Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 25 de febrer del 2019

LA PAQUITA I


La Paquita està molt nerviosa. Asseguda a l’escala de l’hotel espera impacient notícies del rescat del seus fills i nets.

A primera hora del matí el temps era solejat i el sol lluïa per tot els racons de Vielha. Junts havien esmorzat tranquil·lament, i abundosament, tota la família.

La Paquita, l’àvia acostumada a les penúries de la seva joventut deia que quasi era un pecat menjar tant, quan a altres persones els hi mancava. Però la vida és així.
¾     Aprofitem l’avui i demà ja en parlarem. – ha contestat el seu fill Arnau.- Mare, això és d’aquesta manera i per molt que nosaltres fem, no ho solucionarem.
¾     Si els meus pares ho veiessin, s’esparverarien. Tant de tot!
¾     Mare, que els avis no sé quants anys fa que són morts. Els recordo de petit i estaven ben grassonets. No devien de menjar tan malament!
¾     Ui! Els darrers anys, si que es van engreixar un xic. Però de ben joves, als cinc o set anys, amb un tros de pa i una mica d’aigua i a pencar, pasturant bens o vaques. No com els d’ara, que de ben ganàpies encara demanen diners al pares.
¾     Eren altres temps. Ara no en parli, que baixen el nens. Ja li han escoltat massa vegades.

Han baixat el nets, la Clàudia i el Roger, poc després la nora, l’Aurèlia.  La jove vol anar a fer una volta en cotxe. Però els dos germans volen caminar per la muntanya. A la ciutat no se’n veuen de tan altes,
¾     Això és el Pirineu! - Exclama el Roger.- Per donar voltes en cotxe més valia haver-nos quedat a casa, a Barcelona.
¾     Sí, papa! Vull veure els prats i les vaques. Les muntanyes i l’aigua. Diuen que n’hi ha a dojo - col·labora la Clàudia.

Finalment fent cas dels arguments dels joves han decidit anar a conèixer els Uelhs deth Joèu a l’Artiga de Lin.
¾     Que són aquests noms tan complicats? - he exclamat l’àvia Paquita.
¾     Miri iaia, és en aranès.- Li contesta l’Arnau que és una mica més pacient amb les sortides de l’àvia.- Miri, li llegeixo: és una cascada espectacular i un fenomen excepcional, ja que són les aigües de la glacera de l’Aneto que desapareixen en el Forat d’Aigualluts, a la vall de Benasc, i reapareixen a prop de l’Artiga de Lin, a la Val d’Aran, després de recórrer més de quatre quilòmetres subterranis.
¾     Ui! Ui! Quanta cosa, i més amunt de la muntanya. Serà molt cansada aquesta sortida.
¾     Ai! Com és la iaia! Pujarem amb un trenet, quasi fins dalt. Si no vol fer el darrer tros pot quedar-se a una esplanada molt gran que hi ha.
¾     Sí, amb les vaques.
¾     Apa! Ja ha sortit la dona que deia que els seus pares de petits tenien cura de les vaques i els bens. – s’exclama el fill.
¾     No, no, jo em quedo a l’hotel, que ja sóc grandeta. Qui no vol pols no vagi a l’era.

Continuarà ...
  
Miquel Pujol Mur