Tal vegada hi ha un jove esquirol, anomenat Nesbo, que viu feliç en el bosc proper al Canigó. Des del seu habitacle veu les germanes i els germans de la congregació de les Beatitudes. Com li agrada veure els humans moure’s d’un costat a l’altre del gran i vell monestir. Tot plegat és una espècie d’espectacle teatral però, més real i més proper. En més d’una ocasió, ha baixat fins el gran temple, a escoltar les seves cançons, d’agraïment al Déu del cel.
Els dies de sol, els aprofita per recórrer, saltant alegrement d’arbre en arbre, per l’enorme espai pirinenc, Mentrestant, cerca i recull queviures, per a quan arribi el fred hivernal. Aleshores, en el seu cau, situat a dalt de la brancada d’un centenari, roure observarà com neva. I amb la panxa plena, s’arraulirà ben calentó. Mentre espera amb impaciència, l’explosió dels sentits de la primavera. Però, aquest any, ha rebut una sorpresa inesperada. Un dia com molts altres últimament, ha anat a veure la Lasky, una nova veïna.
Qui és la Lazky, us preguntareu, estimats oïdors? Doncs, ara mateix us ho a dic!
La Lazky, és una jove esquiroleta, tan trapella i eixerida, com no hi ha cap altra al món. Lleugera, brinca de rama en rama i, riu enjogassada als quatre vents la seva vitalitat. Viu, en un cau proper al del Nesbo.
Però, avui en arribar la veu trista,
compungida. Està mig amagada en el fullatge de l’arbre. S’hi acosta, tot
decidit i li pregunta:
¾
Què
et passa Lazky! Mai t’he vist tan esparverada. Què tens?
La Lazky, assenyala el forat on té
el seu cau, amb horror. El Nesbo, la mira sense entendre el que vol dir.
¾
Sí?.
-Pregunta.
Ella, li contesta amb veu atemorida.
¾
-Hi
ha un escurçó a casa meva. Un okupa horrorós, que no em deixa entrar. Quina por
que em fa, amb aquells corbs ullals tan llargs. Quan m’acosto, per intentar
raonar que allò és el meu refugi, aleshores, mou el cap negativament, obre la
boca i s’estira amb la intenció de mossegar-me.
¾ Deixa’m provar a mi, Com que soc més fort i, una mica més gran potser m’escoltarà.
Valent s’acosta al forat i, ficant el cap a dins parloteja amb la serp. Pobre Nesbo quin ensurt. Si no hagués estat tan ràpid a treure el cap, hauria rebut una forta mossegada al nas. Tot i que, ha perdut un dels seus bigotis, del que n’estava tant orgullós.
El Nesbo ha quedat pensatiu, mentre
l’esquiroleta es planyia així:
¾ Ara què faré jo? Sola, trista i abandonada, enmig del bosc. Em moriré de fred. Quedaré glaçada com una figureta de Nadal. Encarcarada i callada per sempre més.
El Nesbo resta callat. Pensant. De
sobte, fa un brinc. Es pica al front i crida:
¾ Eureka! He trobat la solució! Saps què? Anirem a buscar pedres i li tirarem a dins del forat. Com que les serps, no tenen mans, no les podrà treure i, ràpidament fugirà.
D’aquesta manera, ho fan els dos esquirols. Vinga, una pedreta i, una altra més. La serpota, ja ho intenta de mossegar als dos esquirols però, ells són molt més àgils i, no els pot mossegar. Finalment, ja cansada esbufega i, mirant-los empipada marxa a buscar, un altre forat, o millor, un amagatall en unes roques.
Quina feina tenen a treure les
pedres però, al final, resta el forat buit i net. La Lazky entra contenta en el
seu cau, però surt molt de pressa. Li fa una abraçada alegre i esquirolenca,
plena d’agraïment. Passada la primera mostra afectuosa parla ronsejant una mica.
¾ Fa pudor, molta pudor! Olor de serp! - Diu amb cara de fàstic.- No podré dormir. Els meus queviures els ha mullat amb esquitxos de la seva fastigosa boca. Uf! Em moriré de gana.
El Nesbo no sap què contestar.
Finalment la Lazky s’apropa encara més i li xiuxiueja a cau d’orella.
¾ Tu deus tenir un cau molt gran, esquirolet del meu cor. No em podries fer un petit espai al teu costat? Només, un dies fins que marxi la pesta de serp. Ja veus que soc petitona i dolça. No?
Què voleu que contestés el Nesbo? Es clar, va dir que sí. Però, la cosa es va allargar. No van ser uns dies, sinó molts més. Van anar a buscar les provisions del rebost de la Lazky i van quedar-se al cau del Nesbo.
A la primavera van sortir del cau dos petits esquirols per descobrir un nou món, ple de flors i aventures.
Miquel Pujol Mur