Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 2 de setembre del 2013

EL MENHIR D’ISOVOL II.

VIURE EL PRESENT

La parella es comuniquen confidències sobre les seves vides. La Laia no s’ha mogut del poble. Va casar-se amb un noi de Saga. Han tingut 3 fills i treballant la terra i comerciant en bestiar s’han creat un petit racó que el permet viure còmodament. Ara dos dels fills van fent-se càrrec del negoci del pare i això permet al matrimoni viure una vida més descansada. L’altre fill, d’esperit inquiet; ha emigrat a Austràlia a fer fortuna.

L’Andreu va marxar a Barcelona. Va esposar-se amb una noia barcelonina i va trobar una plaça de funcionari. Poc a poc, any rere any, gràcies a la antiguitat el seu sou s’ha anat incrementant i ara, vidu de fa pocs anys, s’ha prejubilat. Té dos fills, un noi i una noia, el noi es casat i la noia després de rodolar un xic d’una feina a l’altra va agafar la dèria d’anar-se a viure al poble del pare.
¾    La teva filla és la Carme? - pregunta sorpresa la Laia.
¾    Sí. Què la coneixes?
¾    Sí- contesta amb aire decebut la Laia.
¾    I...
¾    Home, no tu prenguis malament però una mica cabreta boja, si que n’és.

La Laia pensa: m’ho havia de soposar, quan va vindré a viure al poble va fer estada a la casa dels Areu. Clar, la casa del pare, més com feia tan temps que era tancada, qui ho podia endevinar.

¾    Sempre ha estat una mica voluble.
¾    No ho saps prou, fins el capellà va embolicar-se en les seves cabòries. Ben bé, no vull saber com va anar. Ara es casa amb el meu nebot. Un bon xicot.
¾    Bé, què fas aquí Laia. Jo he fet parada en pujar però tu hi vens expressament.
¾    Mira Andreu. Molts matins hi pujo. Sembla com si des d’aquí pugues parlar amb el pare i la mare. Escoltar els seus consells i rebre les seves reganys pel meu sorrut caràcter. És com si a l’obrir els pulmons agafés noves forces. I tu?
¾    He recordat quan era jove. Com ara per tu aquest lloc era per mi una càrrega energètica. En tornar m’ha picat la curiositat de veure si encara hi era. He pujat per parlar amb la mare i dir-li que resti satisfeta la seva neta s’ha casat pel civil i avui ho fa per l’església com ella volia.
¾    Esperem que vagi bé- respon escèptic la Laia.

L’Andreu posa la mà damunt la pedra. Primer nota com si un tremolor li corre pel cos, poc estona més tard nota com una moixaina, després un defalliment i finalment una nova força que l’omple.

És gira mirant la Laia cara a cara i li diu:
¾    I tant que anirà bé. M’ho ha dit la pedra.
Poc desprès i conversant amigablement l’ home i la dona baixant del pujol, ell va a recollir el cotxe i la Laia per un corriol puja vers el poble.

A dalt del campanar de l’església voltegen les campanes anunciant en el seu dringar la bona nova una parella que volem viure una vida en comú.

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.