Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 6 d’abril del 2022

CREU DE TERME DE BELLMUNT. TALAVERA. SEGARRA

 

És una creu monumental que estava situada a la cruïlla d'entrada a la població. Actualment se'n conserva, descalçats part de la seva estructura, el fust, el capitell, el nus i la creu; i roman desapareguts, més aviat destruïts, la graonada i el sòcol. El seu fust és vuitavat i amb un capitell de secció quadrangular, i en una de les cares d'aquest últim, hi ha incisa la data "1735". 

El seu nus i la creu se'ns presenten calçats. Aquest nus té una estructura octavada i un suport on adhereix el cos de la creu. Aquest cos està format per un disc de vuit angles i presenta decoració en una sola cara, al seu anvers, on conserva visible la seva decoració en relleu, una creu. El material emprat per la seva execució és pedra sorrenca del país, notablement degradada per l'efecte de l'erosió i presenta encrostaments en la seva estructura. 

La Creu de terme de Bellmunt és una creu de terme  inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades; Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia