin abans d’actuar, l’avís i l’explicació de la sala d’observació. Els ulls, que mirin, però vostès, callin, la seva presència ha de ser invisible, mai actuïn. Vostès, no van uniformats. D’acord.

Tothom, fa un cop de cap d’assentiment. El cap de secció més vell, es dirigeix a tots.

¾    Recordo. Si algú ha d’escorcollar a algun client, sempre ha de ser del seu sexe. Hi ha matrones, al magatzem dos.

Aleshores, mira a un costat i diu, sense assenyalar a ningú.

¾    Un any, hi va haver un escàndol que sempre hem d’evitar. Us recordeu d’un xicot, que van llogar com a reforç i, va voler registrar a una dona i, al tocar-la, ella va començar a cridar que la volien violar. Va venir la policia, va fer un atestat i, sort vam tenir de la meva amistat amb el comissari i, que la dona era força coneguda d’altres ocasions i llocs. Però, el pertinent sopar, el va haver de pagar l’empresa i, no va ser de rebaixes.

L’home respira un xic i continua:

¾    Els de portes vigileu, que sempre, els camells, aprofiten l’ocasió per vendre la seva mercaderia i, aquest no és el nostre negoci. També, els nostre amics habituals, els buidabutxaques. Uns altres, que m’heu de vigilar, són les parelletes joves que de vegades es volen colar en els emprovadors i, no per emprovar-se la roba. Vigileu sobretot a les senyores de vestits amples i faldilles llargues, ja sabeu el que s’hi pot amagar. Una vegada és volien emportar un pernil sencer. Ai! Me n’oblidava! No us oblideu tampoc dels senyors que toquen el ... a altres senyors. Ull! Dels que pretenen canviar les etiquetes del preu. Senyors! Al seu lloc, que d’aquí de quinze minuts, comença la gran batalla.

Les portes de l’establiment tremolen de les empentes, que els donen la gran quantitat de possibles compradors, que vol envair l’establiment. Les persones semblen, ben bé, els pirates del Carib, disposats a l’assalt del vaixell contrari.

Són tan necessàries les rebaixes? Com per perdre el poc seny d’una part de la humanitat. De vegades, serveixen per omplir la casa d’andròmines, que després del primer dia, ningú es tornarà a posar mai més. 

Miquel Pujol Mur