Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 12 d’abril del 2024

L’AVI JEPET II

 

El net aprofita la xerrada d’en Jepet per fer un glop al got de cervesa. Una vegada el got a la taula continua la seva conversa. 

¾    Caram quins pares més durs.

¾    No, la vida era així. Al mati en acabar la feina, a l’escola a aprendre les quatre regles.

¾    El mestre era bo?

¾    Ni bo ni dolent. Un home que feia el que podia per ensenyar. Eines de treball: una enciclopèdia, que ho explicava tot, un llapis, paper i goma d’esborrar.

¾    Ostres! Si que estàveu ben apanyats.

¾    A les deu, a repartir el pa a les masies amb la mula i la tartana. Si no se’l feien. Més endavant, molt temps desprès, amb la furgoneta, d’aquelles d’engegar amb la maneta.

Un dels amics del net que escoltava, pregunta.

¾    Quins cotxes hi havia llavors?

¾    El metge tenia una moto mig vella i el capellà, un cotxe que es desmuntava a trossos. Sort que el mossèn era molt traçut i, amb unes alicates i un filferro, ho arreglava tot.

¾    I les carreteres com eren?- Inquireix, un altre de la colla.

¾    Al poble, camins de carro. A la capital, els principals, eren de llombardes.

¾    Tot canvia. És el progrés avi, és el progrés.

¾    Això, que li dius el progrés, vol dir que la gent, es matí per les carreteres?

¾    Avi, el món ha canviat.

¾    Ja ho veig, Abans pencàvem de valent. Com homes i dones. Ara, només penseu en comprar i modernitzar-vos.

¾    Avi, s’ha de viure millor!

¾    Viure millor?- Respon l’avi.- I viure millor, vols dir que és guanyar diners per pagar hipoteques?

¾    Avi, així és el nostre món.

¾    Mira. noi, no sé com acabarà això. L’altre dia parlaves amb el teu pare de transformar el forn, en una granja per servir esmorzars. També de muntar una cuina per fer dinars i sopars.

¾    Sí! Un ha d’innovar-se contínuament.

¾    Innovar-se, bonica paraula, fa que s’ompli la boca i el cervell. Mira el teu pare, em va fer comprar un forn elèctric, per produir més. Anys després, va dir-me que el forn de llenya és millor, que fa augmentar la clientela. Quatre esnobs que venen de vacances, dos cops a l’any. Ara parleu de la gran reforma, forn, pastisseria, cuina, menjador i ... hipoteques. I si no es pot pagar, tot a can Pistraus.

¾    Avi, que som al dos mil vint-i-quatre. Ja em passat aquells temps de gana.

L’avi s’enfureix:

¾    De gana dius? Amb aquell treball vam construir la casa i hem fet reformes, sense endeutar-nos. Ara, ja us ho fareu. Me’n vaig a casa meva, a fer una becaina, cosa bona que no sabeu què és. Sí, sí, descansaré. I vosaltres quedeu-vos amb el cotxes, la guerra, els morts i les hipoteques. Ah! No us oblideu del whisky i totes aquestes begudes de l’infern. 

Miquel Pujol Mur