Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 12 d’abril del 2019

POBLAT IBER “EL MOLÍ D’ESPÍGOL” TORNABOUS



Portats per la curiositat de conèixer el nostre país i la nostra gent  vam anar fins a Tornabous a visitar el poblat iber anomenat “El Molí d’Espígol”. Va ser un matí forçà agradable i van gaudir de les explicacions d’un bon guia. Una bona experiència que considerem convé fer.

El poble iber dels ilergets té al municipi urgellenc de Tornabous un dels principals exponents del seu potencial polític, comercial i econòmic abans de l’arribada dels romans.
Cronològicament les dades serien:
·         Segle VII aC. Va edificar-se la muralla fortalesa, S’han localitzat part de la muralla amb tres torres de defensa i restes d’habitacions.
·         Segona meitat segle VI aC. La fortalesa creix i s’amplia amb una nova muralla.
·         Inicis del segle IV aC. Esdevé un autèntica ciutat amb carrers, places i barris. Es construeix una nova muralla (tercera) amb un ample fossat.
·         Vers l’any 200 aC. La ciutat és abandonada,. Segurament en l’època de les revoltes dels ilergets contra Roma.
·         Hi va haver una posterior reocupació fins al seu abandó total a mitjans del segle I aC.

El jaciment del Molí d’Espígol forma part de la Ruta dels Ibers.

Durant l’explicació s’anomenen molts noms coneguts de la Història.
Aníbal Barca (general cartaginès), Escipió (general romà), Indíbil i Mandoni, (cabdills ilergets).  Potser, amb moltes dubtes, que sigui Atanagrum, la capital del poble ilerget.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau