Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 26 de febrer del 2021

MIRADOR DE LES HEURES. BORREDÀ

 

Vam sortir a fer un petit recorregut per la nostra comarca. En arribar al lloc de Les Heures (Riera de Merlès) un panell indicatiu ens feia saber una part de la història de l’indret. 

Les dades de bruixes i dimonis són sempre presents dins la memòria del nostre país. Aleshores, us transcric l’esfereïdora inscripció del panell. 

“Aquest és un petit fragment de la confessió que desprès de moltes hores de tortura van arrencar a Jerònima Pons, dita Joana la Negra, una de les dones d’aquestes terres de la riera de Merlès  que va ser acusada de bruixa l’any 1618 i condemnada a mort. 

Va ser una companya seva, la pobre Pellisona, la que va arribar a confessar que havia pijat per una xemeneia i volat nua fins el Pedraforca. 

<Y així quan forem a les goles de les Heures nos isqué lo dimoni en forme d’home y la dita Elias oi anà a parlar primer que jo, y li digui Bersabuch assí vós aporto una vasalla y dit Bersabuch respongué: “Bé sis arribada”. Y contraent se abrassà ad dita Elias y la conegué carnalment per les parts sucias perquè jo vi perquè nos apartessem de mi y després se agafà ab mi y també tingué part ab mi per les mateixes parts sucias, si bé ho no y trobé contento> 

Més mal fa la gana ... 

Expliquen i conten que sovint les bruixes eren acusades de matar ciatures acabades de néixer. En realitat, però, erne dones amb coneixements d’herbes i remeis que feien de llevadores, és a dir ajudaven a néixer els nens i les nenes. 

Sabeu quins eren els veritables culpables d’aquelles morts? 

La pobresa, la misèria, resultat de guerres, males collites, bandolers i mals governants. 

Acusar de bruixa una altra persona era una manera fàcil de trobar culpables als mals i les desgràcies de l’època”. 

Recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia M. Rosa Planell Grau