Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 5 de març del 2021

MIRADOR DE LA GARGALLOSA. GISCLARENY

Aficionats sempre que podem, a recórrer la nostra terra berguedana, en aquesta ocasió visitàvem el poble de Gisclareny. Actualment anomenat com: 

EL POBLE MÉS PETIT DE CATALUNYA.

Des de dalt del mirador de la Gargallosa ens enamorava la seva gran perspectiva visual. També per que negar-ho, hem pujat altres cops, la vista del Pedraforca. 

Copiem del panell indicatiu les següents paraules: Les tres-centes cases. 

Encara que costi de creure, a Gisclareny van haver tres-centes cases habitades. També hi ha notícies de quatre castells, sis ponts i una quinzena d’esglésies romàniques, sis molins, dues serradores, quatre hostals , una farga, una teuleria, ... I els seus habitants podien descansar eternament en un dels sis cementiris. 

Al seu terme arranquen els dos principals camins històrics que connectaven el Berguedà i la Cerdanya: el camí dels Empedrats pel coll de Pendís, i el camí ral de coll de Jou. 

Malauradament el segle XX va marcar un declivi tan gran que sols van romandre quatre o cinc cases. Gisclareny és format pels veïnats i masies, un poble sense <<poble>>.

El relleu extraordinàriament muntanyós i trencat de l’Alt Berguedà no ha afavorit mai que es formessin grans nuclis urbans. El clima és rigorós i les planes fèrtils són molt escasses: Un país millor per als ramats que per l’aixada. 

AIXÒ ÉS IMPOSSIBLE 

Sabeu qui va ser el primer escalador català que va pujar al Pedraforca? Lluís Estasen amb el seu grup.

¾    Això és impossible.- els hi deia tothom.

¾    Volem pujar, com sigui la paret nord!- deien ells. 

Allò que semblava impossible es va fer realitat el 30 de juny de 1928. Aquells joves intrèpids van obrir la via que porta el seu nom i van fer el cim.

    ¾    Visca, visca, ho hem aconseguit!!!- cridaven eufòrics.  

L’alegria era immensa perquè allò significava l’inici de l’alpinisme i l’escalada a Catalunya. 

Recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau