Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 16 de març del 2020

DOLMEN DE LA PERA. PINÓS. SOLSONÈS



El dolmen o galeria catalana és un megàlit format per una gran cambra funerària de planta rectangular orientada d'est a oest, de 490 cm de llarg per 180 cm d'ample i 135 cm d'alçada. Les seves parets són fetes amb grans lloses de gres i és envoltat per un túmul format de blocs de gres si argila amb una forma ovalada sense delimitació clara.


És del període neolític final - calcolític (3000 - 2200 anys abans de la nostra era).


Trobo dues dades d’excavació una de 1970 i una altra de 1984 per l’equip de l’arqueòleg Josep Castany. D’entre els materials d’aixovar funerari en destaquem fragments pertanyents a vasos d’estil campaniforme, una anella de coure, fragments de ganivets de sílex, una peça de collaret de variscita i una altra d’ambre i un fragment de petxina perforat.


Els objectes trobats al jaciment es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau