Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 20 de maig del 2020

UNA HISTÒRIA MEDIEVAL I

Un cavall galopa per un camí de terra. El seu genet  es gira sovint mirant si algú el persegueix. Cap polseguera indica que cap altre cavall ni cap hoste el segueix.  Els que transiten pel camí són simplement traginers. També pagesos que tornen dels pobles propers. Sempre, en els pobles de l’entorn hi ha algun mercat on vendre els productes dels seus horts

Detura un xic el pas del seu cavall i això li permet pensar en els darrers fets. Ell, com a joglar del Narcís, ja ho veia venir. Com ell, molta gent de la petita cort del senyor de Capsigrany. L’havia advertit en moltes ocasions, però com estava content i granejava diners, no li va fer cas. Màxim, li donava algun sou més per a gastar i també per què mantingués la boca tancada.

Com a joglar, cantar les noves trobes del Narcís, cada cop més agosarades, com fuetejades pel seu amor i la seva satisfacció física amb la relació amb la senyora, li anava força bé. Aleshores se n’aprofitava per cantar-les en els mercats i les tavernes. Era jove, era gentil, era amable i tenia bona veu; sempre aconseguia un bon plat a taula, alguna gerra de vi i també algun que altre maravedís. A més, cantant amb la seva bona veu les trobes del seu mestre i noble trobador, acompanyant-les amb la seva mandolina, més d’una mossa de la taverna o, més d’un cop la mestressa de l’hostal, li havien escalfat el llit.  

El trobador per la seva part aprofitava la seva també dolça veu i la seva galanor per cantar les seves trobes i ballar amb les dames i la senyora del castell. Amb l’excusa de l’amor cortès sovint pujava durant la nit a l’habitació de la senyora i amb tendres trobes, a cau d’orella, aprofitava per allitar-se amb la senyora. Calculades caigudes d’ulls i múltiple mostres d’estima, paraules ensucrades i aduladores; i alguna que altra insistent i lleugera  carícia d’unes mans descuidades que no volen, però toquen. Uns llavis que es troben amb els altres llavis. Tot això acabava com havia d’acabar, entre els llençols del llit de la dama, la senyora Ersenda. Tot valia en l’amor cortès, o potser no tant cortès.

Aprofitava sempre per fer aquestes visites en els moments que el Guillem, castlà, senyor i marit, era a fora a caçar o guerrejar amb qualsevol altre noble. Alguna vegada per a perseguir alguna partida sarraïna massa atrevida..

Enamorat o encapritxat, ves a saber el què, mai havien sortit de la boca del Narcís tan dolces paraules d’amor dedicades a la seva nova estimada. Ben bé semblava el gall del corral quan canta a la matinada. Però va oblidar-se que el galliner era d’un altre gall, el Guillem, amo i senyor de la contrada. Encegat d’amor, diguem-ho així, per quedar bé, no va fixar-se que l’amo Guillem  tenia al bufó Menoscall com a gos vigilant.  

Continuarà ...

Miquel Pujol Mur